En Sıcak Konular

En büyük tehdit ABD

26 Temmuz 2007 13:42 tsi
En büyük tehdit ABD Amerikan Pew araştırma kuruluşunun 'Küresel Eğilimler' raporunda Türklerin yüzde 13'le Irak'ı 2. tehdit olarak gördüğü belirlendi. Halkın yüzde 77'si ABD'yi potansiyel bir askeri tehdit olarak algılıyor. Bu en büyük rakam!

Amerikan araştırma kuruluşu Pew tarafından yayımlanan "küresel eğilimler" raporuna göre, Türk halkının yüzde 64'ü, ABD'yi ülkelerine yönelen en büyük tehdit olarak görüyor. Araştırmada, Türkiye'de halkın dörtte birinin intihar saldırılarını "çoğu kez", "bazen" veya "nadiren" haklı gördüğü de ortaya çıktı. Türk halkı için en büyük ulusal sorun ise terör.
Pew araştırma merkezi, nisan-mayıs aylarında 47 ülkede yaptığı araştırma için Türkiye'den 971 kişiyle görüştü. Pew tarafından üç hafta önce yayımlanan başka bir anket raporunda Türk halkının yalnızca yüzde 9'unun ABD'ye olumlu baktığı belirtilmişti. Önceki gün yayımlanan araştırmada da benzer sonuçlar elde edildi. Türk halkı, ülkeye yönelik en büyük tehditler arasında ABD'yi ilk sırada gösterdi. Yüzde 64'lük bir oranla en büyük tehdit olarak belirlenen ABD'yi, yüzde 13'le Irak, yüzde 9'la Rusya ve yüzde 6'yla İran takip etti.

Suudiler müttefik
Türklerin yüzde 77'si de ABD'nin Türkiye için potansiyel askeri tehdit olduğunu söyledi. Türkler, en yakın müttefik ülkeler arasında ise sırasıyla Pakistan, Almanya ve Suudi Arabistan'ı saydı.
En büyük tehdit olarak ABD'yi gören ülkeler arasında Bangladeş (yüzde 72), Çin (yüzde 66), Pakistan (yüzde 64), Rusya da (yüzde 49) yer aldı.
Araştırmada ayrıca, Türkiye'de intihar saldırılarına "çoğu kez", "bazen" ya da "nadiren" destek verenlerin oranının yüzde 25 olduğu belirlendi. Türklerin yüzde 3'ü, intihar saldırılarının çoğu kez, yüzde 13'ü bazen, yüzde 9'u da nadiren haklı görülebileceğini söylerken, yüzde 56'sı bu tür eylemlerin asla haklı görülemeyeceğini belirtti.
Bu oranlarla Türkiye'de intihar saldırılarına verilen desteğin Pakistan (yüzde 18), Tanzanya (yüzde 20), Bangladeş (yüzde 23) ve Endonezya'dan (yüzde 23) daha fazla olduğu ortaya çıktı. İntihar saldırılarına en fazla destek verilen yer ise yüzde 81'lik oranla Filistin oldu.

En büyük sorun terör
Türkler ülkenin en büyük sorunlarının başında terörü gösterdi. 2002'de terörün "çok büyük bir sorun" olduğunu söyleyenlerin oranı yüzde 57'yken, bu sene bu oran yüzde 72 olarak belirlendi. 5 yıl içindeki yüzde 15'lik farkla, Türkiye, terör endişesinin en fazla arttığı üçüncü ülke oldu. Terör endişesinin en fazla arttığı ülkeler sırasıyla Lübnan, Ürdün, Türkiye ve İngiltere oldu.
Ankete katılan Türkler, en büyük sorunlar arasında terörün ardından, yasadışı uyuşturucular (yüzde 65), suç (yüzde 64), çevre kirliliği (yüzde 55), AIDS ve diğer hastalıkları (yüzde 51) saydı.

Hamas'a destek yüzde 14
Araştırmada, Türkiye'nin Müslüman ülkeler içinde Usame Bin Ladin'e güvenin en düşük olduğu ikinci ülke olduğu da görüldü. 2003'te Bin Ladin'e güvendiklerini söyleyen Türklerin oranı yüzde 15'ken bu sene bu oran yüzde 5'e geriledi. Lübnan ise Bin Ladin'e güvenin en az olduğu (yüzde 1) ülke olarak belirlendi.

Ortadoğu ve Asya'daki Müslümanların genelinin aksine Türkiye'de Hamas ve Hizbullah'ın olumsuz bir imaja sahip olduğu da belirlendi. Türklerin yüzde 9'u Hizbullah'ı olumlu, yüzde 66'sı ise olumsuz gördüklerini söyledi. Hamas'a olumlu bakanların oranının yüzde 14, olumsuz bakanların oranının yüzde 54 olduğu görüldü.

Milliyet



Bu haber 282 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,485 µs