En Sıcak Konular

Gazze'deki tünellere lağım suyu basılıyor

11 Mart 2013 15:47 tsi
Kaçakçılığı önlemek amacıyla Gazze tünellerini kapatan Mısır, şimdi de tünellerdeki geçişleri durdurmak amacıyla tünellere lağım suyu akıtmaya başladı.



Al Jazeera'de yer alan bir habere göre, Mısır ordusu tünellerin kapanması ve işlevsiz hale gelmesi için tünellere atıksu boşaltmaya başladı. Jazeera'nin tünel çalışanlarına dayanarak verdiği haberde çalışanların karşılaştıkları manzara karşısında şaşkınlık yaşadığı belirtildi.

Tüm geçimlerini bu tüneller sayesinde temin eden ve sınır kapılarının kapanması halinde ablukayı bu tünellerle kırmaya çalışan Filistinlilerin çaresizliği gün geçtikçe büyüyor.

TİCARET YÜZDE 60 AZALDI

Mısır yönetiminin kaçakçılık ve yasa dışı girişleri önlemek amacıyla Gazze ile arasındaki tünellerin çoğunu kapatması, tünellerden geçen ürün miktarının yüzde 60 azalmasına sebep oldu.

Mısır'ı Gazze'ye bağlayan tünellerden birinin sahibi Hüseyin Abdullah AA'ya yaptığı açıklamada, tünellerin kapatılması sebebiyle ürün geçişinin azaldığını vurgulayarak, "Mısır yönetimi birçok tüneli suyla doldurarak kapattı.Önceden günlük 400 ton inşaat malzemesi geçerdi. Artık günlük en fazla 100 ton malzeme geçiyor" dedi. Diğer tünel sahiplerinin de aynı durumda olduğunu söyleyen Abdullah, "Bazılarımız sabah işe gittiğinde tünelin suyla dolduğunu görünce şoke oluyor. Tünellerin kapatılmasının yanında Mısır ordusu ve güvenlik güçleri, inşaat malzemesi taşıyan kamyonları takip ediyor, bazlarına el koyarak şoförü tutukluyor" diye konuştu.

SİNA SALDIRISI SEBEP OLDU

Yakıt İstasyonları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Muhammed el-Ubadele ise "Tünellerden Gazze'ye getirilen yakıt oranı yarı yarıya düştü. Tüketimin artmasına karşın ürünün azlığının krize yol açması gayet normal" dedi. Mısır'ın kuzeyinde geçen Ağustos ayında düzenlenen ve 16 askerin ölümüyle sonuçlanan saldırının ardından Mısır yönetimi, Gazze Şeridi ile arasındaki birçok tüneli kapatma kararı almıştı. Mısır yönetimi, ticari geçiş için Refah sınır kapısının kullanılmasını gerekçe göstererek tünelleri kapatıyor.

Gazze'de 2006 yılında Hamas'ın seçimleri kazanmasının ardından uygulanan İsrail ambargosu ve Refah sınır kapısının Mısır'daki Mübarek rejimi tarafından kapatılması nedeniyle Filistinliler tünellere yönelmişti.

Gazze ve Mısır arasındaki 14 kilometrelik sınırda, binin üzerinde tünel bulunduğu tahmin ediliyor. Bu tünellerden, başta temel gıda maddeleri ve ilaç olmak üzere, canlı hayvandan otomobile kadar Gazze halkının ihtiyacı olan birçok malzemenin yanı sıra silah ve akaryakıt geçiriliyor.

Son verilere göre, işleyen yaklaşık 300 tünelden yüzde 75'ine tekabül eden 230'u kapatıldı.

Bu haber 1,069 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,478 µs