En Sıcak Konular

Çözüm sürecinde neler oluyor?

5 Mart 2013 08:11 tsi
Çözüm sürecinde neler oluyor? Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ çözüm süreciyle ilgili konuştu.

Başbakan yardımcısı Bekir Bozdağ TRT Haber’de yayınlanan “Neler Oluyor?” programında Ahmet Böken’in sorularını cevapladı.
 
Parti ve hükümet olarak ciddi riskler aldınız. Tünelin sonunda ümit ışığı görüyor musunuz?
 
Değerlendirmelerinizi yapıp ona göre adımınızı yaparsınız. Çözüm süreci Türkiye’nin hayrına inandığımız için bu süreci başlattık. 30 yıldır güvenlik güçlerimiz mücadele ediyor. Geldiğimiz noktada terörü sadece güvenlik boyutuyla yapılan mücadelelerle sona erdirilemeyeceği konusunda herkes ittifak etti. Başka enstrümanlar kullanılmalı.
 
"Terörün istismar ettiği zeminleri kaldırdık"
 
Terörün istismar ettiği pek çok zemini ortadan kaldırdık. Biz bölgesel ayrımcılığı reddediyoruz. Toplu konut dedik Türkiye’nin her tarafında eş zamanlı başladı. Bugün Türkiye’nin bütün illerinde üniversite var.
 
Cezaevlerinde insanlar Türkçenin dışında dil konuşamıyorlardı. Terör örgütü gelip diyor ki “seni annenle bile konuşturmuyorlar” diyorlardı. Terör örgütünü büyüten terörün artmasına neden olan yanlış uygulamaları kaldırdık. Terör örgütünün istismar ettiğin yanlış uygulamaları kaldırdık.
 
Biz bunları sadece terörü bitirmek için yapmadık. İnsanlarımızın haklı istekleri olduğu için yaptık. Bundan sonra da yapmaya devam edeceğiz.
 
Yeni ve gizli bir süreç değil
 
Bu süreç yeni bir süreç değil. Afyonkarahisar’da biz bu işlin adını koyarak yola çıktık. Biz bu eşitsizlikleri ortadan kaldırarak yolumuza devam edeceğiz.
 
Çözüm süreci kamuoyundan gizli bir süreç değil.  Bundan sonra olacak biteceklerde kamuoyu bilgisi dahilinde olacak. Türkiye’de atılan bir adımın milletten gizli yapılma ihtimali mümkün değil. Milletin talebidir terörü bitirmek. Biz hiçbir zaman millete rağmen adım atmadık.  Bütün siyasal riskleri üstlenerek yol alıyoruz. Bu cesaret ister. Gündelik siyasetin içerisinde ilerlenecek bir konu değil.
 
Bu süreçte bir başarısızlık olursa bunun faturasını biz ödeyeceğiz. Terör konusu siyasal rekabetin konusu olmaktan çıkarılması lazım. Siyasetin üstünde görmek ve yek vücut olmamız lazım.
 
Sizce muhalefet partileri bu sorunun çözülmesini istemiyor mu?
 
Muhalefetin nerede durduğunu anlamış değilim. Sayın Bahçelinin yaptığı konuşmalarda, ”iş birlikçi, hain, bölücü ” var. bunları Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti için söylüyor. Terör örgütünden bahsederken bile Ak Parti hükümetine vurmak için bahsediyor. Çözüm için söylenen hiçbirşey yok.
 
2009’da randevu talep edildi hem Bahçeli hem Baykal’dan ikisi de randevu vermedi.  2009’da MHP ve CHP aynı noktada duruyordu 2012’de yine aynı noktadalar.
 
Hükümetle bu konuları istişare etmek muhalefet partilerine bir şey kaybettirmez kazandırır. Konuşmuyorlar sonra da şikayet ediyorlar bize bilgi vermiyorsunuz diye. Kapalı oturumlarda hükümete eleştiriden başka bir şey söylenmedi.
 
Çözümde yada çözümsüzlükte yalnızsınız bu zor bir durum mu?
 
Bizim için zor bir hadise değil. Muhalefet için zor bir hadise. Millet bizim  yaptıklarımızı görüyor. 34’le başladık 47 dedi 50 dedi. Vatandaş samimi olanla olmayanı birbirinden ayırıyor.
 
MHP ye CHP başka bir partiye oy veren seçmenlerin destek verdiğini kendi partilerini eleştirdiklerini de biliyoruz. Anketlerde de bunlar çıkıyor.
 
Görüşmelerde devlet görevlileri tutanak tutuyor mu?
 
Bu haberi iyi okumak lazım. Bu sürecin arkasında çok büyük bir halk desteği var. Çözümün gerçekleşecek olmasından içerde de dışarıda da korkanlar var.
 
"Terör örgütünden siyasal ve ekonomik beslenenler var"
 
Terör örgütü sadece terör örgütü değil. Aynı zamanda çıkar amaçlı bir ekonomik örgüt. Oradan beslenen siyasal ve ekonomik anlamda yapılar var. Normalleşme olduğu zaman herkes arık sloganlarla değil ürettiği projelerle halkın karşısına çıkacak. Bundan dolayı biz nasıl çözümün olmasını istiyorsak başkaları da silahın tetiğine basılmasını isteyenler var.
 
Haberden sonra ortaya çıkan havaya baktığınız da haber Öcalan’la Milletvekillerinin görüşmeleri diyor. Kamuoyuna yansıyan havaya baktığınızda sanki MİT’le Öcalan'ın görüşmesinin tutanakları.
 
"Zabıt" kelimesi bilinçli seçilmiş
 
Zabıt kelimesinin ortaya çıkan karşılığı budur. “Zabıt” kelimesini oraya koyduğunuzda bu bir manipülasyondur, bilinç altına bir talimattır. Sanki üzerinde mutabakata varılmış tutanaklardır gibi takdim ediliyor. Bu sürecin arkasına milletimizin koyduğu desteği geri çekmesini sağlamak gibi bir art niyet görüyorum.
 
Milletimiz artık manipülasyonlara kapalı. Milletimizin ve hükümetimizin kararlılığı ortada. Biz her türlü bu süreci engelleyici adımlara rağmen adımlarımıza devam edeceğiz.
 
Sızdırılan materyalin içeriğinde hükümetinize ve partinize yönelik komplo gördünüz mü?
 
Baktığınız zaman hedefe konulan kesimler ve verilen mesajlara baktığınız da “bu süreç işlemesin, hükümet bu süreci işletmekten vazgeçsin, hükümet vazgeçmezse milletin vazgeçmesini sağlamak”tır. Bunu bir gazetecilik başarısı olarak görmüyorum. Burada önemli olan MİT’le yapılan görüşmedir.
 
Çizdiğiniz net bir yol haritası var mı?
 

Sayın Başbakanımızın kamuoyuyla paylaştığı ifadeler var, “Silahların susması terör örgütü mensuplarının silahları bırakarak Türkiye’nin dışına çıkmasıdır.” Gayet somut bir beklenti ve çağrıdır.
 
Almaya’nın Merkel geldiğinde bu konular gündeme geldi mi?
 

Başbakan’ın Almanya’da iki defa görüşmesi oldu ve her ikisinde de terör örgütünün yaptığı çalışmalar  masaya kondu ve değerlendirildi. Sayın Merkel’le Başbakanın değişmez gündem maddesidir.
 
Ev hapsi ve genel af konusunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bizim toplumumuzun en çok rahatsız olacağı konular af ve Öcalan’ın durumunun iyileştirilmesi. Bütün bir millet bu durumun karşısına çıkar. Bunları söylemelerinin tek nedeni  milletimizi bu sürecin karşısına dikmek. Her arkadaşımız da defalarca af söz konusu değildir dedi. Buna rağmen yine gündeme getiriliyor.
 
Ya sonuç alınmazsa?
 
Süreç netice almazsa bedelini ödemeye hazırız. Millet bu faturayı sandıkta keser. Bu yola çıkarken 30 yılı aşkındır milletimizin uğraştığı bu belayı bitirmektir. Türkiye kazanacaksa Ak Partinin kaybetmesi önemli değil. Başarılı olunca ne olacak onu konuşmak lazım. Kişi başına milli gelir terör biterse 2023 hedefi olan 25 bin dolar hedefi 2015, 2016 veya 2017 de neden olmasın. Bundan rahatsız olanlar var onları biz onlarda kendileri biliyor.

trthaber



Bu haber 791 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,004 µs