En Sıcak Konular

Aldatıcı reklamlara dev ceza

14 Mart 2013 13:30 tsi
Gümrük ve Ticaret Bakanı, reklam mevzuatına aykırı bulduğu 994'üne toplam 15 milyon 245 bin 67 lira para cezası kesti.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu, aldatıcı olduğunu tespit ettiği reklamlara ceza yağdırdı. Geçen yıl tüketiciler, kurum ve kuruluşlar ile firmalar tarafından toplam 2 bin 137 şikayetin iletildiği Kurul, bunlardan bin 35'ini incelemeye değer buldu. Bunların içinden de reklam mevzuatına aykırı bulduğu 994'üne toplam 15 milyon 245 bin 67 lira para cezası kesti.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, 15 Mart Tüketici Hakları Günü nedeniyle yayımladığı mesajda bakanlık olarak yaptıkları çalışmaları anlattı.

Reklamlarda çoğu zaman, reklamı yapılan mal ya da hizmetin olumlu, çarpıcı yanları ön plana çıkarılırken, olumsuz yanlar, istisnalar veya tüketicilere yüklenen ilave şartlar geri plana itilerek tüketici dikkatinden gizlenmeye çalışıldığını belirten Yazıcı, şöyle devam etti:

"Televizyon, gazete, dergi, internet sitesi, afiş, açık hava vb. tüm yazılı ve görsel mecralarda yayınlanan reklamlar Bakanlığımız bünyesinde kurulmuş olun Reklam Kurulunca denetlenmekte ve reklam mevzuatına aykırı bulunan reklamlara yaptırım uygulanmak suretiyle tüketicilerin aldatılmasının önüne geçilmekte. 2012 yılında Reklam Kurulu tarafından 2 bin 137 adet dosya karara bağlandı. Kurulca incelemeye değer bulunup gündemde görüşülerek karara bağlanan bin 35 adet dosyanın 994 adedi reklam mevzuatına aykırı bulunmuş, 41 adedi ise reklam mevzuatına aykırı bulunmadı. Reklam Kurulu tarafından 2012 yılında verilen idari para cezasının tutarı 15 milyon 245 bin 67 TL olarak gerçekleşti."

Kurulun, özellikle kanserden saç dökülmesine, baş çağrısından cinsel performansa kadar çeşitli sağlık problemlerine iyi geldiği ifade edilen reklamları denetlediğini anlatan Yazıcı şunları dile getirdi:

"Hiç bir bilimsel veriye dayanmayan ve gerçekle bağdaşmayan ifadelerin yer aldığı ürünleri kullanan tüketicilerde derin bir hayal kırıklığı oluşturan, hatta bazen ciddi sağlık durumlar meydana getiren gıda takviyeleri başta olmak üzere, yanıltıcı bal reklamları, enerji tasarrufu yaptığını iddia ettiği halde tüketicilerin faturalarında herhangi bir azalmaya yol açmayan enerji tasarrufu cihazı reklamları, radyo, televizyon ve gazetelerde yer alan örtülü reklamlar, turizm tesislerinin yanıltıcı yıldız tanıtımları gibi tüketicileri aldatan reklamlara göz yumulmadı."

Bu haber 643 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,704 µs