En Sıcak Konular

Irak Başbakanı Maliki'den iç savaş uyarısı

7 Mart 2013 15:45 tsi
Irak Başbakanı Maliki'den iç savaş uyarısı Başbakan Maliki, uyanık olunmaması halinde ülkedeki krizin iç savaşa yol açabileceğini söyledi

Irak Başbakanı Nuri Maliki, akıllıca ve ihtiyatlı hareket edilmemesi halinde iç savaşın kapıda olduğunu ve bundan kimsenin kurtulamayacağını söyledi.

Maliki, Dünya Kadınlar Günü münasebetiyle Bağdat'ta düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmada, akıllı politikacılarla göstericilerin, ülkedeki krizi hafife almamaları ve uyanık olmaları gerektiğini belirterek, aksi halde meydana gelecek iç savaştan, ''savaş tacirleri dahil'' kimsenin kurtulamayacağını belirtti.

Bölge ülkelerinde yaşanan istikrarsızlığa dikkati çeken Maliki, ''Bu ülkeler gibi olmak mı istiyorlar- Birileri, tutuklu ve mahkum kadınlar söylemiyle Iraklıların hamasi duygularını harekete geçirmek istiyor. Göstericilerden ve politikacılardan akıllı olanlara sesleniyorum; dışarıdan desteklenen ve ülkeyi mezhep çatışmalarına ve bölünmeye sürükleyen bazı politikacıların planlarına kapılmayın'' dedi.

Göstericilerin taleplerinin, hizmet eksikliği ve önceki (Saddam) rejimin politikaları sebebiyle tazminat konusuna odaklanması gerektiğini ifade eden Maliki, meşru taleplerin yerine getirilmesi, meşru olmayan taleplere ise karşı çıkılması gerektiğini vurguladı.

Maliki, ülkedeki haksızlık ve adaletsizliklerin ortadan kaldırılması için ''Hükümet Divanı'' olarak adlandırdığı bir birimin kurulması gerektiğini, göstericilerin taleplerini karşılamak için Başbakan Yardımcı Hüseyin Şehristani'nin başkanlığında oluşturulan komisyonun da bu divanın çekirdeğini teşkil edeceğini bildirdi.

Başbakan Maliki, bölünme çağrılarına karşı çıkan göstericilere de seslenerek, ''Bölünme çığırtkanlığı yapanlara karşı duran ve onların haritalarını parçalayan göstericilere teşekkür ederim'' ifadelerini kullandı.

Bağdat'ın 70 km batısında bulunan El-Enbar iline bağlı Felluce şehrinde 1 Mart 2013 tarihinde düzenlenen Cuma gösterilerine katılan göstericiler, eylem sırasında dağıtılan ve ülkenin batısında federal bir bölgenin oluşturulması için çağrıda bulunan broşürleri, kendilerini ve taleplerini temsil etmediği gerekçesiyle yırtmıştı.

Bu haber 788 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,523 µs