En Sıcak Konular

Gül-Kral Abdullah ortak basın toplantısı düzenledi

5 Mart 2013 15:45 tsi
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Ürdün Kralı 2. Abdullah'ın Türkiye ziyaretinin Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da önemli gelişmelerin yaşandığı bir dönemde gerçekleştiğini, Suriye'nin de bu çerçevede çok önemli olduğunu belirterek, bu konuları geniş bir şekilde e



 Cumhurbaşkanı Gül ve Ürdün Kralı 2. Abdullah, baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından Çankaya Köşkü'nde ortak basın toplantısı düzenlediler.

 Ürdün Kralı 2. Abdullah, Kraliçe Rania ve beraberindeki heyeti Türkiye'de görmekten duyduğu memnuniyeti dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, iki ülke arasında sağlam dostluk ve kardeşlik bağları olduğunu, ilişkilerin güçlü bir şekilde devam ettiğini vurguladı.

 Kral Abdullah'ın ziyaretinin ilişkilere yeni bir ivme kazandırdığını kaydeden Gül, hem baş başa hem de heyetler arası görüşmelerde ikili ilişkileri ve bölgeyle ilgili konuları kapsamlı bir şekilde ele aldıklarını aktardı.

 Kral 2. Abdullah'ın farklı sektörlerden önemli işadamlarıyla Türkiye'ye geldiğine işaret eden Gül, görüşmelerin bir ayağının da ekonomik ilişkiler olduğunu belirtti. Gül, 2009 yılında Ürdün'e yaptığı ziyaret sırasında imzalanan serbest ticaret, gümrük ve vize muafiyeti anlaşmalarının sonuçlarının karşılıklı olarak alındığını büyük memnuniyetle gördüklerini ifade etti.

 Cumhurbaşkanı Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:

 ''Kral Abdullah'ın ülkemizi ziyareti Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da önemli gelişmelerin yaşandığı bir dönemde gerçekleşmektedir. Bu çerçevede tabii ki Suriye konusu çok önemlidir. Hem Türkiye hem de Ürdün'de çok sayıda Suriyeli vardır. Ürdün'de 300 binin üzerinde Suriyeli misafir etmektedirler. Bildiğiniz gibi biz de 180 binin üzerinde. Bunları geniş bir şekilde konuştuk. Ortadoğu barış sürecini geniş bir şekilde konuştuk. Bölgemizi ilgilendiren diğer konuları konuştuk.''

 Ürdün'de, 23 Ocak'ta Temsilciler Meclisi seçimlerinin açık ve şeffaf bir şekilde gerçekleştirilmesinden duyulan memnuniyeti ve tebriklerini ilettiğini belirten Gül, ''Bu ziyaret muhakkak ki ilişkilerimizi çok daha güçlü hale getirmiştir'' dedi.

 Kral 2. Abdullah'ın yarın Türk ve Ürdünlü işadamlarıyla bir araya geleceğini ve savunma sanayine ilişkin temaslarda bulunacağını dile getiren Gül, TAİ ziyaretinde kendisinin de Kral Abdullah'a eşlik edeceğini kaydetti.

 Ürdün Kralı 2. Abdullah, Suriye'deki savaşın acilen sona erdirilmesi gerektiğini belirterek, uluslararası camiaya, Lübnan'da, Ürdün'de ve Türkiye'de zor durumda bulunan Suriyeli vatandaşlara yardımcı olacak adımlar atmaları çağrısında bulundu.

 Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Ürdün Kralı 2. Abdullah, Çankaya Köşkü'ndeki baş başa ve heyetlerarası görüşmelerinin ardından basın toplantısı düzenlediler.

 Kral Abdullah basın toplantısında, Ankara'da olmaktan büyük memnuniyet duyduğunu belirterek, şu ana kadar son derece verimli ve farklı konu başlıklarını içeren görüşmeler yaptıklarını kaydetti.

 Ziyaretin özellikle Ortadoğu'da her iki ülkeyi de yakından ilgilendiren mesele ve zorlukların yaşandığı bir dönemde gerçekleştiğine işaret eden Abdullah, "Bu görüşmeler esnasında bu konularda da ortak fikirleri paylaştığımızı görme imkanımız oldu" dedi.

 Zorlukların beraberinde fırsatları da getirdiğine işaret eden Abdullah, bugün ve yarın gerçekleştireceği ziyaretlerde amacının iki ülke arasındaki ilişkileri daha da ileri seviyelere taşıyarak, bu işbirliğinden her iki ülkenin sağlayacağı karşılıklı faydayı azami seviyeye yükseltebilmek olduğunu söyledi.

 Abdullah, "Özellikle başta ticaret, bilgi-iletişim teknolojileri, imalat, enerji ve benzeri alanlarda işbirliğimizi daha da geliştirecek sonuçlar elde edeceğimizi ummaktayım" diye konuştu.

 Bölgesel konuları endişe ile izlemeye devam ettiklerini vurgulayan Abdullah, özellikle son dönemde tekrar gerilimin tırmanması ve artan şiddet olaylarıyla Filistin-İsrail meselesinin bir kez daha gündeme geldiğine işaret etti.

 Bu konuda yaşananları yakından takip ettiklerini ifade eden Abdullah, "Bu sorunun çözümü, bölgedeki sorunların çözümü ve istikrarın tesisi açısından da temel, kilit bir önem taşımaktadır. Dolayısıyla bizler, uluslararası camiayı bu konudaki çabalarını ikiye katlayarak artırmaya davet ediyoruz, ki bölgede kalıcı ve kapsamlı barış için gereken iki devletli çözüm hayata geçirilebilsin" dedi.

 Özellikle Kudüs'te kutsal mekanlara karşı yürütülen hareketler ve İsrail'in yerleşimlerle ilgili faaliyetlerinin Ürdün'ün endişelerini artırdığını belirten Abdullah, Ürdün ve Türkiye'nin, Kudüs'ün ve Kudüs'te gerek Hristiyanlar gerekse Müslümanlar açısından kutsal olan mekanların korunması için de ellerinden gelen çabayı sarf etmeye devam ettiklerini kaydetti.

 -"Sorunun bir an önce çözümü önem taşıyor"-

 Suriye'deki krizi de görüşme imkanı bulduklarını ifade eden Abdullah, "Bu konu çok acil siyasi bir dönüşüm ve aynı zamanda devam etmekte olan savaşa çok acil bir son gerektiriyor. Biz de bu yönde çalışmalarımızı sürdüreceğiz" dedi.

 Abdullah, bu yapılırken Suriye'de güvenlik ve istikrarın, toprak bütünlüğünün temini ile Suriye vatandaşlarının herhangi bir mezhep çatışmasına maruz kalmadan güvenliklerinin ve bir arada yaşamalarının sağlanmasının da büyük önem taşıdığını söyledi.

 Türkiye ve Ürdün açısından ülkedeki krizden kaçarak kendilerine sığınan Suriyeli vatandaşların da çok önemli olduğuna işaret eden Abdullah, şunları kaydetti:

 "Bizler kardeşlerimize yardım etmekteyiz ve gerçekten de sorunun bir an önce çözümü bu açıdan da büyük bir önem taşımaktadır. Kuşkusuz bizler bu sorumluluğu, kardeşlerimize yardım bilinciyle, ilerleyen dönemde de bu yükü taşıyarak devam ettireceğiz. Ama bu noktada bizlerin uluslararası camiaya yapacağı çağrı da özellikle Lübnan'da, Ürdün'de ve Türkiye'de zor durumda bulunan ve bu ülkelerden yardım isteyen Suriyeli vatandaşlara yardımcı olacak adımlar atmaları ve Suriyelilerin sorunlarını azaltacak, çözecek adımları hayata geçirmeleri." 

A.A.



Bu haber 660 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,068 µs