En Sıcak Konular

Letonya’dan Avro başvurusu

6 Mart 2013 09:34 tsi
Letonya, Avro Bölgesi'ne girmek için başvurusunu yaptı.

Baltık ülkelerinden Letonya, borç kriziyle genişlemeye ara veren Avro Bölgesi'nin 18'inci üyesi olmak için resmi başvurusunu yaptı.
 
Letonya Maliye Bakanı Andris Vilks, 2014 başında ortak para bölgesine üyelik için başvuru mektubunu AB Komisyonu'nun ekonomik ve parasal işlerden sorumlu Başkan Yardımcısı Olli Rehn'e sundu.
 
Rehn, ortak basın toplantısında, Letonya'nın başvurusuyla ilgili hazırlayacakları raporu haziran ayı başında bitirerek üye ülkelerin onayına sunacaklarını söyledi.
 
Rehn, küresel krizin etkisiyle 2008-2009 yıllarında ''çok ağır ekonomik kriz'' yaşayan Letonya'nın, AB ve IMF'nin mali programını kararlılıkla uygulayarak bugün AB'de en hızlı büyüyen ülke haline geldiğini belirtti.
 
Letonya'nın başvurusunun avroya güvenin yeni bir göstergesi olduğunu vurgulayan Olli Rehn, ''Hepimiz, üzerinden 1 yıl bile geçmeyen Avro Bölgesi'nin dağılacağı şeklindeki yaygın spekülasyonları hatırlıyoruz. Neyse ki Letonya Hükümeti ve halkı bu spekülasyonlardan etkilenmeyip sağlam kamu maliyesi ve sürdürülebilir büyüme ve istihdam artışı için reformlar yolundan giderek avroya geçişe hazırlandı'' dedi.
 
2,2 milyonluk nüfusa sahip Letonya'da kişi başına düşen milli gelir 18 bin doları buluyor. Geçen yıl yüzde 5,3'le AB'nin en hızlı büyüyen üyesi olan Letonya'da enflasyon oranı yüzde 1,9, bütçe açığı yüzde 1,1, kamu borç stokunun gayrisafi yurtiçi hasılaya oranı yüzde 42 seviyesinde bulunuyor.
 
Letonya, mevcut ekonomik göstergeleriyle Avro Bölgesi'ne katılma şartlarını karşılıyor. Letonya'nın ardından Litvanya'nın da 2015 ya da 2016 yılında Avro Bölgesi'ne dahil olması bekleniyor.

trthaber


Bu haber 538 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,054 µs