En Sıcak Konular

'Arjantin, referanduma saygı göstermeli'

12 Mart 2013 16:22 tsi
İngiltere Başbakanı David Cameron, Arjantin yönetimine Falkland Adaları'nda yapılan referandum sonucunu saygılı olma çağrısında bulundu. Cameron, Arjantin'in referandum sonucunu dikkatlice değerlendirmesi gerektiğini belirterek, ada halkının hakkını kor



Falkland Adaları'nın siyasi durumuna ilişkin referandumda halka, "Adanin Birlşsik Krallık'ın deniz aşırı toprağı şeklindeki mevcut siyasi statüsünü devam ettirmesini istiyor musunuz?" sorusu yöneltilmişti. Oylamaya katilan 1517 kişiden 1514'u "Evet", sadece 3 kişi ise "Hayır" oyu vermişti. Referanduma katılım oranının yüzde 92 olduğu açıklanmıştı.

Referandum sonucunun yeterince açık olduğuna dikkat çeken Cameron, "Falklandlılar özgür iradeleriyle yaptıkları oylamada Britanyali olarak kalmak istediklerini güçlü bir şekilde ortaya koydular. Arjantin başta olmak üzere tum ülkelerin ada halkinin bu tercihine saygılı olmasını arzu ediyoruz." diye konuştu.

Arjantin Cumhurbaşkanı Cristina Fernandez de Kirchner ise bu referandumu tanımadıklarını vurgulayarak, halkoylamasının yasal bir geçerliliğinin bulunmadığını ifade etti.

Falkland takım adalarının hakimiyeti konusunda iki ülke arasında uzun yıllardır gerginlik yasaniyor. Arjantin yönetimi, İngiltere'nin adayı kendilerinden 180 yıl önce "çaldığını" ve adaların gerçek sahibinin kendileri olduğunu iddia ediyor.

İngiltere ise adaları, Arjantin'in kurulmasından önce keşfettiğini ve dolayısıyla müzakere edecek bir mesele bulunmadığını, ada halkının Britanyalı olmak kalmak istediğini savunuyor.

Arjantin'in adayı işgal etmesi üzerine İngiltere, 2 Nisan 1982 tarihinde ülkeye askeri bir birlik göndermiş ve iki ülke arasında kısa bir süre devam eden çatışalar yaşanmıştı. Bu çatışmalar sonucunda, 255 İngiliz ve 650 Arjantinli asker hayatını kaybetmişti.

(CİHAN)

Bu haber 579 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,637 µs