En Sıcak Konular

Kışanak: Barış boynumuzun borcu olsun

5 Mart 2013 15:18 tsi
Kışanak: Barış boynumuzun borcu olsun BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak: Biz herkesi barışın, eşitliğin tarafı olmaya davet ediyoruz; başta evladını yitirmiş analar olmak üzere.

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eşbaşkanı Gültan Kışanak, "İmralı'da başlatılan görüşmelerin adım adım ilerletilmesi ve kalıcı onurlu bir barışın tesis edilmesi hepimizin boyununun borcu olsun." dedi. Kışanak, onurlu bir barış ve özgürlüğü mutlaka geleceğini vurguladı.

PKK'nın elinde tuttuğu kişilerin serbest bırakılması için bir heyet hazırlığı içesinde olduklarını bildiren Kışanak, AK Parti, CHP ya da MHP'den milletvekillerinin bu heyette yer almak istemeleri halinde buna olumlu yanıt verebileceklerini söyledi.

BDP TBMM Grup Toplantısı'nda masalara 8 Mart Dünya Kadınlar Günü sebebiyle karanfiller bırakıldı. Milletvekilleri Esat Canan ile Hasip Kaplan da kadınlara yerlerini verdi. Partisin Meclis Grup Toplantısı'nda konuşan Kışanak, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü sebebiyle düzenleyecekleri etkinlikleri Paris'te öldürülen 3 PKK'lı kadına adadıklarını ifade etti. Fransa'nın başkenti Paris'te işlenen cinayetlerin faillerinin bulunmasını isteyen Kışanak, katillerin kadınlara hesap vermesi gerektiğini vurguladı.

Grup toplantısına Karadeniz fülarıyla çıktığını dile getiren Kışanak, bu füların bir mektupla birlikte gönderildiğini belirterek Karadeniz'de yapılan saldırının kınandığını ve kardeşlik duygusuyla bunu gönderdiğinin ifade edildiğini aktardı.

Türküyle, Kürdüyle, Ermenisiyle birlikte yaşama duygusu bulunduğu dile getiren Kışanak, birlikte yaşama duygusunun ülke genelinde bulunduğunu vurguladı. Müzakere sürecinde kadınların güçlü bir şekilde temsil edilmesi gerektiğinin altını çizen Kışanak, bu sürece katkı yapacak oluşumların içinde kadınların eşit ve güçlü temsillerin olmasını istedi.

Türkiye'de her gün 5 kadının katledildiğini belirten Kışanak, ocak ayı içinde sadece 15 kadının katledildiğini söyledi. 500'ü aşkın kadının tutsak olduğunu dile getiren Kışanak, tutsak olarak anlamlandırmalarının sebebinin ise rehine politikası yürütüldüğünden kaynaklandığını ifade etti. Siyasi operasyon sebebiyle açıkça bunlara tutsak dediklerini belirten Kışanak, terör suçlaması olduğunu ancak ortada bir suç bulunmadığını kaydetti. Kadınların özgürlük mücadelesinin tutsak alınmak istendiğini anlatan Kışanak, başta kadınlar olmak üzere tüm tutsakların özgür kalmasını istedi. Cezaevindeki kadınlara selam gönderdi. Hep beraber mücadele edip cezaevlerinin kapılarını açıp yollarına devam edeceklerini vurguladı.

Muhafazakar zeminde siyaset yapan kadınlara seslenen Kışanak, "İmralı'da başlatılan görüşmelerin adım adım ilerletilmesi ve kalıcı onurlu bir barışın tesis edilmesi hepimizin boyununun borcu olsun. Sadece bizim değil. Bizler bugüne kadar bu yükü taşıdık. Şikayetçi de değiliz. Bu ezaları bu cefaları bilerek katlandık. Bunun bir toplumsal mücadelenin gereği olduğu için yaptık. Bizimle acıyı cefayı paylaşmadınız; gelin bizimle barışı ve çözümü paylaşın. Biz herkesi barışın, eşitliğin tarafı olmaya davet ediyoruz; başta evladını yitirmiş analar olmak üzere. Onurlu bir barış ve özgürlük mutlaka gelecek." ifadelerini kullandı.



Bu haber 639 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,679 µs