En Sıcak Konular

Suriye'de operasyon mu düzenlendi?

11 Mart 2013 20:56 tsi
Suriye'de operasyon mu düzenlendi? Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Cilvegözü'ndeki terör saldırısına ilişkin yakalanan şüphelilerin, film gibi bir operasyonla ele geçirildiğini söyledi.



Bakanlar Kurulu sonrası düzenlediği basın toplantısında kendisine "Suriye'de operasyon mu düzenlendi?" şeklinde soru yöneltilen Arınç, soruşturmada gizliliğinden dolayı bilgi veremeyeceğini belirterek, "Olay iddianameye bağlandıktan ve yargı süreci bittikten sonra belki filmlere konu olabilecek çok önemli operasyonlarla bu sonuca varılmıştır." dedi.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu sonrası düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını da cevapladı. Arınç, İmralı tutanaklarının sızdırılmasıyla ilgili bir soru üzerine, bu konuyu toplantıda görüşmediklerini belirterek, Selahattin Demirtaş'ın tutanaklarının kendi partilerinden sızdırıldığını açıkladığını hatırlattı. BDP'nin yarınki grup toplantısında tutanakları kimin sızdırdığını belki açıklayabileceğine dikkat çeken Arınç, "Ama anlaşılıyor ki bu görüşmelere ait tutanak denen konuşmalar, BDP'den bir şekilde gazeteye intikal etmiş olmalı. Ama biz bunun üzerinde tekrar durmadık ve yeni bir görüşme açmadık." diye konuştu.

KAMU GÖREVLİLERİ SALI AKŞAMI VEYA ÇARŞAMBA SABAHI HABUR'A GELECEK

Arınç, terör örgütü PKK'nın elindeki kamu görevlilerinin nerede ve nasıl serbest bırakılacağına ilişkin bir soru üzerine ise şunları kaydetti: "Bildiğimiz kadarıyla bu yarın akşam saatlerinde veya yetişmezse Çarşamba günü sabah saatine sarkabilecek bir gelişmedir. Şahısları teslim almak üzere BDP tarafından 3 milletvekillik bir heyet gidecek; Sabahat Tuncel, Adil Kurt, Hüsamettin Zenderlioğlu… Aynı zamanda İnsan Hakları Derneği Başkanı Öztürk Türkdoğan, İnsan Hakları Derneği Diyarbakır İl Başkanı Raci Bilici ve Mazlum-Der Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal'ın da heyette yer aldığı bilinmektedir. Heyet Şırnak-Silopi üzerinden Kuzey Irak'a gidecek ve daha sonra da Salı akşamı veya Çarşamba günü de Türkiye'ye dönecektir. Bu bir propaganda aracı olarak kullanılmaması ve bölücü örgüt tarafından da istismar edilmemesi dikkate alınarak bir program dahilinde inşallah bu arkadaşlarımızı kucaklamış olacağız. Yani olayları hem İçişleri Bakanlığımız kendi açısından hem de tertiplenen bir heyetin bunları alarak Türkiye'ye, Habur üzerinden zannediyorum girecekleri anlaşılmaktadır. Ancak gelişmeler olursa onları da anı anına zaten sizin de öğrenmeniz mümkün olabilecektir. 6 asker, bir kaymakam adayı, bir polis ve iki geçici köy korucusu olmak üzere toplam 10 kamu görevlisi alıkonulmuştur. Bunlara kavuşmayı ve kucaklaşmayı bekliyoruz. Yani bir program dahilinde yarın akşam saatlerinde, belki bu saatlerde veya Çarşamba sabahı bu olay gerçekleşmiş olacaktır."

FİLM GİBİ OPERASYON

Bülent Arınç, Cilvegözü Sınır Kapısı'nda meydana gelen patlamayla ilgili olarak da yakalananlar için Suriye içine bir operasyon yapılıp yapılmadığı sorulması üzerine, bombanın patladığı gün ve sonrasındaki gelişmeleri anlattı. Olaya karışan bir kişinin Yayladağı Sınır Kapısı'ndan Suriye'ye geçtiğini söyleyen Başbakan Yardımcısı, şöyle devam etti: "Yapılan istihbarat çalışmaları neticesinde bu her 3 şahsın da kimlik bilgileri tespit edilmiştir. Sürdürülen çalışmalar sonucunda, elde edilen bilgiler doğrultusunda 7 Mart'ta operasyon başlatılmış, 8-9 Mart'ta sürdürülen operasyonlarda terörist eylemi organize eden ve patlayıcı aracı olay yerine getiren 2 şahsın da aralarında bulunduğu toplam 8 şahıs gözaltına alınmıştır. Bugünden itibariyle de Adana Cumhuriyet Başsavcılığı'na sevk edilen 8 şahıstan 5'inin tutuklanması istemiyle mahkemeye çıkarılmışlardır. Bildiğiniz gibi soruşturmanın gizliliği esastır. Bu aşamada verecek çok fazla bilgim yok. Özellikle isimler ve operasyon ne şekilde gerçekleştiği noktasında… Ancak huzurlarınızda hem İçişleri Bakanlığımızı hem de bu olayın aydınlatılmasında fevkalade iyi ve başarılı bir çalışma yapan Emniyet güçlerimizi ve güvenlik birimlerimizi kutlamak istiyorum. Olay iddianameye bağlandıktan ve yargı süreci bittikten sonra belki filmlere konu olabilecek çok önemli operasyonlarla bu sonuca varılmıştır. Ben tekrar İçişleri Bakanlığımızı tebrik ediyorum. Ama olayın başındayız. Soruşturma safhasındayız. Dolayısıyla yargının vereceği kararı ve dava safhasını hep birlikte izlememiz gerekecek."

Arınç, Almanya'da yaptığı bir konuşmanın hatırlatılarak 4. Yargı Paketi'de tutuklu gazetecilerle ilgili yeni bir düzenlemenin yapılıp yapılmayacağına ilişkin bir soru üzerine, Almanya'daki programı takip eden gazetecilerin açıklamaların tümüne odaklanmadığını belirtti. Yaptığı açıklamanın haberi yapanlar tarafından yanlış anlaşıldığını ifade eden Arınç, kendisinin 4. Yargı Paketi'nde yapılan düzenlemeleri işaret ettiğini söyleyerek, "Yeni bir kanun veya yeni bir çalışma yok" diye konuştu.

Almanya'daki yangın bütün ihtimallerle takip ediliyor

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası düzenlediği basın toplantısında, Almanya'da yangın sonucu hayatını kaybeden 8 vatandaşla ilgili olarak 'bütün ihtimalleri içerisine alan bir sürecin takip edildiğini' söyledi. Arınç, yaptığı açıklamada "Almanya'da meydana gelen elim üzücü olay sebebiyle kısa bilgi verdi. Almanya Stuttgart'ta çok yakın Backnang şehrinde 9 Mart'ı 10 Mart'a bağlayan gece 04.00 sularında Türk ailelerin binada yangın meydana geldi. Anne Nazlı Özcan ve 7 çocuğu vefat etti. 8 yurttaşımızı kaybettik, fevkalade üzüntü duyuyoruz. Allah rahmet etsin. Ailelerine ve bütün millete başsağlığı temenni ediyoruz." dedi.

Arınç, "Bu olayla ilgili olarak bütün ihtimalleri içerisine alan bir süreç takip ediliyor. Şüphesiz yangının çıkış sebebi üzerinde farklı iddialar olabilir. Bir teknik arıza olabileceği gibi bir başka maksatla yapılmış bir acı olayla da karşı karşıya gelinebilir." diye ekledi.

MERKEL'İN AÇIKLAMASINA DİKKAT ÇEKTİ

Bu konuda Alman makamlarının da ciddi bir soruşturma yürüttüğünü, büyükelçiler ve görevli bürokratlar aracılığıyla süreci yakından takip ettiklerini belirten Arınç, şöyle devam etti: "Sonucundan emin olmak istediğimizi karşı tarafa iletmiş bulunuyoruz. Alman makamları da bu konu üzerinde şu ana kadar ciddiyetle duruyorlar. Özellikle Berlin Büyükelçimiz, eyalet başkanı birlikte olmuşlar, aileler ziyaret edilmiş. Baş sağlığı dilenmiş. Daha sonra da göçten ve uyumdan sorumlu bakan Böhmer, Berlin büyükelçiliğimiz telefonla arayarak federal hükümetin taziyelerini iletmiştir. Biraz önce aldığımız haberle de 'derinden sarsıldım' şeklinde açıklama yapmak suretiyle hükümetimize başsağlığı dileklerini iletmiştir. 8 Türk göçmenin hayatını kaybettiğini yangının kendisini derinden sarstığını ifade etmiş, yangının açıklığa kavuşturulması için her türlü yardım sözü verdiğini ifade etmiştir. 'Konunun peşini bırakmayacağımızdan kimsenin şüphesi yoktur' şeklinde bir açıklama yapmıştır."

CENAZELER ÖZEL UÇAKLA AFYON'A GİDECEK

Ölen yurttaşların otopsilerinin yarın sabah biteceğini söyleyen Arınç, cenaze süreci ile ilgili olarak da şu bilgileri verdi: "Yarın mümkün olabilirse, yetişebilirse 10.30 gibi oradaki Diyanet İşleri Başkanlığı Türk İslam Birliği Camisi'nde cenaze namazları kılınacak ve ölülerimiz özel bir uçakla Türkiye'ye nakledilecektir. Varılan karar gereğince bütün vefat edenler Afyon'da defnedilmiş olacak. Bu akşam veya yarın en geç yarın sabah da sayın Başbakan Yardımcımız Bekir Bozdağ ve Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu da bu uçakla gidecekler, olay yerini inceleyip cenaze namazana katılacaklar, cenazelerimizi alarak Afyon Zafer Havaalanına veya askeri havaalanına inmek suretiyle görevlerini yerine getirmiş olacaklardır."

ESKİ OLAYLARI ANIMSATTI

Arınç, bu konuyla ilgili son olarak "Böyle bir yangın olayı olduğunda geçmişte yaşanan acı olayları hatırlamamak, bağlantı kurmamak mümkün olmuyor. Ancak bu olayın kendine özgü sebebi de olabilir. Ciddi bir soruşturma ve soruşturma neticesinde elde edilecek bilgi ve bulguları yine milletimizle paylaşacağız. Türkiye ve hükümet olarak bu olayın sonuna kadar takipçisi olacağımızı tekrar ifade etmek istiyorum." ifadelerini kullandı.

ET VE SÜT KURUMU GELİYOR

Toplantıda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı'nın da sunum yaptığını belirten Bülent Arınç, "Et ve süt üreticilerini yakından ilgilendiren bir konudur. Hayvansal ürünler piyasa düzenleme mekanizması Et ve Süt Kurumu olarak yeni bir kurum kurulmaktadır. Et Balık ismi Et ve Süt Kurumu olarak yeniden düzenlenmektedir. Hem hükümet programımızda hem ulusal programda yer almış hususlardan biridir. Hem üreticileri hem tüketicileri doğrudan korumaya yönelik onların menfaatlerinin ve çıkarlarını en üst noktada tutmak amacıyla Et Balık, Et ve Süt Kurumu olarak yeniden düzenlenecek. Gıda Bakanlığı'na bağlı bir düzenleme mekanizmaası olarak faaliyete geçecektir. Yasal ve idari olarak alınacak tedbirler de öngörülmüştür." diye kaydetti.

İçişleri Bakanı Muammer Güler'in iki konuda bilgi sunduğunu belirten Arınç, bunların Cilvegözü'ndeki terör olayının aydınlatılması ve PKK'nın elindeki kamu görevlilerinin ne zaman ve ne şekilde Türkiye'ye gelecekleri olduğunu aktardı. Arınç, son olarak TBMM'ye giden 4. Yargı Paketi ile ilgili aldıkları habere göre tasarının Adalet Komisyonu'nda görüşülmeye başlayacağını, önümüzdeki hafta tamamlanması ve Genel Kurul'a gelmesinin beklenmekte olduğunu dile getirdi.

(CİHAN)

Bu haber 1,178 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,040 µs