En Sıcak Konular

Türkiye, sınır ötesine geçiyor

6 Mart 2013 15:46 tsi
Türkiye, sınır ötesine geçiyor Binlerce Suriyeli Türkiye'ye sığınmak üzere Akçakale Gümrük Kapısı'na yığıldı. Türkiye'ye sığınanların talebi artması üzerine Türkiye Suriye topraklarında mülteci kampı kurmaya karar verdi.

Suriye'nin Rakka kentine hava saldırısının artması üzerine binlerce Suriyeli Türkiye'ye sığınmak üzere Akçakale Gümrük Kapısı'na yığıldı. Türkiye'ye sığınanların talebi artması üzerine Türkiye Suriye topraklarında mülteci kampı kurmaya karar verdi. Tampon bölgede kurulması beklenen kamp için çalışmalar başladı. Türkiye kampın güvenliğinden sorumlu olmayacak.

Suriye'deki iç savaş Rakka kentinde yoğunlaştı. Savaşın şiddetini arttırması üzerine binlerce Suriyeli Akçakale Sınır kapısına yığıldı. İki günde bin 500 pasaportlu Suriyeli'nin Türkiye'ye geçtiği belirtilirken mülteci konumundaki 500 Suriyelinin de pazartesi günü kapıdan alınarak Adana'da kurulan Mülteci kampına yerleştirilmesi bekleniyor. Kamplardaki mülteci sayısının artması üzerine Türkiye'nin bir mülteci kampını da sınır ötesinde kurmak için girişimlerini başlattı. Akçakale Kaymakamı Eyüp Fırat bugün basın mensupları ile bir araya geldiği kahvaltılı basın toplantısında son gelişmelerle ilgili bilgi verdi. Sınır ötesinde kurulacak kamp için çalışmaların başlatıldığını dile getiren Kaymakam Fırat, kurulacak kampın güvenliğinin Türkiye'nin üstlenmeyeceğinin altını çizdi. Sadece insani yardımların kampa yapılabileceğini kaydeden Fırat ilk etapta sadece altyapı ve çadır yardımının yapılacağını aktardı. Fırat kampın birkaç gün içerisinde hazır olacağını da sözlerine ekledi.

Bu arada binlerce insan ve araç Akçakale Sınır Kapısı'nda birikti. Yoğunluğun hat safhada olduğu gümrük kapısında sadece 7 gümrük memurunun olması dikkat çekti. Hayatlarını kurtarmak için binlerce Suriyeli sınırı aşmaya çalışırken iki ülke arası ticaret yaparak hayatını idame ettirenlerin işlerine ara vermeden giriş çıkış yaptıkları görülüyor. Özellikle tüp ve akaryakıt bidonlarının yoğun geçtiği kapıda ki dram yürekleri burkuyor. Türkiye topraklarına giren bazı Suriyeliler buradaki akrabalarının yanına sığınırken bazıları kapının bu tarafında kara kara düşünmeye başladı. Nereye gideceklerini bilmeyen Suriyeliler, uzanacak bir el bekliyor.

RAKKA VALİSİ ÖSO'NUN ELİNE GEÇİRİLDİ

Öte yandan savaşın şiddetlendiği sınır ötesinde Suriye Rejimi tarafından atanan Rakka Valisi'nin ÖSO' tarafından esir alındığı iddia ediliyor. Kentin önemli bölümlerinin Muhaliflerin eline geçtiği bildirilirken muhaliflerin denetimine geçen cezaevlerinde bazı mahkûmların bırakıldığı ileri sürüklüyor. Bu arada ambulanslar ise sürekli sınır ötesinden yaralı taşıyor.

(CİHAN)

Bu haber 1,161 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    26,845 µs