En Sıcak Konular

Kardinaller yeni papayı seçti mi?

11 Mart 2013 13:19 tsi
Vatikan'da yarın başlayacak tarihi Papa seçimi (Conclave) için her şey hazır. Vatikan sözcüsü, “Seçimin uzaması için bir neden yok” dedi. Medyada “Kardinaller şimdiden yeni Papa'da uzlaşmış olabilir” yorumu yapıldı.

VATİKAN'daki Sistine Şapeli'nde yarın başlayacak Conclave öncesinde 5 kıta ve 48 ülkeden gelen 115 kardinal, emekliye ayrılan 16'ncı Benedikt yerine 266'ncı Papa'yı seçene dek şapele kapanmak üzere tüm hazırlıkları tamamladı. 598 yıl sonra ilk kez, selefi hayattayken yeni bir Papa seçilecek.

Vatikan sözcüsü Rahip Federico Lombardi'nin “Seçimin uzaması için bir neden yok” demesi, “favorilerden birinin isminin üstünde uzlaşma sağlandığı” yorumlarına neden oldu. 1268'deki Conclave tam 2 yıl 9 ay sürmüştü. 20'inci yüzyılda ise sadece 1922 Conclave'sinde 4 günü aşkın bir süre boyunca Papa seçilemedi. Yarın da süreç şöyle işleyecek:

‘EXTRA OMNES'

Kardinaller yarın sabah Sen Piyer Katedrali içerisinde yer alan Santa Marta evinde toplanacak. Ayin ve duaların ardından TSİ 17:30'da ilahiler söyleyerek Sistine Şapeli'ne geçecekler.

 Kardinaller dışarıya hiçbir bilgi sızdırmayacaklarına dair yemin ettikten sonra “Extra Omnes” (herkes dışarı) denecek. Artık sadece yemek ve uyumak için Santa Marta evine yeraltı tünellerinden gidebilecekler.

OY VERME RİTÜELİ

Şapelde kendileri için hazırlanan ve 12 bölümden oluşan iki sıralı masalara oturacaklar. Son “seçici kardinal” de içeriye girdikten sonra “Camerlengo” kapıyı arkalarından kilitleyecek.

En yaşlı kardinal olan “Curia” (Divan Başkanı)  öncelikle üç sayman ve üç katibi kura ile seçecek. İlk oy TSİ 17.45'te kullanılacak. Oylama başladıktan sonra ismen çağırılan her Kardinal oy pusulasını doldurup yerinden kalkarak yüksek sesle “Tanrı'ya göre seçilmesi gerekene oyumu verdiğime, saygıdeğer İsa Cenaplarını huzurlarınızda tanık gösteriyorum” diyecekler. Ardından  katladıkları pusulayı sandığa atacaklar.
Kullanılan oyların üçte ikisi olan 77 sayısına ulaşılıncaya dek günde 4 tur oylama yapılacak (2007'de bu kuralı 16'ncı Benedikt koydu). Her seçim günü TSİ 20.15'te bitecek ve kardinaller akşam yemeğinin ardından istirahata çekilecek.

‘PAPAMIZ VAR'

Papa'nın seçilemediği her tur sonrası oylar şapeldeki sobada yakılacak, bacadan siyah duman çıktığını görenler durumu anlayacak. Papa seçilmişse, bu kez oylar beyaz duman çıkaran kimyasalla yakılacak. Seçim süresince, biri öğlen saat 12.00'de, diğeri de akşam 19.00'da olmak üzere günde iki kez bacadan duman verilecek.

Papa seçilince, “Camerlengo” kilitli kapıyı açacak ve Vatikan Divan Başkanı, Sen Piyer Katedrali'nin ana balkonuna çıkarak önce “Habemus Papam” (Papamız Var) nidasıyla yeni Papa'yı, seçtiği ismi anarak açıklayacak. Daha sonra yeni Papa balkona çıkarak halkı takdis edecek ve selamlayacak.

Hürriyet

Bu haber 514 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,660 µs