En Sıcak Konular

Şahin: Dünya üç maymunu oynuyor

6 Mart 2013 09:02 tsi
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Suriye konusunda korkunç bir duyarsızlık ve görmemezliğin söz konusu olduğunu, dünyanın üç maymunu oynadığını söyledi.

Birleşmiş Milletler (BM) Kadının Statüsü Komisyonu çalışmaları için geldiği New York'taki temaslarına ilişkin basın toplantısı düzenleyen Bakan Şahin, iki gün süresince BM Genel Kurulu'ndaki konuşmasının yanı sıra, 14 ülke temsilcisiyle ikili görüşme yaptığını, 10 da paralel oturuma katıldığını söyledi. Bakan Şahin, basın toplantısını düzenlediği Türkevi'nde verdiği resepsiyona ise 9 ülkenin bakanları ile çok sayıda davetlinin katıldığını belirtti.

Bu yılki BM çalışmalarını geçmiş yıllarla kıyasladığında, Türkiye'nin güvenilirliğindeki artışın ve liderliğindeki gelişmenin çok net bir şekilde hissedildiğini kaydeden Şahin, ''Daha önce gelişmiş ülkelere ne yapacağımızı anlatmaya çalışıyorduk ve onlardan bize bu ilerleme sürecinde yardım etmelerini istiyorduk. Bugün geldiğimiz noktada, ülkemizin kadının statüsünün artırılması konusuyla ilgili her başlıkta yürütmekte olduğu bir çalışma takvimimiz var'' diye konuştu.

-Türkiye ve kadının statüsü çalışmaları-

BM Kadın İcra Direktörü Michele Bachelet'in, kadının statüsü ile ilgili yaptığı beş maddelik özetle ilgili Türkiye'nin önemli çalışmaları hayata geçirmiş durumda olduğunu anlatan Şahin, şunları söyledi:

''Bachelet, hukuk devletlerindeki yasal mevzuatların, beraberindeki uygulamaların çok önemli olduğunu, birçok ülkede mevzuatlar çıkmasına rağmen bunların kağıt üzerinde kaldığını, kurumsal kapasitenin geliştirilemediğini ifade etti. Bachelet, beraberinde koruyucu-önleyici tedbir olarak mutlaka kadının eğitimi noktasında önemli adımlar atılması gerektiğini belirtti. Ayrıca, zihinsel dönüşüm ve toplumdaki algının kuvvetlenmesi ve kadın-erkek fırsat eşitliğine özellikle erkeklerin inandığı bir zihinsel dönüşümün gerçekleşmesinin gerektiğini özellikle dile getirdi. İzleme ve takip sisteminin çok çok önemli olduğunu, bunun teknolojik altyapısının önemine vurgu yaptı. Söz konusu beş maddede de önemli çalışmaları hayata geçirmiş olduğumuzu görüyoruz.''

-Şiddet izleme merkezleri-

Yıllar önce açık toplum olmaya ve küreselleşmeyi yönetmeye karar verdiklerini belirten Bakan Şahin, ''Açık toplum olmanın hem nimetleri hem de riskleri ve külfeti var. Risklerini yönetebilmemiz için sürekli kendimizi iyileştirmemiz gerekiyor. Özellikle son yıllarda insan hakları konusundaki uygulamaların davranış şekline dönüştürüldüğü bir Türkiye'ye doğru hızla ilerliyoruz. Ne aşırı iyimseriz ne aşırı kötümseriz. Süreci akıllı bir biçimde yönetmeli ve eksiklerimizi kimsenin bize bir şey söylemesine gerek kalmadan tamamlamalıyız'' açıklamasında bulundu. Şahin, ''Şiddet izleme merkezlerimiz kendi oluşturduğumuz bir model. Eğer başarabilirsek birçok dünya ülkesine örnek olacak bir yapısal dönüşümü gerçekleştirmiş olacağız'' dedi.

-İranlı Cumhurbaşkanı Danışmanı-

İranlı Cumhurbaşkanı Danışmanı Maryan Mojtahedzadeh Larıjanı ile yaptığı görüşmede, çatışma bölgelerindeki kadın ve çocuklarla ilgili mağduriyetleri özellikle dile getirdiğini belirten Şahin, ''Suriye'den gelen kadınlarımızın, kızlarımızın, çocuklarımızın mağduriyetlerini paylaştım. Burada soruna kadın bakış açısıyla yaklaşmalıyız. Bölgede biz tarih boyunca kardeşiz, dostuz, akrabayız. Ülke çıkarlarına göre değil vicdana göre sorunlara odaklanmamız gerektiğini söyledim. Larijani de benimle aynı görüşü paylaştıklarını ve işbirliğine hazır olduklarını söyledi'' diye konuştu.

-Filistinli kadınların sorunları-

Bachelet'in ilk kez dile getirdiği, Filistinli kadınlarının sorunlarının raporlaştırılması yönündeki görüşün çok önemli bir gelişme olduğunu anlatan Şahin, konunun takipçisi olacaklarını belirtti.

Türkiye'nin, İslam coğrafyası ve Ortadoğu ile birlikte Türki Cumhuriyetlerle olan ikili münasebetlerinin çok iyi düzeyde olduğunu kaydeden Bakan Şahin, ''Geldiğimiz noktada anahtar ülke konumundayız. Bunu herkesin kabullendiği bir dönemi yaşıyoruz'' dedi. Bakan Şahin, gerçekleştirdiği ikili görüşmeler sırasında, birçok ülkeden kadının statüsü konularında ortak protokol ve işbirliği yapma teklifleri aldıklarını da ifade etti.

-Sorular-

Gündemlerinde Türkiye'nin ev sahipliğinde gerçekleştirilmesi öngörülen yeni etkinliklerin bulunup bulunmadığı sorulduğunda Şahin, ''Çocuk hakları konusunda bir toplantıdan bahsedildi. İstanbul Sözleşmesindeki duruşumuz göz önüne alınarak bu konuda da Türkiye'nin ev sahipliği yapması istendi'' şeklinde konuştu. Bu konuda bekleyen imzaların atılması noktasında da Türkiye'nin yardımına ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Şahin, Türkiye'ye döndükten sonra konuyu ilgili bakanlarla görüşeceğini belirtti.

Türkiye'den yardım talebinde bulunan ülkelere hangi konularda ve ne tür yardımlar yapıldığının sorulması üzerine Şahin, Afrika ülkelerinin beklentilerinin, genellikle yüksek olan anne ve bebek ölümleri ve temel eğitim noktalarında olduğunu açıkladı.

-Suriye konusu-

Gerçekleştirdiği ikili görüşmelerde Suriye konusunu dile getirdiğini anlatan Bakan Şahin, ''Konuyu hep biz açtık. Korkunç bir duyarsızlık ve görmemezlik var. Dünya üç maymunu oynuyor. Konuyu açıp da oradaki mağduriyetleri anlattığımız zaman 'Beraber ne yapabilirsek yapalım' şeklinde cevap aldık'' dedi. Milyonlarca insanın ciddi mağduriyetinin söz konusu olduğu Suriye'de yaşananların, BM çatısı altında gerekenden çok daha kısık sesle dile getirildiğini kaydeden Şahin, şunları söyledi:

''Bu durumdan bir an önce çıkmak gerekli. Yapısal dönüşümler yapılmalı. Avrupa Birliği ve BM birer barış projesidir. Eğer çatışmanın olduğu yerde sorunu görmezden gelip, bu çatı altında bu konuyu konuşmazsanız, kim, ne zaman konuşur? Zaten kendi içlerinde bir çözüm yolu bulabilecek olsalar, bu kadar kan ve göz yaşı neden aksın?.''

-Eşit işe eşit ücret-

Aynı işi yapan kadınların, erkeklere oranla daha düşük ücret aldıkları Amerika'da uzun zamandır tartışılan 'eşit ise eşit ücret' uygulaması hakkındaki soruyu da yanıtlayan Şahin, ''Eşit ise eşit ücreti biz 2002 yılında İş Kanunu'na koyduk. Kamuda da özel sektörde de aksi bir uygulama söz konusu değil'' açıklamasında bulundu.

Kadına şiddetin önlenmesi konusunda polise önemli rol düştüğü hatırlatılarak, Türkiye'de verilen eğitimlerin neleri içerdiği sorusu üzerine ise Şahin, bugüne kadar yaklaşık 71 bin polisin bu konuda eğitildiğini bildirdi. Şahin, polis eğitimlerinin ilgili yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte başladığını kaydetti. Söz konusu personelin BM programı çerçevesinde eğitildiğini belirten Şahin, eğitimlerin daha da ihtisaslaştırılması gerektiğini söyledi. Şahin, ''Sistemi daha da yaygınlaştırmamız, tabana yaymamız ve mesleki eğitim içine almamız gerekiyor. Polisimiz sınıf geçmek için matematiği, coğrafyayı bilmek zorundaysa bunu da öğrenecek. Bunu sağladığımız zaman iş çok daha kolaylaşacak'' diye konuştu.

aa

Bu haber 598 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,946 µs