En Sıcak Konular

Tam gün yasası tamamlandı

11 Mart 2013 11:57 tsi
Sağlık Bakanlığı, üniversite hastanelerinden çok sayıda profesörün ayrılmasına neden olan Tam Gün Yasasıyla ilgili revizyonunu tamamladı. Doktorlar hem özel klinikte hem hastanede çalışabilecek, üstelik hastanede fark alabilecek.

Doktorların merakla beklediği ve aksayan yönleri tespit edilerek revize edilmesi beklenen Tam Gün Yasası çalışmaları tamamlandı. Tasarı Bakanlar Kurulu'na yarın sunulacak. Kabul edilmesi halinde revize edilen Tam Gün Yasası`nı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 14 Mart Tıp Bayramı'nda açıklayacak.

YASANIN DETAYLARI

Çalışma kapsamında doktorlar hem hastanede hem klinikte çalışabilecek. Ancak doktorların hastaları kliniğe davet etmesinin önüne geçilecek. Bunun için, hastanede özel doktor seçimine fark ödenmesi sistemi getirilecek. Hastalar, ismen özel bir doktor seçtiklerinde fark ödeyecekler. Bu fark, doktorların unvanlarına göre belirlenen taban ve tavan fiyatlar aralığında olacak. Doktorların gelirlerinin artması için performansa dayalı ücret sisteminin yanı sıra mesai saatine göre maaş artırımı uygulaması da yapılacak.

DÖNER SERMAYE PAYI ARTTIRILIYOR

Yasa tasarısına göre doktorların şikayet ettiği tam gün çalışıp yarım gün çalışanlar kadar para kazanma sorununa son verilecek. Tam gün çalışan doktorun döner sermayeden alacakları pay artırılacak. Yarım gün çalışanlar için sözleşmeli kadro getirmeyi planlayan Bakanlık yarım gün çalışacak personelin işe alıp almayacağına dair insiyatifi üniversitelere bırakacak.

BAKANLIK ÖĞRETİM ÜYELERİ İLE ANLAŞACAK

Vatandaşların mağduriyetinin giderilmesi için de öğretim üyeleri ile Bakanlık arasında bir anlaşma yapılarak, üniversite hastanesinde belli bir sayıda ameliyat yapması istenecek. Böylece vatandaş, üniversite ve öğretim üyesi mağduriyeti bitecek.

ÖĞRENCİ EĞİTEN HOCAYA TEŞVİK

Öğretim üyesinin kendi bulduğu tedavi şeklini üniversitede ders olarak öğrencilerine öğretmesi karşılığında Sağlık Bakanlığı öğretim üyesine teşvik verecek. Bakanlık, yeni geliştirilen tedavi yöntemini satın alarak hocadan, tıp fakültesi kadrosuna ve öğrencilerine öğretilmesini talep edecek.

AMELİYATHANELERİ KULLANAMAYACAKLAR

Bakanlık üniversitelerden öğretim üyelerini tekrar Tıp Fakültelerine döndürmek için de yeni yasanın tanıyacağı hakları anlatıp diyalog süreci geliştirecek. Öğretim üyelerinin hem üniversitede hem de kendi özel polikliniğinde çalışabilmesi sürecin en önemli ayağını oluşturacak. Ancak doktor hastasını özel polikliniğinde tedavi edemeyecek. Ameliyatın parasını hastadan alıp tedavi için üniversitenin ameliyathanesini kullanamayacak. (ajanslar)

Bu haber 588 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,985 µs