iyibilgi özel " /> iyibilgi özel "/>

En Sıcak Konular

Zor Zamanlar

12 Mart 2013 15:10 tsi
Zor Zamanlar Süreç bozulsa da Erdoğan kazanacak... iyibilgi özel

iyibilgi Ankara

Başbakan Tayyip Erdoğan ve partisi belki son 12 yıllık iktidarlarının en gergin dönemini sürüklüyorlar. Türkiye için büyük kambur sayılan terör sorunu ve heybesindeki Kürt meselesi 25 yıllık bir dönemin sonuna yaklaşıyor gibi.

Elbette bu çetrefilli düğümün çözülmemesi için uğraşan çok kesim var. Ve elbette Erdoğan ve ekibinin elinde başta “devlet” olmak üzere çok araç var ama kuşkusuz en kudretlisi sürece destek veren kamuoyu.

Çünkü kamuoyu çözüm sürecine destek vermezse bu hemen her şeyin sonu olur. Sadece süreç başarısız olmakla kalmaz, 2014 yılının “tüm seçimleri” de ağır risk altına girer.

Birçok politik gözlemci, Başbakanlığının ustalık döneminde bu denli riskli bir hamlenin gerekip gerekmediğini de sorguluyor.

Erdoğan ve partisinin bir sonraki seçimleri-büyük bir kırılma olmaz ise-zaten kazanacakları, şu an yüzde 50’lerde dolaşan seçmen desteğinin yüzde 45’e hatta yüzde 40’a bile çekilse birinci parti konumunu muhafaza edeceğini, zaten alternatifin de hâlâ olmadığını söylüyorlar.

Muhalefet çıkmazı 

Gerçekte ise Tayyip Erdoğan’ın başarı sırrı tam burada yatıyor. Başbakan sürecin başarıyla tamamlayamasa bile, seçmen kitlesinin “görmesini” sağlamış bulunuyor! Bunun anlamı şu; iyi niyetle barış arayan bir siyasi parti ve lideri, “kendisinden kaynaklanmayan” saiklerle başarısızlığa uğramış olacak ki, bunun anlamı; “haksızlığa uğramak”. Bu da Türk kamuoyunun hiç hazzetmediği bir durum ve sandık başına giderken bunu aklından çıkarmıyor, emeği heba edileni kanatları altına alıyor.

Aynı çözümleme muhalefet partilerinin elini, ayağını belki aklını da bağlayan bir sıkışmaya denk geliyor. AK Parti başarırsa oy oranının yüzde 50’leri hemen ayıp, 60’ların ortasına kadar genişleyeceği. Başarısız olursa da yüzde 50-55 çizgisinden düşmeyeceği.

Bu yüzden sürece destek verip kendi tabanını kaybetmek, sürece köstek olup tüm tabanlardan kaybetmek arasında bir tercihe sıkışmış bulunuyorlar.

Peki çaresi? Politik bilenlerin Türk siyasi literatürüne kazıdığı, “Demokrasilerde çareler tükenmez” düsturuna göre bir yerlerde alternatif bir politika olmalı.

Ama nerede?

www.iyibilgi.com



Bu haber 2,311 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,023 µs