En Sıcak Konular

Araç alacaklar bu habere dikkat!

11 Mart 2013 15:34 tsi
Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi SBM Müdürü Aydın Satıcı, araç alacakları uyardı.

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi SBM Müdürü Aydın Satıcı, SBM bünyesindeki Ağır Hasar Sistemi verilerine göre 2012 yılında toplam 32 Bin 752 adet araca ait ağır hasar kaydının bulunduğunu belirterek, Tüketicilerin ağır hasarlı araç alırken dikkat edecekleri en önemli hususun, ağır hasarlı aracın onarımının mümkün olduğunun eksper raporu doğrultusunda tespit edilmiş olması olduğunu söyledi.

SBM Müdürü Aydın Satıcı, SBM bünyesindeki Ağır Hasar Sistemi verilerine göre 2012 yılında toplam 32 Bin 752 adet araca ait ağır hasar kaydının bulunduğunu belirtti.
 
Bu araçları hasar boyutuna göre hurda belgeli, çekme belgeli ve ağır hasarlı olmak üzere üçe ayrıldığını söyleyen Satıcı, ağır hasarlı araçlar içerisindeki trafikten çekme belgeli araçların ekspertiz raporunda belirtilen onarımı mümkün olduğu durumlarda onarımından sonra sonra muayene istasyonu kontrolünden geçerek tekrar trafiğe çıkabileceğini ve bu araçların ağır hasarlı araç dağılımında yüzde 74 gibi bir paya sahip olduğunu kaydetti.
 
Hurda belgeli yani tam hasarlı araçların ise kesinlikle trafiğe çıkamadığını söyleyen Satıcı, ''Hurdaya ayrılmış olan taşıtlar, onarımla yenilenseler bile tescil edilemezler. Ancak, kullanılabilir durumdaki motoru ve diğer parçaları, başka araçlarda kullanılabilir. Bunlardan gerekli görülenler kullanıldığı aracın kayıtlarına işlenir. Bu araçlar ağır hasarlı araç dağılımında yüzde 2'lik paya sahip '' açıklamasında bulundu.
 
Çevre ve insan sağlığının korunması amacıyla tam hasarlı yani hurda belgeli araçların tekrar trafiğe çıkmasının yasaklandığını belirten Satıcı, ''Ömrünü tamamlamış araçlardan çıkarılan parçalar, araç güvenliği ve çevre standartlarını karşılamaları durumunda yeniden kullanılır. Yeniden kullanılamayan parçalar ise çevresel açıdan uygunsa geri dönüştürülür veya geri kazanılır'' diye konuştu.
 
Satıcı, Tüketiciler için ağır hasarlı araç alırken dikkat edilecek en önemli husus, ağır hasarlı aracın onarımının mümkün olduğunun eksper raporu doğrultusunda tespit edilmiş olmasıdır. Trafikten çekme belgesi almış aracın tekrar trafiğe çıkabilmesi için muayene kontrolünün yapılıp yapılmadığına da ayrıca dikkat edilmelidir''dedi
 
Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi bünyesinde hasarlı araçlar için bir bilgi sistemi oluşturulduğunu da belirten Satıcı, ''Sistem sadece sigorta şirketlerine yönelik hizmet vermektedir. Ağır hasarlı araçların plaka, şasi, motor numaraları ve kaza bilgileri bu sisteme kaydediliyor ve sigorta şirketleri yeni bir poliçe düzenlemeden önce araçları bu sistemden sorgulayarak daha önce tam hasarlı kapsamına sokulup sokulmadığını kontrol edebiliyor. Ayrıca Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) veritabanından periyodik olarak sorgulamalar yapılmakta ve eksper raporunda hurda belgeli olarak belirtilmiş olmasına rağmen EGM kayıtlarına göre trafikte gözüken araçlar saptanabilmektedir'' dedi.
 
İkinci el araç sorgulamalarında bazen hasar büyüklüğünün araç değeri kadar çıkması konusunda ise Satıcı, SBM tarafından sunulan SMS hizmetinin verilerinin tamamen sigorta şirketlerinin hasar ödemelerine ve eksper raporlarına göre verildiğini söyledi.
 
Satıcı, ''Bazı durumlarda gerçekten parça ve işçilik maliyetleri toplamı aracın değerine ulaşabilmekte bu da hasar boyutunun büyüklüğünü göstermektedir'' şeklinde konuştu.
 
Kazalı araçlarda sigorta şirketlerinin hasar tamir miktarının yüksek olması halinde neden hasarı ödeyip aracı sattığı ile ilgili soruyu ise Satıcı:
 
''Onarım masraflarının sigortalı taşıtın rizikonun gerçekleştiği tarihteki değerini aşması ve aynı zamanda eksper raporu ile taşıtın onarım kabul etmez bir hale geldiğinin tespit edilmesi durumunda, araç tam hasara uğramış sayılır. Bu durumda, aracın Karayolları Trafik Yönetmeliğinin ilgili maddesi hükümleri doğrultusunda hurdaya ayrıldığına dair hurda tescil belgesi sigorta şirketine ibraz edilmeden araç sahibine sigorta tazminatı ödenmemektedir. Değeri  tamamen ödenen araç ve aksamı, talep ettiği takdirde sigortacının malı olur ve sonrasında bu araçlar hurda alıcılarına satışa sunulur'' diye cevapladı.

AA 


Bu haber 712 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,780 µs