En Sıcak Konular

SGK: Ruhsatsız ilaçlar yurt dışından getiriliyor

7 Mart 2013 16:30 tsi
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Türkiye'de ruhsatlı olan ilaçların serbest eczanelerden, ruhsatlı olmayan ya da piyasada bulunmayanların ise Türk Eczacıları Birliği aracılığı ile yurt dışından temin edildiğini açıkladı.



 SGK son günlerde bazı basın yayın organlarında, aralarında kanser, tiroit ve kalp hastalıklarının tedavisinde kullanılan ilaçlar başta olmak üzere çok sayıda ilacın piyasada bulunamadığı, bu nedenle ilaçların karaborsaya düştüğü ve vatandaşların ilaca ulaşmakta büyük sorunlar yaşadıklarına yönelik haberler üzerine yazılı bir açıklama yaptı.

 KURUMLAR WEB SİTESİNDE YAYINLANIYOR

 Türkiye'de ilaç fiyatlarının Sağlık Bakanlığı tarafından Avrupa ülkeleri referans alınarak belirlendiği kaydedilen açıklama da, "Sağlık Bakanlığı'nca ruhsatlandırılıp fiyatları yine Sağlık Bakanlığı'nca belirlenen ilaçların geri ödenebilmesi için ürün sahibi tarafından kurumumuza başvuru yapılması gerekmekte. Başvuruları değerlendirilen ilaçlardan listeye alınmasına karar verilenler kurum web sitesinde (www.sgk.gov.tr) yayınlanmakta." denildi.

 Basında haberlere konu listede yer alan ilaçların tamamının Sağlık Bakanlığı'nca ruhsatlandırıldığı belirtilen açıklamada, "Kurumumuz bedeli ödenen ilaçlar listesinde yer almakta. Bahse konu ilaç listesinde yer aldığı halde ruhsat ya da geri ödeme sürecinde talebi bekleyen ilaç bulunmamakta. Öte yandan ödeme listesinde yer alan ancak herhangi bir nedenle firması tarafından piyasaya verilemeyen ilaçlar ise Türk Eczacıları Birliği'ne yurt dışından getirtilmekte ve kurumumuzca ödemesi yapılmakta. Bu kapsamda; örneğin merkaptopürin etkin maddeli ilaçlar 7,91 TL - 9,07 TL arasında piyasa fiyatları ile Türkiye'de ruhsatlıdır. Bu etkin maddeyi içeren ilaçların tamamı ödeme listesinde mevcut olup, ilaçlar piyasada bulunmaması durumunda kurumumuzca Türk Eczacıları Birliği'ne yurt dışından temin ettirilmekte." ifadelerine yer verildi.

 Haberlerde belirtildiği gibi ilaçlara ulaşılamaması nedeniyle hastaların karaborsadan ilaç teminini gerektirecek bir durum söz konusu olmadığına dikkat çekilen açıklamada, Türkiye'de ruhsatlı olan ilaçların serbest eczanelerden, ruhsatlı olmayan ya da piyasada bulunmayanların ise Türk Eczacıları Birliği aracılığı ile yurt dışından temin edildiği hatırlatıldı.

(CİHAN)

Bu haber 631 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,893 µs