En Sıcak Konular

Türkiye’nin en büyük 5’inci partisi ile tanışın!

26 Temmuz 2007 12:18 tsi
Türkiye’nin en büyük 5’inci partisi ile tanışın! O parti ki 3 ilde sıfır çekmesine rağmen seçime katılan dokuz partinin toplamından fazla oy aldı! O parti ki 4’üncülüğü çok az oy farkı ile kaçırdı. O parti ki, seçmenleri tek çatı altında birleşse ve baraj olmasa 45-50 milletvekili çıkarabilirdi! O

Bir kere aldıkları oyun toplamını hemen yazalım: bir milyon sekiz yüz otuzaltı bin yediyüz otuz bir! Rakamla; 1.836.731!

Türkiye’nin beşinci büyük partisi ve dördüncü sıradakı Demokrat Parti ile arasındaki oy farkı sadece-yaklaşık-62 bin.

22 Temmuz Türk seçim kronolojisi içinde en çok bağımsız adayın milletvekilliğine soyunduğu seçim oldu. Ancak bu yüzlerce adaydan ancak 27 tanesi yakasına TBMM rozeti takma hakkını kazanabildi.

Bağımsızları sevmeyen iller

Sinop, Bayburt ve Kırıkkale illeri bağımsızlara bir oy bile vermediler çünkü bu illerden bağımsız aday çıkmadı. Ama bağımsız adayların çıkıp ancak “aile” çevresinden oy alabilen iller çıktı.

Bu illerin sayısı da az değil. Bu illerden adaylığını koyan bağımsızların çoğu 100 oy bile alamadı. Ancak burada Artvin’in ayrı bir yeri var. Zira buradan aday olan Hakkı Topçu  sadece 53 oy alabildi. Ve böylece 2007 seçimlerinde en az oy alan bağımsız olarak istatistiklere geçti.

Bağımsızlara oy yağdıran iller

Tabii bir de bağımsızları çok seven iller var. Bunların başında İstanbul geliyor. İstanbul’un 3 bölgesinin bağımsızlara verdiği oy miktarı inanılmaz. Tamı tamına 338 bin 551!

Peki bu kadar oyla kaç vekil çıkardı derseniz, sadece iki. Yaklaşık 170 bin oy hakkını bulamamış yani.

Ankara ve İzmir de bağımsızlara bol oy veren illerden. Rekorun ve yüksek oranlı bazı illerin yanından bile geçemezler ama Ankara 30 bin 721 oyunu, İzmir de 82 bin 802 oyunu bağımsız adaylarına hediye etmiş durumda. Ancak lacivert takım elbise giydirdikleri aday bulunmuyor.

Güneydoğu’ya gelince

Mâlum nedenlerden dolayı bu bölgede birçok il çok sayıda oyu bağımsızlara, daha doğrusu DTP kökenli bağımsızlara aktardı. Örneğin Diyarbakır’da 220 bine yakın oy bağımsızlara verildi. Ama hepsinin DTP’lilere gittiğini sanmayın. Zira Diyarbakır’da tam 31 bağımsız aday vardı ve onlar da hallice oy aldılar.

Bölgenin diğer illerinde de bağımsızlara çok oy çıktı ama daha fazla oy AKP’ye gittiğinden tahmin edildiği kadar vekile ulaşamadı DTP’liler. Kaldı ki bir milletvekilini de İstanbul’dan çıkardılar.

Tam bağımsızlar seçilemedi ki!

DTP’liler dışında bağımsız olarak vekil seçilenlere gelince. Onlar sadece 3 tane. Kimler olduğunu biliyorsunuz; Rize’den Mesut Yılmaz, Sivas’tan Muhsin Yazıcıoğlu ve İstanbul’dan Ufuk Uras.

Aslına bakarsanız bu bağımsız vekiller arasında da temsil açısından bir sıralama yapılabilir. Yüzde acısından birbirlerine yakınlar ama seçmen sayısı bazında farklılıkları var.

Mesut Yılmaz Rize’den 41 bin 176 oy aldı, Muhsin Yazıcıoğlu Sivas’tan 37 bin 741. Ama Ufuk Uras İstanbul’dan 79 bin 381 oy topladı.

Öyle veya böyle 22 Temmuz seçimleri bağımsızlara itibar edildiği bir seçim oldu. Evet güçleri çoğu ilde vekil çıkarmaya yetmedi ama yüksek sayıda oy aldılar. E, seçim analizleri biraz da fantazi alanıdır.

“Öyle olmasaydı da böyle olsaydı” türü bir yaklaşım da bulunursak, Türkiye’nin tüm bağımsız aday seçmenleri birleşin sloganlı bir kampaya başlasa ve bir partiye dönüşse (!), yaratacağı ivme ile birlikte belki barajı da aşabilir ve hallice sayıda vekili de TBMM’ye gönderebilir. Ama şu an için sadece 26 milletvekili ile idare etmek zorundalar.

Ama şunu da not düşelim… Seçilen hiçbir bağımsız vekil, aslında bağımsız değildi. Hepsinin arkasında bir parti veya partiler vardı. Tam bağımsızların hiçbiri seçilemedi!

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,029 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,713 µs