En Sıcak Konular

159 STK temsilcisinden 'barış' açıklaması

4 Mart 2013 17:35 tsi
Diyarbakır'da aralarında baro, esnaf odaları, İHD ve MAZLUMDER'in de bulunduğu 159 sivil toplum kuruluşu (STK), çözüm sürecini desteklediklerini açıkladı.

Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti önünde toplanan STK temsilcileri adına hazırlanan ortak açıklamayı, İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici okudu.

Bilici, Türkiye'nin, son aylarda büyük umutlarla yeni bir barış sürecine girdiğini, devlet yetkililerinin İmralı ile başlattığı diyaloğun ileri bir aşamaya geldiğini belirtti.

Geçmişte başlatılan ancak sonuç vermeyen deneyimlere rağmen toplumun yapılmakta olan görüşmeleri desteklediğini ve sivil toplum örgütlerinin de diyaloğun sürmesi gerektiğini her fırsatta dile getirdiğini vurgulayan Bilici, şunları söyledi:

''Bu sürecin başlaması, Türkiye genelinde özellikle de bölgemizde bir umut yaratmıştır. Bölgenin sivil toplum örgütleri olarak, yürütülen görüşmelerin, barış sürecinin gelişimi açısından önemli olduğunu her fırsatta dile getirmeye çalıştık. Nitekim bu süreçte rol alabileceğimizi, üzerimize düşen görev ve sorumluluk olması halinde bunu tereddütsüz yerine getirebileceğimizi deklare ettik. Bu süreçte, görüşmeler ve diyalog sürecine çok fazla dahil olmasak da, yürütülen çalışmaların yanında olduğumuzu belirttik. Gerçekleşen görüşmeler ve hükümetin Öcalan ile kurduğu diyalog, günümüze kadar olumlu bir seyir izlemiş, süreç belli bir aşamaya gelmiştir. Ancak son günlerde bu süreci akamete uğratacak nitelikte bazı olumsuz gelişmeler yaşanmıştır. Görüşme tutanaklarının basına sızdırılması, yürütülen askeri operasyonlar sürece zarar vermektedir.

Böyle önemli bir sürecin yaşandığı bir dönemde hala ölümlerin yaşanması, başlatılan sürece olan inancı zedelemektedir. Bunun dışında sınır hatlarında askeri yığınakların yapıldığına yönelik bilgiler de bulunmaktadır. Barışın, diyalog ve müzakerelerin konuşulduğu bir süreçte böyle operasyonların yapılması ve insanların yaşamını yitirmesi kabul edilebilecek bir durum değildir.''

-''ülkemizin aydınlık geleceğini inşa edelim''-

Bilici, öncelikle tarafların da süreci bozmaya dönük girişim ve saldırılardan uzak durması gerekliliğinin önemine işaret ederek, ''TBMM'de bazı siyasi partilerin sürece denk düşmeyen açıklamaları, halkımızda var olan barış umutlarını kırmaktadır. Gerek bölgemizde gerekse Türkiye genelinde halkın büyük çoğunluğu bu süreci desteklemekte ve onurlu bir barışın gerçekleşmesini istemektedir. Halkların barış umutlarını kırmayalım, gelin hep birlikte ülkemizin aydınlık geleceğini inşa edelim'' dedi.

-Kaçırılan kamu görevlileri-

Bilici, gazetecilerin terör örgütü PKK'nın elinde bulunan kaymakam adayı, polis ve askerlerin serbest bırakılması ile ilgili girişimleri olup olmadığı sorusuna da, ''Biz çağrımızı dönem dönem yapıyoruz. Yine çağrımızı yaptık, eğer bir çağrı gelirse, bölgedeki STK'ların üzerine sorumluluk düşerse biz komisyonlar oluşturup gidip alabiliriz, bu konuda bir sıkıntı yok. Umarım bir an önce ailelerine ve özgürlüklerine kavuşurlar. Biz de üzerimize düşen görevi yapmaya hazırız'' yanıtını verdi.

AA



Bu haber 612 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,935 µs