En Sıcak Konular

Filistinli işçilere ayrı otobüs uygulaması

5 Mart 2013 10:30 tsi
İsrail'in Filistinli işçilere yönelik başlattığı ''Filistinli işçilere ayrı otobüs'' uygulamasına Filistinli işçiler tepki gösterdi.

İsrail'in başlattığı uygulamaya göre, Batı Şeria'nın kuzeyindeki Filistin şehri Kalkilya'dan İsrail'e çalışmaya giden Filistinli işçilere ayrı otobüs tahsis edildi. Filistinli işçiler artık İsrailli Yahudilerle aynı otobüsü paylaşamayacaklar.
 
İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Yigal Palmor, uygulamanın amacının İsrail'e resmi izinle çalışmaya gelen Filistinlilere kolaylık sağlamak olduğunu savundu.
 
Sözcü Palmor, şunları söyledi:

''Filistinliler sınırı geçerek İsrail'e gelmek istiyorlar. Filistin tarafından İsrail'e doğrudan bir otobüs servisi bulunmamaktadır. Ya Yahudi yerleşimcilerin olduğu bir yere, örneğin Ariel'e kadar yürüyüp yerleşimcilerle aynı otobüsü paylaşacaklar, ya da taksi tutarak sınıra gelecekler. Söz konusu otobüs firması, açtığı yeni hatla Filistinlileri geldikleri yerden alarak İsrail'e kadar taşıyacak. Bir ayrım yok, sadece toplumun farklı alanlarına daha iyi hizmet amacı güdülmektedir. Kimsenin bir yere yasaklandığı falan yok''
 
Ulaştırma Bakanlığı da yaptığı yazılı açıklamada, ''Söz konusu uygulamada, Filistinli işçiler için bir yasaklama ya da engelleme söz konusu değildir. Ayrıca Ulaştırma Bakanlığı'nın hiçbir yolcu için otobüsleri yasaklama hakkı bulunmamaktadır. Yeni iki hattın amacı, Eyal Sınır Kapısı'nı kullanarak İsrail'e gelen Filistinli işçilere hizmet kalitesini artırmaktır. Yeni hatla bundan sonra Kalkilya yakınındaki Tzofim'den çalıştıkları yer olan Tel Aviv'deki Sharon bölgesine daha ucuz ve rahat bir şekilde gidecekler'' ifadeleri kullanıldı.
 
Öte yandan, İsrail'de çalışan Filistinli işçiler, kendileri için ayrı otobüs tahsis eden İsrail'i ''ırkçı politika izlemekle'' suçladı.
 
Batı Şeria'nın Kalkilya kentindeki Filistinli işçiler, söz konusu kararı, uygulandığı ilk günde AA muhabirine değerlendirdi.
 
İsrail'de çalışan Filistinli işçilerden Macid Mevafi, ''Her gün bir başka baskı ve zulüm metodu geliştiren İsrail, Yahudiler ile aynı araçlara binmemize de yasak getirdi. Tel Aviv'e kadar bugün işimize İsrail'in Filistinliler için tahsis ettiği otobüslerle gittik ve döndük. Bu, İsrail'in ırkçı siyasetinin bir göstergesidir. Yahudilerle aynı otobüse binmemizi sakıncalı buluyorlar'' dedi.
 
İyad eş-Şeyh de Filistinlileri hedef alan kararın, geçmişte Güney Afrika'da beyaz ırkın yönettiği ''ırkçı sistemin'' siyahilere uyguladığı ayrımcılığı hatırlattığını söyledi.

aa


Bu haber 499 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,081 µs