En Sıcak Konular

Cumhuriyet mitinglerine askerler de katılmış!

26 Temmuz 2007 12:26 tsi
Cumhuriyet mitinglerine askerler de katılmış! İstanbul Beşiktaş'taki Ağır ceza Mahkemesi savcılığına gönderilen bir ihbar mektubu adliyeye bomba gibi düştü. Mektupta Cumhuriyet Mitinglerine, bazı komutanların emri ile askeri personelin aileleri ile katıldığı belirtiliyor, tespit ettirilen görüntüler

Gönderilen ihbar mektubunda Cumhuriyet Mitinglerine, 1. ordu komutanlığı bünyesinde görev yapan bazı komutanların emri ile askeri personelin aileleri ile katıldığı ihbar ediyor, tespit ettirilen görüntülerle askeri personelin yasak olan bu eylemlerinin cezalandırılması isteniyordu. Gönderilen ihbar mektubunda, mitinge katıldığı ileri sürülen personel tek tek fotoğraflanarak görev yaptıkları birimler de ayrıntıları ile belirtiliyordu.

Savcılık gelen ihbar mektubu ve gönderilen fotoğrafları, doğruluğunun tespiti için İstanbul Emniyet Müdürlüğüne gönderdi. TSK iç hizmet ve askeri ceza kanununa göre, askerler derneklere üye olamaz, siyasi içerikli toplantı ve mitinge katılamaz. Bu maddeye uymayanlarsa, 1 aydan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Mitinge katılan subayların, TSK iç hizmet kanununu ihlal ettiği ve askeri ceza kanununun 148 maddesini ihlal ettiği belirtiliyor. 
 
İstanbul Beşiktaş'taki Ağır ceza Mahkemesi savcılığına gönderilen bir ihbar mektubu adliyeye bomba gibi düştü. Gönderilen ihbar mektubunda Cumhuriyet Mitinglerine 1. ordu komutanlığı bünyesinde görev yapan bazı komutanların emri ile askeri personelin aileleri ile katıldığını ihbar ediyor, tespit ettirilen görüntülerle askeri personelin katılması yasak olan bu eylemlerinin cezalandırılmasını isteniyordu. Savcılık gelen ihbar mektubu ve gönderilen fotoğrafları, doğruluğunun tespiti için İstanbul Emniyet Müdürlüğüne gönderdi. TSK iç hizmet ve askeri ceza kanununa göre, askerler, derneklere üye olamaz, siyasi içerikli toplantı ve mitinge katılamaz, bu maddeye uymayanlar, 1 aydan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Mitinge katılan subayların, TSK iç hizmet kanununu ihlal ettiği ve askeri ceza kanununun 148 maddesini ihlal ettiği belirtiliyor.
 
Edinilen bilgilere göre İstanbul'da yapılan Cumhuriyet Mitingi'nden birkaç gün sonra Beşiktaş'ta bulunan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na gelen bir ihbar mektubu ve fotoğraflar bütün savcıları şaşırttı. Gönderilen ihbar mektubunda kendisinin de bir askeri yetkili olduğunu belirten bir kişi, İstanbul 1. Ordu Komutanlığı'nda görev yapan bazı subayların sürekli olarak politika konuşup, askeri görevlerinin dışına taştıklarını, Cumhuriyet'in tehlikede olduğunu belirterek düzenlenen Cumhuriyet mitinglerine eşleri ve çocukları ile birlikte katıldıklarını ve emrindekilere de katılmalarını zorunlu tuttuklarını, kendisinin bu konuyu üstleri ile konuşmak yerine savcılığa suçduyurusunda bulunmayı daha uygun bulduğunu belirtiliyordu. İhbar mektubunda bu mitinglere katılan askeri personelin adları, Çağlayan'da çekilen fotoğraflar üzerinde tek tek yazan ihbarcı, askeri personelin TSK iç hizmet kanununu ve Askeri Ceza Kanunu'nun 148. maddesini ihlal ettiğini belirtiyor ve mitinge katılanların 1 aydan 5 yıla kadar cezası olduğunu ayrıca ihbar ediyordu.
 
İŞTE O MEKTUP
:
 
"Sayın Yetkililer, Paşamızın, “yürüyüşlerin arkasında benim arkadaşlarım, subaylar, emekliler ve eşleri var..” Sözünü görünce bu mektubu size de göndermek istedim.
Ben İstanbul'da görev yapan TSK mensubu bir personelim. Ülkemiz uzunca bir süredir görülmemiş biçimde sıkıntılı günler geçirmektedir. Devlet kurumlarının (sivil-asker) birbirine karşı güvensizlik içerisinde ve çatışma halinde olmasından son derece rahatsızlık duymaktayım. Son günlerin popüler aktivitesi haline gelen mitinglere askeri personelin taraf olarak katılmaması gerektiğini düşünüyorum. Demokratik hakkın gereği olsa bile bizler toplumun her kesiminin buluştuğu bir kurumda çalışıyoruz. Ama gelin görün ki biz de boğazımıza kadar siyasetin içine girdik. Askerliği bıraktık politikaya girdik adeta. Günlük mesailerimizde, mesai dışı konuşmalarımızda hep günlük politika konuşulmaktadır. Kendi kurumumuzdaki sıralı amirlerimize bu gidişin yanlış olduğunu söyleme demokratik hakkını ve cesaretini bulamadığım ve objektifliğine inandığım bir kurum olarak sadece sizi gördüğüm için size yazmaya karar verdim. İsmimi açıkça yazmama gerekçemi mazur göreceğinizi umarım.
Sayın Yetkililer, İstanbul 1'inci orduda görevli bulunan P.Yb. Bülent A. 27 nisan cuma akşamı yemekten sonra emrindeki bütün personele 28 nisan cumartesi günü Çağlayanda düzenlenecek mitinge katılmaları için emir vermiştir. .sabah saat 09.30 da Şişli Burgerking önünde toplanmalarını ve yoklama alacağını belirtmiştir. Yemekten erken çıkan ve veya yemeğe gelmemiş personeli arattırarak emrini ilettirmiştir. Bu emir sonucunda askeri personelden birçoğu mitinge katılmıştır. Katılmayanlar hakkında işlem yapacağını söylese de daha sonra bu kararından bazı endişeler taşıdığından dolayı vazgeçmiştir. Ayrıca sempatik kanalları kullanarak yan birliklerden ve İstanbul garnizonundaki başka birliklerden de birçok kimsenin mitinge katılmasını sağlamıştır. Mitinge katılan benim bildiğim askeri personelin isimleri altta, mitingteki görüntüleri ise aşağıdadır.

1. Yzb. Bülent A.İstanbul
2. Astsb. Hakan Ü. istanbul
3. Bşçvş. Hüseyin K. İstanbul
4. Ütğm. Koray K.İstanbul
5. Tğm. Burak K.( istanbul)
6. Bşçvş. Hüseyin K. İstanbul
7. Yzb. İlker G. İstanbul
8. Bşçvş. Hakan G. İstanbul
9. Bnb. Ali G.İstanbul

İstanbul’da bulunan 66’ncı mknz. P.tug.’da ise isthb. Yb.Levent Bilgin’in organizatörlüğünde mitinge katılan askeri personelin isimleri ve görev yerleri aşağıda belirtilmiştir. (Gazeteport'ta ihbar edilen askeri personelin tam listesi bulunmaktadır. Ancak olay henüz soruşturma aşamasında olduğundan ve kimseyi zan altında bırakmak istemediğimiz için katıldığı ileri sürülen askeri personelin soyadlarını ve görev yerlerini kapatarak yayınlıyoruz)

1. Yzb Levent B İstanbul (çağlayanda baronun terasında cübbeyi giyerek istanbul baro başkanının yanında mitinge katıldı) .
2. Bnb. Ali T. İstanbul
3. Yzb. Mehmet S.İstanbul
4. Yzb. Kaan İ.İstanbul
5. Bçvş. Zafer G. İstanbul
6. Bçvş. Aytaç O. İstanbul
7. Bnb. Ahmet Y. İstanbul
8. Sebahattin Ü.İstanbul
9. Bnb. Ramazan K. İstanbul
10. Yzb. Taner B.İstanbul
11. Bnb. Tayfun S.İstanbul
12. Bnb. Mesut V. İstanbul
13. Bnb. Zekai K. İstanbul
14. Bnb. Erhan D. İstanbul

Çalışmalarınızda başarılar diler saygılarımı sunarım.
 
Bu ihbar mektubunu işleme koyan Beşiktaş'taki Ağır Ceza Mahkemesi Başsavcılığı, olayın soruşturularak mitinge katılan kişilerin gerçek olup olmadıklarını belirlenmesi için ihbar mektubu ve gönderilen fotoğrafları İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne gönderdi. İstanbul Emniyet Müdürlüğü de, kendisine gönderilen bu fotoğrafları incelemeye alarak gerçekliklerini soruşturmaya başladı.

Gazeteport



Bu haber 928 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,198 µs