En Sıcak Konular

Vikinglerin torunlarından Türkiye'ye AB desteği

12 Mart 2013 08:16 tsi
Vikinglerin torunlarından Türkiye'ye AB desteği Cumhurbaşkanı Gül'ün onuruna yemek veren İsveç Kralı Carl XVI. Gustaf, ''AB, Türkiye ile daha güçlü hale gelecek'' dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül, İsveç Kralı Carl XVI. Gustaf ve eşi Kraliçe Silvia tarafından onurlarına verilen akşam yemeğine katıldılar.

Kraliyet Sarayı'nda basına kapalı gerçekleşen akşam yemeği öncesinde Gül ve eşi Hayrünnisa Gül, Prens Bertil Süiti'nde İsveç Kralı Carl XVI. Gustaf, eşi Kraliçe Silvia, Veliaht Prenses Victoria ve eşi Prens Daniel, Prens Carl Philip, Kral'ın kardeşi Prenses Christina ve eşi Tord Magnuson ile bir araya geldiler.

Kraliyet ailesinin özel günlerinde görev alan askerlerin arasından geçerek yemek salonuna yürüyen Cumhurbaşkanı Gül ve Kral Carl XVI. Gustaf ile Hayrünnisa Gül ve Kraliçe Silvia konuklarla tokalaştılar.

Frak giyen Cumhurbaşkanı Gül, yemeğe, Kral Carl XVI. Gustaf'ın kendisine takdim ettiği ve İsveç'in yabancı devlet ve hükümet başkanlarına verilen en yüksek nişanı olan ''Serafim Nişanı''nı takarak katıldı. İsveç Kralı da Gül'ün kendisine tevcih ettiği ''Devlet Nişanı''nı taktı.
 
Cumhurbaşkanı Gül, İsveç Kralı Carl XVI. Gustaf ile Kraliçe Silvia'nın kendisi ve eşi Hayrünnisa Gül onuruna verdiği yemekte yaptığı konuşmaya, İsveç'e devlet ziyareti gerçekleştiren ilk Türk Cumhurbaşkanı olmaktan büyük kıvanç duyduğunu belirterek başladı.
 
Vikinglerin torunlarını mert bir halk
 

Gül, dostluk duygularının karşılıklı olduğunu, Türklerin, Vikinglerin torunları İsveç halkını, tarihte mert, kahraman ve mücadeleci bir halk olarak bildiğini vurgulayarak, İsveç'in öncülük ettiği 'sosyal demokrasi', 'refah devleti' gibi kavramların, Türkiye'de sosyal adaleti savunan tüm kesimlerce düstur edinildiğini kaydetti.

Gül, sözlerine şöyle devam etti:
''Ülkelerimiz ve halklarımız arasındaki ilişkilerin yüzyıllara dayanan bu yoğun ve köklü geçmişi, bizlere bugün de işbirliğimizi küresel ve stratejik bir vizyonla sürdürme sorumluluğu yüklemektedir. Memnuniyetle müşahede ediyorum ki Türkiye-İsveç ilişkilerinin son dönemdeki seyrine damgasını vuran anlayış esasen budur. Dostluk ve işbirliğimizin, aradan 274 yıl geçtikten sonra da yeni koşullara uyum sağlayarak en güçlü şekilde devam etmesi, şüphesiz zengin tarihimizden devraldığımız en değerli mirastır.''
 
Yoksa bu bir rüya mıydı?''
 
İki ülkenin ortak tarihinde bir ilki teşkil eden ziyaretinin dostluk ve işbirliğinin her alanda daha ileriye taşınmasına somut katkılarda bulunacağına inandığını kaydeden Gül, konuşmasını şu sözlerle tamamladı:
''Osmanlı İmparatorluğu'nu 1885 yılında ziyaret eden Kral II. Oscar'ın İstanbul hakkında ifade ettiği şu sözleri, bugün tüm güzellik ve ihtişamıyla bizleri karşılayan Stockholm ile ilgili olarak ben de tekrarlamak istiyorum: 'İnsan gözü acaba az evvel gördüğümüz şehirden daha güzeline şahitlik etmiş midir? Yoksa bu bir rüya mıydı?''
 
Kral Gustaf'ın konuşması
 

İsveç Kralı Carl XVI. Gustaf da İsveç'in Avrupa Birliği'ne (AB) tam üyeliği sürecinde Türkiye'nin gösterdiği demokratik reform çabalarının büyük destekçisi olduğunu belirterek, ''AB, Türkiye ile daha güçlü hale gelecek'' dedi.
 
Gustaf, ''İsveç'te yaşayan 100 bin Türk vatandaşı iki ülke arasındaki bağları güçlendirmektedir'' dedi.

aa



Bu haber 773 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,897 µs