En Sıcak Konular

Erdoğan, Kıbrıs sorununuda tarihe gömecek

4 Mart 2013 16:29 tsi
Erdoğan: Kıbrıs sorununu tarihe gömelim istiyoruz

Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras'ı, İstanbul'a gelişinde Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Vali Hüseyin Avni Mutlu ile diğer ilgililer karşıladı.

Samaras ve beraberindeki heyet, İstanbul'daki temasları kapsamında ilk olarak Tarabya Köşkü'nde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, tarafından kabul edildi.

BİR SAAT GÖRÜŞÜLER

Yunanistan Başbakanı Samaras, daha sonra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya geldi.

Erdoğan ile Samaras'ın Başbakanlık İstanbul Ofisi'nde gerçekleşen görüşmesi, basına kapalı olarak yaklaşık 1 saat sürdü.

Erdoğan ve Samaras, daha sonra, Türkiye- Yunanistan 2. Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi Toplantısı'na başkanlık etti.

Başbakan Erdoğan, toplantı sonrası yaptığı açıklamada, Yunanistan ile Türkiye arasında görüş ayrılıkları olabileceğini, bunların diyalogla çözüme kavuşturulabileceğini söyledi.

Kıbrıs meselesinde garantör ülkeler olarak Türkiye ile Yunanistan'ın sorunun çözümüne yönelik gerekli iradeyi ortaya koyacağını ifade eden Erdoğan, ''Kıbrıs sorununu tarihe gömelim istiyoruz'' dedi.

''Yararlı ve yapıcı bir görüşme oldu'' diyen Samaras, 25 anlaşmaya imza attıklarını belirtti.

Samaras, ''Kıbrıs sorununun 40 yıldır çözülmediği doğru. Artık bunun değişmesi lazım'' diyerek, sorunun çözümünün, bölgede işbirliği ve dostluğa katkı sağlayacağını söyledi.
Samaras, ''Bugün Türk-Yunan ilişkileri için büyük gün'' dedi.

Başbakan Erdoğan ve Samaras, Çırağan Sarayı'nda yapılacak Türkiye- Yunanistan İş Forumu'na da katılacak.

ERDOĞAN YUNAN TELEVİZYONUNA KONUŞTU

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ege'de Türkiye ve Yunanistan arasındaki kıta sahanlığı sorunu için, "Umutla önyargısız bir şekilde konuya yaklaşarak kıta sahanlığı ve Ege ile ilgili konular için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bununla ilgili taraflar konulara iyi niyetle yaklaştığı sürece netice almamak için bir sebep yok" dedi.

Başbakan Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras'ın Türkiye ziyareti öncesinde Yunan devlet televizyonu ERT'ye açıklamalarda bulundu.

Ege'deki kıta sahanlığı konusundaki çalışmaların uzun zamandır sürdüğünü ancak sonuç alınabilmesi için çalışmaların ön kabuller ve önyargılardan arındırılması gerektiğini ifade eden Erdoğan, şunları kaydetti:

"Şu anda bu çalışmalar kararlı bir şekilde devam ediyor. Buna ara vermek söz konusu değil. Yani umudumuzu yitirmiş değiliz. Ama ben göreve geldiğimden beri devam eden bu görüşmeler ön kabuller ve ön yargılarla olursa hiçbir yere varamayız. Bu çalışmaları ön kabullerden arındrılımış bir şekilde sürdürmemiz lazım. Şu anda da ilgili arkadaşlarımız, özellikle Dışişleri teşkilatlarımızdaki kurulmuş olan mekanizmalar zamanlı bir şekilde sürekli olarak çalışmalarını sürdürüyor. Yani umudumuzu yitirmiyoruz. Umutla önyargısız bir şekilde konuya yaklaşarak kıta sahanlığı ve Ege ile ilgili konular için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bununla ilgili taraflar konulara iyi niyetle yaklaştığı sürece netice almamak için bir sebep yok."

Kıbrıs sorunu

Başbakan Erdoğan, Güney Kıbrıs Rum Kesimi'ndeki lider değişikliğinin Ada'daki sorunun çözümüyle ilgili yeni beklentiler oluşturup oluşturmadığına ilişkin bir soru üzerine, Türkiye'nin bu konuda herhangi bir önyargısı bulunmadığını belirtti.

Türkiye'nin, Yunanistan ile beraber Kıbrıs'ta sorumluluğu bulunan iki garantör ülke olduğunu ifade eden Erdoğan, Kıbrıs sorununun çözümünde önyargılardan arındırılmış bir süreç başlatılması ve Birleşmiş Milletler'in de bu işi ciddi bir şekilde yeniden ele alması durumunda, Türkiye'nin arzusunun Kuzey Kıbrıs'ın adil ve kalıcı bir çözümün tarafı olması olduğunu söyledi.

Başbakan Erdoğan bu konuda, daha önce AB tarafından verilen sözler bulunduğunu ancak bunların hiçbirinin yerine getirilmediğini belirterek, şunları kaydetti:

"Bu konuda gerek Papadopulos ve gerekse Hristofyas ile bazı görüşmeler yaptık. Bunlardan en önemlisi Papadopulos döneminde İsviçre'de Burgenştok'ta Kıbrıs'ın AB sürecine alınmasıdır. O zaman Dışişleri Bakanı olan Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül ile 3-4 gün çalıştık ve bu çalışmalar neticesinde Annan Planı yazıldı. Ancak, Annan Planı, Kuzey Kıbrıs'ta yüzde 65 oranıyla kabul edilirken, Güney Kıbrıs'ta yüzde 76 hayır oyu aldı. ve böylece Annan Planı reddedilmiş oldu. Yani bize verilen sözlerde, KKTC'de böyle bir sonuç çıkacak olursa biz Kuzey Kıbrıs'ı AB'ye kabul ederiz şeklinde bir söz verildi. Bu olmadı.

Ayrıca, serbest piyasa ve serbest dolaşım konusunda da sözler verildi. Ne bu oldu, ne de serbest dolaşım ve serbest piyasayla ilgili adımlar atıldı. AB Kuzey Kıbrıs lehine hiçbir adım atmadı. Şimdi artık, Sayın Samaras ile görüşüyoruz. Temenni ederim ki, bu çalışmalarımız bir şekilde sonuçlanır. Önyargı asla yok. Temenni ederim ki, Kıbrıs konusunda şu anda göreve gelen Sayın Anastasiadis, Yunanistan ile yapacakları olumlu görüşmelerle Kuzey Kıbrıs'dan olumlu bir yaklaşım bulacaklardır."

Erdoğan, Doğu Akdeniz'de ve özellikle münhasır ekonomik bölgeler (MEB) üzerinde Güney ve Kuzey Kıbrıs'ın eşit hakları bulunduğu ancak bazı çevrelerin bunu bozmaya çalıştığını belirtti.

Böyle bir durum karşısında, Türkiye'nin ister istemez farklı bir yaklaşım sergilediğini belirten Erdoğan, "Tabii temenni ederdik ki, gelişmeler bu şekilde olmasın. Aksine, Türkiye'nin ve Yunanistan'ın içinde bulunduğu bir çalışmayla doğalgaz ve petrol arama çalışmaları devam etsin. Ama böyle olmadı. Birileri bu işin içerisine lilmon sıkmaya gayret etti. ve tabii durum böyle olunca, o zaman ister istemez Türkiye olaya farklı yaklaşmak durumunda kaldı" dedi.

Erdoğan, bu konuda ortak akıl çerçevesinde adımlar atılması durumunda, Türkiye'nin Yunanistan ile aynı masada buluşabileceğini ifade ederek, "O zaman bizler bu konuda Yunanistan ile aynı şekilde masada buluşur ve ne gibi adımlar atılması planlanırsa bu adımları orada gerçekleştiririz. Çünkü, münhasır ekonomik bölgelerde çıkacak olan bütün petroller ve doğalgazın Kıbrıs halkına eşit bir şekilde dağıtılması söz konusudur. Adil olan da budur" diye konuştu.

Türkiye'nin AB perspektifi

Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin AB perspektifi ile ilgili bir soruyu yanıtlayarak, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin AB dönem başkanlığında bu konuda çok ciddi olumsuz bir süreç yaşandığını söyledi.

İrlanda'nın AB dönem başkanlığını üstlenmesiyle farklı bir döneme girildiğini belirten Erdoğan, bu yeni dönemde Yunanistan'ın Türkiye'nin yanında olmasını temenni ettiğini söyledi.

Erdoğan, Türkiye'nin, AB'ye güç almaya değil, güç katmaya geldiğini belirterek, şunları söyledi:

"Türkiye'nin AB sürecinde 50 yıllık bir ihmal var. Şimdi bu yeni dönemde, temenni ederim ki, Yunanistan yine yanımızda olur. Türkiye AB-ye güç katmaya geliyor. Oradan güç almaya değil. ve bu güç katması öyle zannediyorum ki, AB'yi sosyal, siyasi ve ekonomik bir birlik olarak çok daha güçlü bir hale getirecektir. Burada doğrusu, komşumuz Yunanistan ile beraber iyi niyetle daha farklı bir şekilde hareket etmemiz olumlu sonuçlar getirecektir. 6 ayda tüm fasılları açarız. Buna bizim altyapımız müsait ve bunları başarabiliriz. Bu konuda rahat olduğumuzu da özellike söylemek isterim."

"Komşumuzun sıkıntısı bizim de sıkıntımızdır"

Başbakan Erdoğan, Yunanistan'daki ekonomik krizle ilgili bir soru üzerine de, Türkiye'nin bu konuda Yunanistan'a yardımcı olma niyetinde bulunduğunu belirterek, "komşumuzun sıkıntısı bizim de sıkıntımızdır" dedi.

Türkiye ve Yunanistan arasında Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi toplantılarında bu konunun da ele alınacağını belirten Erdoğan, şöyle devam etti:

"Bunları söylememin nedeni, Yunanistan'ın istikrararına bu ekonomik ilişkileri geliştirmek suretiyle nasıl katkıda bulunabiliriz. Bakın nereden nereye getirdik. Şu anda Yunanistan ile aramızdaki ticaret hacmi 5 milyar dolara çıktı. 5 milyarın içerisinde Yunanistan bize 3,5 milyar dolar ihracat yapıyor, biz ise 1,5 milyar dolar ihracat yapıyoruz. Aradaki 2 milyar dolar kimin lehine- Yunanistan'ın lehine. ve biz bu süreç içerisinde bunu teşvik ettik. Daha fazla olsun diye. Şimdi Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi'nde bu konuda daha fazla neler yapabileceğimizi konuşacağız. 2013'te belki daha fazla olacak. Bu irademiz de mevcut. Bunu biz Yunanistan'la bereber başarmayı düşünüyoruz."

Erdoğan, bu konuda Yunanistan'da yapılması planlanan özelleştirmelerin ülkenin kalkınması açısından büyük önem taşıdığını belirterek, Yunan halkının özelleştirmelerden rahatsız olmaması gerektiğini söyledi.

Özelleştirme uygulamalarını daha önce Türkiye'nin de yaptığını ve yapmaya da devam ettiğini belirten Başbakan Erdoğan, sözlerini şu ifadelerle tamamladı:

"Biz bunu yaparken, Yunanistan'ın girişimcilerine özelleştirmelerimize katılın diye davet çıkardık. Özelletirmeler nerede olursa olsun, bir ülkenin kalkınması için, kendi ayakları üzerinde dikilmesi için çok önemli bir kaynaktır. Yani, bu tür yerlerin devletin elinde kalması bir ülkeyi ayağa kaldırmaz. Çünkü özel sektör bu tür kurumları çok daha başarılı çalıştırıyor." (AA) 

Bu haber 680 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,744 µs