En Sıcak Konular

AKP neyi kanıtladı?

26 Temmuz 2007 12:14 tsi
AKP neyi kanıtladı? 
Le Figaro'dan AKP'ye övgüler... Guy Sorman, Le Figaro gazetesinde yayınlanan makalesinde AK Parti'yi ele aldı. Makalede Türkiye’nin, liberalizmin, İslam dünyasında da işlediğini kanıtladığı belirtildi. İşte haberin ayrıntıları...

Türkiye’nin, liberalizmin, İslam dünyasında da işlediğini kanıtladığı öne sürüldü. Fransız "neo conlarından ekonomist ve yazar Guy Sorman, "Anadolu kaplanlarının İslam’daki "yeni kapitalizmi" simgelediklerini belirterek "Türkiye başta olmak üzere, 32 İslam ülkesi, kalkınmanın, bir inanç meselesi değil, doğru ekonomik politikalara bağlı olduğunu ispatlıyor" diye yazdı.
     
Guy Sorman, Le Figaro gazetesinde yayınlanan "Türkiye ispatlıyor: liberalizm, her yerde olduğu gibi İslam dünyasında da işliyor" başlıklı makalesinde Türkiye’deki kişi başına gelirin, 2004-2008 döneminde yüzde 20 oranında artacağını belirterek AKP’nin zaferinin ekonominin ötesinde aramanın gerekmediğini belirtti. "Laik ve devletçi hükümetler altında kötü yönetim ve enflasyon yıllarından sonra göreli bir istikrarın sağlanmasının demokrat-müslümanların nasibi olduğu’nu öne süren Sorman, bu başarıda "Anadolu kaplanlarıönın önemli bir rol oynadığını savunarak "Anadolu Kaplanları" için "Girişimçi ve Müslümanlar, İslam’daki yeni kapitalizmi simgeliyor" nitelemesini yaptı.
     
Sorman, "Anadolu Kaplanlarıönın, "Açıkça liberal ve Avrupa yanlısı" olan bir ekonomik strateji geliştiren "demokrat Müslüman" partisinin seçmen tabanı oluşturduğunu da yazdı.
     
    
'İSLAM EKONOMİK KALKINMAYI ENGELLEMİYOR'
     
Yıllarca "adeta anestezi olmuş gibi görünen" Fas, Bangladeş ve Mısır gibi ekonomilerin yılda yüzde 6 büyüdüklerini belirten Sorman, ekonomik kalkınmayı İslam’ın değil, sosyalizmden miras kalan merkezi planlama gibi politikaların engellediğini savundu.
     
Ancak 1980 yıllarından sonra Müslüman ülkelerinin, IMF’nin önerileri ile serbestleştirme politikalarını benimsediğini belirten Sorman şu görüşleri dile getirdi:
     
"İslam, ekonomik kalkınmayı engellemiyor, aksine teşvik ettiği söylenebilir çünkü Anadolu kaplanları, İslam dünyasında münferit bir olay değil. İslam geleneği, ticareti ve ekonomik başarıyı kutlamıyor mu? Kuran, yoksulluğu tercih eden İncil veya Budizm aksine, zenginliği dünyada öven bir dinin temelinde olan tek kutsal kitaptır; Muhammed, girişimci olup bir işkadını ile evli olan tek peygamberdir.
     
    
'MODERN İSLAM’DAN KORKMAYALIM'
     
Bunun, AKP gibi partilerin piyasa ekonomisinden yana olmalarını izah ettiğini kaydeden Guy Sorman, 20. yüzyılındaki Müslümanların, yoksulluğa otoriter ve sosyalist rejimlerin altında saplandıklarını savunarak şunları yazdı:
     
"Türkiye başta olmak üzere, 32 Müslüman ülkesi, kalkınmanın inanç meselesi olmadığını kanıtladı. Bu, sadece ekonomik politikaların doğru seçimine bağlıdır. Liberalizm karşıtlığı her zaman bir felakettir, liberalizm ise, her yerde yürüyor, İslam olsun olmasın. Türkiye ve diğer yerlerden gelen bu iyi haberi selamlayalım, modern olduğu zaman İslam’dan korkmayalım." 

 milliyet



Bu haber 184 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,363 µs