En Sıcak Konular

Obama'nın ziyareti öncesi İntifida hazırlığı

13 Mart 2013 15:20 tsi
Obama'nın ziyareti öncesi İntifida hazırlığı Filistinliler tarafından hem Batı Şeria'da hem Gazze ve Kudüs'te organize edilen gösterilerin, 3. İntifada ihtimalini büyük ölçüde artırdığı ifade ediliyor.

ABD başkanı Barack Obama, ikinci defa başkan seçildikten sonra ilk ziyaretini İsrail, Filistin ve Ürdün'e yapacak.

ABD Başkanı Obama'nın 20-22 Martta Yahudilerin Hamursuz (Fısıh) Bayramı öncesinde İsrail'e gitmesi, ziyareti sırasında Batı Şeria'ya geçmesi bekleniyor.

İlan edildiği günden itibaren gezi ve sonuçları ile ilgili çok sayıda değerlendirme yapılan bu ziyaret, uzun süre önce sekteye uğramış olan müzakereler ya da İsrail'in işgal politikasında bir değişiklik beklentisi oluşturmadı. Ancak Filistin tarafında ciddi bazı gelişmelerin yaşanabileceği belirtiliyor.

İNTİFADA İÇİN ZEMİN HAZIR

Bölgede uzun süredir devam eden baskılar, açlık grevleri ve yeni yerleşim inşaatlarının ilanlarıyla yükselen gerilimin, Obama'nın ziyareti sırasında planlanan gösterilerle dünya gündemine taşınmaya çalışılacak. Umutusuzlukları ve kızgınlıkları artan Filistinliler tarafından hem Batı Şeria'da hem Gazze ve Kudüs'te organize edilen gösterilerin, 3. İntifada ihtimalini büyük ölçüde artırdığı ifade ediliyor.

Filistin yönetimi, planlanan gösterilerle ilgili haberlerin basında yer almasının ardından, Batı Şeria'ya geçmesi beklenen ABD Başkanı Barack Obama'nın güvenliğinin Amerikalı ve Filistinli görevliler tarafından ortak sağlanacağını açıkladı.

İsrail'in Obama'nın güvenliği için Filistin'e silah verdiği hakkında İsrail basınında yer alan iddiaları ise reddetti. Rusya'nın Filistin'e 50 askeri nakliye aracı verdiğini söyleyen Damiri, Mısır'dan da silah alındığını ancak İsrail'in izin vermemesi nedeniyle henüz Filistin'e getirilmediğini bildirdi.

Bölge uzmanları ise, özellikle açlık grevindeki Filistinli tutuklular etrafında yaşanan protesto eylemlerinin, "3.İntifada'nın ayak sesleri" olarak görülmesi gerektiğini, şu anda bu tür bir gelişmeyi engelleyen tek şeyin "siyasi irade eksikliği" olduğunu savunuyor.

Filistinli gençlerin "psikolojik" anlamda yeni bir intifadaya hazır olduğunu kaydeden analistlere göre, Ramallah yönetiminin tüm engelleme çabalarına rağmen, en küçük bir kıvılcımın olayları tırmandırabileceğine dikkat çekiyor.

FİLİSTİNLİLER UYARIYOR

Filistinliler ise, Obama'nın ziyareti öncesinde bir dizi eylemle seslerini duyurmaya çalışıyor. ABD'nin Tel Aviv Büyükelçiliği önünde, "Obama'ya uyarı" niteliğinde gösteri düzenleyen Raid Salah'ın önderliğindeki 1948 Filistin İslami Hareketi, Obama'nın Kudüs'te "muhtemel Mescid-i Aksa ziyaretine" karşı uyarıda bulundu.

Göstericiler, "Obama, İsrail askerleri eşliğinde Kudüs ve Mescid-i Aksa'yı ziyaret etme düşüncesinden vazgeç" yazan pankartlar açtı.

Gösteriye katılan Filistin İslami Hareket lideri Raid Salah, yaptığı açıklamada, "Obama'nın İsrail ordusu eşliğinde Kudüs'ü, Burak duvarını ve Mescid-i Aksa'yı ziyaret etmesi İsrail'in Kudüs işgalini kutsallaştırması demektir" dedi.

Filistinli gençler ise, İsrail'in güvenlik gerekçesiyle 3G teknolojisine izin vermemesini Obama'nın ziyareti için hazırladıkları bilboarda taşıdı

Batı Şeria'daki gençlik grupları, ''Obama, getirme akıllı telefonunu Ramallah'a, 3G teknolojisi yok Filistin'de'' yazılı dev bilboardlardan birini Obama'nın ziyaret etmesi beklenen Filistin yönetiminin merkezi yakınına, diğerini Nablus caddesinde bir binanın cephesine yerleştirdi.

Bilboardun tasarımcısı Mahir Alani, gençler arasında Obama'nın ''Amerikalılar Black Berry'siz yapamaz'' sözüne gönderme yapmak için böyle bir mesaj iletme fikri doğduğunu, İsrail'in güvenlik gerekçeleriyle 3G teknolojisine Filistin topraklarında izin vermemesine dikkati çekmek istediklerini söyledi.

Bu haber 793 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,785 µs