En Sıcak Konular

'Esed, sorunun çözümünün Türkiye'den geçtiğini biliyor'

9 Mart 2013 15:14 tsi
CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, Türkiye'nin, Suriye ile ilgili bağlantısını kopardığını, tek bağlantıyı ise partisinin sağladığını savundu.

Atıcı, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in ziyaretlerinde, ülkesinde yaşananlarla ilgili sorunun çözümünün Türkiye'den geçtiğini ifade ettiğini, bu nedenle Türkiye'nin, Suriye'deki akan kanın durmasında çok önemli rol oynayabileceğini kaydetti.

CHP'li Atıcı, partisinin Mersin İl Başkanlığı'nda, Suriye'ye gerçekleştirdikleri ziyaretle ilgili basın toplantısı düzenledi. AK Parti hükümetinin, Suriye ile tüm bağlarını kopardığını iddia eden Atıcı, iki ülke halkı arasındaki bağlantıyı ise şu anda sadece CHP'nin sağladığını öne sürdü.

Parti olarak, hükümetlerin değişebileceğini, ancak Türkiye halkı ile Suriye halkı arasındaki asırlardır devam eden kardeşliğin sürmesi gerektiği düşüncesiyle hareket ettiklerini vurgulayan Atıcı, Şam'da Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed ile 2 saat görüştüklerini anlattı. Esed'in, sordukları sorulara içtenlikle cevap verdiğini ifade eden Atıcı, ''Beşşar Esed, Suriye halkının kardeş Türk halkıyla ancak CHP üzerinden bağlantı kurabildiğini, kardeşliğin CHP üzerinden devam etmesinden memnuniyet duyduğunu anlattı. Suriye'de terörün arttığını, daha önce birkaç terörist grup varken, şu an ülkede 23 uyruktan terörist gruplar olduğunu ifade etti. Bunların çoğunun Ürdün ve Türkiye sınırından ülkesine girdiğini söylerken, Suriye'ye giren teröristlerin Türkiye'nin bilgisi dahilinde olduğunu ve desteklendiklerini anlattı." diye konuştu.

Esed'in, ülkesinin kuzey sınırlarını koruyamamaktan yakındığını ifade eden Atıcı, şunları söyledi: ''Esed, bize çözüm için umudunu hiç bir zaman yitirmediğini söyledi. Biz de dünya kamuoyunda, 'Rusya ile ABD otursun, kendi çıkarlarına baksınlar sonra bu iş çözülür') algısı olduğunu aktarıp, buna nasıl baktığını sorduk. Esed, bunun kesinlikle doğru olmadığını, uluslararası güçlerin önemli olduğunu, ancak çözümün Türkiye'den geçtiğini çok net bir şekilde ifade etti. O nedenle Türkiye, gerçekten Suriye'deki akan kanın durmasında çok önemli rol oynayabilir. Bu açıdan durumun değerlendirilmesi lazım. Şu anda gitmesinin mümkün olmadığını, çünkü Suriye'nin fırtınada kalmış bir gemi olduğunu, kendisinin de kaptan olarak gemiyi terk etmeyeceğini söyledi. Ancak gemiyi limana yaklaştırdıktan sonra atılacak demokratik adımlarla, özgür seçimlerle parlamentonun yeniden şekilleneceğini, bu durumda da kendisinin emekli olmayı arzu ettiğini bize söyledi."

CHP olarak, Esed'e Suriye'de akan kanın durması gerektiğini ve sivil insanlara hiçbir şekilde şiddet uygulamaması gerektiğini söylediklerini ifade eden Atıcı, "Biz CHP olarak Esed rejimini desteklemek için gitmedik. Başbakan, bizim gitmemizden çok huzursuz oldu. 'ne işleri var orada' gibi yaklaşımlarda bulundu. Bu kendi nev'i şahsına münhasır bir yaklaşımdır. Elbette ki Başbakan başta olmak üzere oradaki kargaşadan nemalananlar hoşlanmayacaklardı, bunu biz çok iyi biliyoruz. Hiç kimse, CHP'nin Esed rejiminin yanında olduğunu, Esed rejimini desteklemek üzere yola çıktığını algılamasın, düşünmesin. Bizi ilgilendirmiyor oradaki rejim. Bizi, oradaki halk ve dökülen kan ilgilendiriyor. Bu nedenle CHP'li vekiller orada olmaya devam edecek." şeklinde konuştu

(CİHAN)

Bu haber 707 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,148 µs