En Sıcak Konular

Arınç: Türkiye’yi terk edenleri ülkelerine davet ediyorum

5 Mart 2013 17:38 tsi
Türkiye'de geçmişte yaşananlardan dolayı azınlıklardan özür dileyen Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Türkiye'yi terk edenlerin geri gelmek istemeleri durumunda kapılarının açık olduğunu söyledi.

Alman Federal Parlamentosu Dış ilişkiler Komitesi'nde bir konuşma yapan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, eskiden yapılmış bazı hatalar nedeniyle ülkesini terk etmek zorunda kalanları Türkiye'ye davet etti. Uluslararası ve Kültürlerarası Diyalog Enstitüsü (İDİ) tarafından Federal Parlamento'da gerçekleştirilen "Müslümanlar, Yahudiler ve Hıristiyanlar: Barış Mümkündür. Geçmiş ve Mevcut Durumda Barış ve Birlikte Yaşamanın Öncelikleri ve Geleceğe Dair Perspektifler" konulu konferansta konuşan Arınç, şöyle konuştu: "Üç büyük dinin barış ve huzur içinde nasıl yaşayabileceğini konuşmak için buradayım. İnsanlık tarihi boyunca birlikte yaşama arzusu barışı getirmiştir. Üç dinde ortak yaratıcı vardır ve Rab insanlığın barış içinde yaşamasını istemektedir. Fransız devrimin etkisiyle milliyetçilik dinin önüne geçmiş ve aynı dine mensup milletler karşı karşıya gelmiştir."

KÖKTEN DİYALOGA İHTİYACIMIZ VAR

Toplumlar arası barış için öncelikle toplumlar arası rahatsızlıkların giderilmesini gerektiğini ifade eden Başbakan Yardımcısı Arınç, özellikle dinin temsilcilerine büyük sorumluluk düştüğünü kaydetti. Din temsilcilerinin barış ve huzuru telkin etmelerinin sorumlulukları olduğunu söyledi. Batı medeniyeti kadar diğer medeniyetlerinde insanlığın gelişmesine katkı sağladığını aktaran Arınç, sözü batı İslam üzerine yapılan tartışmalara getirdi: "İslam'ın demokrasiyle sorunu olamaz. Aksine demokrasiyi ve insan haklarını destekler. İslam diğer iki büyük dine göre daha fazla önyargılara maruz kalmaktadır. İslam'ın radikalizmle, terörle getirilmesi bilgisizlikten kaynaklanmaktadır. Terörizmin dini olmaz ama terör dini kullanabilir. Kökten dinciliğe değil bizim kökten bir diyaloğa ihtiyacımız var. Antisemitizmle ile Museviler, İslamofobi ile Müslümanlar ötekileştirilmektedir. Müslümanın sorununu Yahudi kendi sorunu gibi görürse Müslüman, Hristiyan'ın sıkıntısını kendi sıkıntısı bilirse birlikte huzur içinde yaşayabiliriz."

Türkiye'nin musevilerle hiçbir zaman sorun yaşamadığını söyleyen Arınç, hükümetler arasında yaşanan sorunları toplumlara mal etmemek gerektiği ifadeleriyle İsrail ve Türkiye hükümetleri arasındaki ilişkilerin gerginliğinin Musevilere karşı olmadığı mesajını verdi.

Ortodoksların dini merkezlerinin İstanbul'da olmasının kendileri için gurur verici olduğunu kaydeden Arınç, azınlıkların mallarıyla ilgili birçok düzenlemenin yapıldığını ve vakıf mallarının iade edildiğini hatırlattı.

Federal Parlamento'da gerçekleştirilen konferansa Avrupa Yahudi Parlamentosu Üyesi Cefi Kamhi, Eski Bakan Ali Talip Özdemir, Süryani Kilisesi Başkan Yusuf Çetin, Alman-Türk Dostluk Grubu Başkanı Johannes Kahr, Ortodoks Kilisesi Almanya Temsilciliği'nden Metropolitan Augistin, Dr. Michael Friedmann gibi isimler katıldı.

(CİHAN)



Bu haber 617 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,113 µs