En Sıcak Konular

Şanghay olmadı BRICS verelim

11 Mart 2013 16:17 tsi
Şanghay olmadı BRICS verelim Rusya'nın etkin gazetelerinden Kommersant, BRICS ülkeleri (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Kore) ile ilgili ulaştığı strateji belgesini yayınladı. Belgelerde Türkiye ile ilgili planlar var.

Belgeye göre, Rusya uluslararası alanda etkinliğini artırmak ve ekonomik büyümeyi hızlandırmak için BRICS yapısını kullanacak. Endonezya ya da Türkiye'nin dahil edileceği BRICS, uluslararası sorun çözücü ve güvenlik sağlayıcı güce kavuşacak. Türkiye'nin örgüte alınması medeniyetler arası bir iletişim imkanı sağlayacak.

Kommersant'ın elde ettiği, "BRICS üyesi Rusya: Stratejik hedefler ve onları başarma yolları" adlı belgeye göre, BRICS'in ekonomik gelişmeler ve uluslar arası konularda gücünün artırılması planlanıyor. Moskova, BRICS yapısını batının azalan etkinliğine karşın kriz sonrası dünyada alternatif bir güç merkezi olarak görüyor.

Güney Afrika'nın Durban kentinde 26-27 Mart günlerinde Rusya, Hindistan, Çin, Brezilya ve Güney Afrika ülke liderlerinin katılacağı BRICS zirvesine sunulacak rapor 133 sayfadan oluşuyor.

Raporun yazarlarına göre dünya politikası ve küresel ekonominin alternatif güç merkezlerine ihtiyacı var. Modern uluslar arası durumun ayrışmasında, "istikrarsızlık, dengesizlik ve küresel düzenleyicilerde yaşanan kriz" etkin rol oynuyor.

Euro-Atlantik bölgesinin ekonomik gücü giderek azalıyor ve lider pozisyonu zayıflıyor. BRICS'in ortaya çıkması küresel inisiyatif gücünün geleneksel çevreden kaymasına, tarihsel alternatif oluşturmasına yol açabilir. Yeni dünya düzeninin ana taşıyıcıları olacak yapı bunu batı ile birlikte ya da batı olmadan da başarabilir.

Belgeye göre her bir BRICS ülkesi kendi etki alanına sahip. Çin ekonomisi ile, Brezilya, kaynak ve ekolojik potansiyeli ile, Hindistan nüfus ve bilimsel etkinliği ile, Güney Afrika da Afrika'ya açılan kapı olması nedeni ile öne çıkıyor. Rusya'nın gücü ise siyasi ve askeri alanlardan kaynaklanıyor.

Ekonomik bir örgüt olarak faaliyet gösteren BRICS'in siyasi ağırlığından yararlanılması gerekiyor. Böylece ABD'nin hegemonyasından "çok siyasi merkezli dünya düzenine" doğru geçiş sağlanabilir.

Ekonomileri hızlı gelişen 5 ülkenin oluşturduğu uluslar arası örgüt Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in 2006'da geliştirdiği inisiyatifle çalışmalarına başlamıştı. Geçen yıl Güney Afrika'nın da dahil olması ile üye sayısını 5'e çıkaran örgüt ekonomik ve siyasi açıdan çok boyutlu küresel yapıyı savunuyor.

Bu haber 1,593 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,488 µs