En Sıcak Konular

Bakan Yılmaz: Terörün bitmesi en büyük teşvik

10 Mart 2013 14:11 tsi
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, ''Teşvik politikaları önemli ama terörün bitmesi en büyük teşvik'' dedi.

Gezi ve incelemelerde bulunmak üzere Siirt'ten helikopterle Van'a gelen Kalkınma Bakanı Yılmaz, Ferit Melen Havalimanı'nda Vali Münir Karaloğlu, AK Parti Van milletvekilleri Burhan Kayatürk ve Mustafa Bilici, İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Nurettin Alkan ve diğer ilgililer tarafından karşılandı.

Van Gölü sahilindeki bir otelde düzenlenen programa katılan Bakan Yılmaz, kentte Sosyal Destek (SODES) Programı kapsamında yürütülen projelerle ilgili sunumu izledi.

Yılmaz, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin iyi idare edilmesinin ve ekonomisinin güçlenmesinin bütün bölgelerin yararına olduğunu belirterek, son 10 yılda Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine eğitim, sağlık ve ulaşım alanlarında önemli yatırımlar yaptıklarını söyledi.

İnsan odaklı kalkınma anlayışının sonucu olarak insanı ve insana yatırımı merkez alan yeni bir anlayışla hareket ettiklerini vurgulayan Yılmaz, SODES'in özünde de insanların kendilerini dışlanmış, kıyıda köşede kalmış hissetmeden kalkınma sürecine dahil edilmeleri düşüncesinin hakim olduğunu ifade etti.

Yılmaz, dar bir kesim üzerinden kalkınmayı desteklemediklerine ve kalkınmanın nimetlerini dar bir kesime dağıtma taraftarı olmadıklarına dikkati çekerek, tüm insanlara fırsat eşitliği sunmak istediklerini dile getirdi.

SODES Programı'nın 2013 yılında da devam edeceğini anlatan Yılmaz, ''Bizim en değerli sermayemiz insanlarımızdır. Van'ın en büyük sermayesi de ne doğal kaynakları, ne gölü, ne de tarihi eserleridir. En büyük sermayesi insanıdır. İnsan varsa her şeyin değeri var. İnsan varsa tarım, turizm, sanayi var. İnsanın olmadığı, insanın emeği, aklı ile müdahil olmadığı yerde bunların hiçbiri yok'' diye konuştu.

Yılmaz, insana yatırım yapıp güçlenmelerini sağlayarak hem Van'ın hem de ülkenin kalkınmasının, zenginleşmesinin sağlanacağına işaret ederek, şunları kaydetti:

''Deprem sonrasında Van'da büyük bir umutsuzluk vardı. İnsanlar göç etti ve ekonomik yapıda büyük bir tahribat yaşandı. O dönemde de Van'ın kısa zamanda kalkınacağına inanıyordum. Van'ın şimdi eskisinden çok daha canlı ve güçlü olduğunu görüyorum. Cazibe merkezleri programı kapsamında da Van'da önemli projeler yürütüyoruz. Abalı Kayak Tesisi'ni yaptık, Urartu Müzesi'ni yapıyoruz. Van Gölü'ne gemi alımını da yine bu kapsamda gerçekleştiriyoruz. Ayrıca Tuşba Fuar ve Kongre Merkezi ile Tekstil Kent projelerimiz var. Van dinamik nüfusu ile çok hızlı kalkınmaya aday bir ilimiz.

Tüm bunların sonuçlarını da görüyoruz. Van bölgesinde 133 bin kişilik istihdam artışı var. Yeterli mi? Değil, ama iyi bir yolda olduğumuzu görüyoruz. İşsizlik oranına baktığımızda, işsizlik bu bölgede 2009'da 18,4'e kadar yükselmişti, 2012'de bu rakam 8,9 gibi bir değere düştü. Bu gerçekten çok sevindirici.''

Yılmaz, 2002 yılında Van'ın ihracatının 1,4 milyon dolar iken 2012'de 21,7 milyon dolara yükseldiğini bildirerek, kentin büyükşehir olmasının da önemli bir gelişme olduğunu ve bunun iyi değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

 -Çözüm süreci-

Çözüm süreci ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Yılmaz, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Önümüzdeki dönem İnşallah çözüm süreci ile terörün ortadan kalktığı, huzurun, emniyetin pekiştiği, güvenin, istikrarın hakim olduğu bir ortamda bu ekonomik gelişmemiz çok daha fazla hızlanacak. Bu başarıyı, dünyada ekonomik kriz, Ortadoğu'da birçok siyasi çalkantı, kendi içimizde de terör hadiseleri yaşanırken gerçekleştirdik. Bir de dünyanın nispi olarak krizden çıktığını, Ortadoğu'da siyasi dengelerin daha fazla oturduğunu ve terör belasının ülkemizin gündeminden çıktığını düşünün, o zaman tutabilene aşk olsun. O zaman gerçekten buradaki potansiyeller çok daha hızlı şekilde harekete geçecek. Komşu ülkelerle ticaret ve yatırımda çok farklı yerlere gideceğiz. İnşallah huzur ve güven ortamında bunu çok daha net bir şekilde göreceğiz. Her zaman söylüyorum, terörün bitmesi en büyük teşviktir. Teşvik politikaları önemli ama terörün bitmesi en büyük teşvik. İnşallah bütün kesimlerin desteği, siyasi partilerin, halkımızın, insanımızın desteği ile bu süreci de Türkiye aşacak. Er veya geç aşacak ve bölgelerimiz hak ettikleri yere kavuşacaklar.''

Programın ardından cazibe merkezleri programı kapsamında valilik tarafından alınan deniz otobüsüne binen Yılmaz, Van Gölü'nü kullanarak Edremit ilçesinden Van İskelesi'ne geçti.

Yılmaz, daha sonra Van Kalesi yakınında yapımı devam eden Urartu Müzesi inşaatında incelemelerde bulundu.

aa




 

Bu haber 597 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,999 µs