En Sıcak Konular

Çin'in 12'nci Ulusal Halk Kongresi başladı

5 Mart 2013 08:25 tsi
Çin'de yönetim değişikliğinin yapılacağı ve tüm üst kadroların belirleneceği 12'nci Ulusal Halk Kongresi başladı.

Başkent Pekin'de bulunan Tiananmen meydanındaki Büyük Halk Salonunda yapılan kongrenin ilk toplantısında, ülke genelinden 3 bin civarında delegenin yanı sıra ÇKP ve devletin üst düzey liderleri de hazır bulundu.

12 gün sürecek kongre boyunca yapılacak toplantılarda, devlet başkanı ve devlet başkanı yardımcısı seçilecek. Ayrıca yeni başbakan, başbakan yardımcıları, kabine ve yüksek yargı yetkilileri belirlenecek.

Kongrenin açılışında Başbakan olarak Vın Ciabao son kez hükümetin çalışma raporunu sundu.
 
Büyüme hedefi yüzde 7,5
 

Başbakan Vın raporunda, hükümetin bu yılki büyüme hedefini yüzde 7,5 olarak açıklarken, enflasyonun belirleyici unsuru olan tüketici fiyat endeksini de yüzde 3,5 oranında tutacaklarını söyledi.

Vın ayrıca, son 5 yılın Çin'in kalkınmasında ''olağan dışı bir dönem olduğunu'' belirterek, son beş yılın ekonomik ve sosyal kalkınmasına dair delegelere bilgi verdi.

Kalkınmanın sorunların çözümünde hala ''anahtar unsur'' olduğunun altını çizen Vın, ekonomik kalkınmanın temel vazifeleri olmasının gerekliliğine vurgu yaptı.

Yeni kurulacak hükümet için tavsiyelerde de bulunan Vın, sağlık reformu ve hizmetlerinin de geliştirilmesinin önemine dikkati çekti.

Vın ayrıca, gayrimenkul konusunda da değerlendirmelerde bulunarak, satın alınabilir konut ve yeni konutların inşası hususunda tavsiyelerde bulundu.

''Sosyalist piyasa ekonomisinin geliştirilmesi'' gerektiğini vurgulayan Vın, mali sistem ve vergilendirme sisteminde reformların hızlandırılmasının önemine işaret etti.

Ayrıca, Çin'in karşısında, ekonomik ve sosyal kalkınmasında birçok olumlu faktörün yanı sıra çok sayıda risk ve güçlük olduğuna dikkat çekilirken, küresel mali krizin etkilerinin halen sürdüğü ve dünya ekonomisinin toparlanmasının belirsizliğini koruduğu ifade edildi.
 
Gelirler arası dengesizlik
 
Vın, gelir dağılımı sisteminin ekonomik ve sosyal kalkınma için hayati önemi olduğunu belirterek, bunun ayrıca sosyalist piyasa ekonomisi açısından da önemli olduğunu kaydetti.

Gelir dağılımındaki sorunların çözümü için gerekli çalışmaların yapıldığını ifade eden Vın, gelir boşluğunun daraltılması ve kalkınmanın meyvelerinden tüm halkın eşit şekilde yararlanması gerektiğinin altını çizdi.

Raporda ayrıca, kentsel ve kırsal kesim ile bölgeler arasındaki gelişmişlik farkının büyük olduğu ve bu yüzden bireyler arasındaki gelir farklılıkları bulunduğu kaydedildi.

Savunma hususunda da konuşan Vın, Çin'in milli savunmasının modernleşmesinin hızlandırılmasına değinerek, "Çin'in egemenliğini, bölgesel bütünlüğünü ve barışçıl kalkınmasını kararlılıkla sürdürmesi gerektiğini" söyledi.

Raporda, kentlerde 9 milyon istihdam oluşturulacağı vurgusu yapılırken, kentlerde kayıtlı işsizlik oranının yüzde 4,6'nın altında tutulacağı kaydedildi.

Hükümetin kişi başına düşen milli geliri, ekonomik büyüme ile aynı orantıda büyütmek için çalışılacağı ifade edildi.

Başbakan Vın'ın raporunda ayrıca, geçen yıl yapılan 18'inci ÇKP Kongresinde alınan kararların 2013'te "rehber prensipler" olacağı kaydedilirken, Çin'in stratejik fırsatları olan önemli bir dönemde olduğu savunuldu.

aa


Bu haber 474 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,786 µs