En Sıcak Konular

'Kıbrıs’taki sorunu tarihe gömelim'

4 Mart 2013 15:47 tsi
'Kıbrıs’taki sorunu tarihe gömelim' Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kıbrıs sorununu aşmak ve tarihe gömmek istediklerini söyledi. Erdoğan, Türkiye'nin bu konuyla ilgili garantör ülke olduğunu dile getirdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakanlık Ofisi'nde Yunanistan Başbakanı ile birlikte basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Erdoğan, "Türkiye-Yunanistan arasında Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi Toplantısı'nı 2010 yılında Atina'de gerçekleştirmiştik. Bugün ikincisini gerçekleştiriyoruz. Birinci buluşmada 22 belgeye imza atmıştık bu defa 25 belgeye imza attık. Bu iki ülke arasında üst düzeyli adımların ne denli gelişme gösterdiği bakımından önemli. Türkiye ile Yunanistan iki komşu ülke." dedi.

İkili ilişkilerin önemine değinen Erdoğan şöyle devam etti: "Şunu özellikle vurgulamak isterim; Türkiye ile Yunanistan arasında oluşturduğumuz Yüksek Düzeyli İstişare Toplantısı, Türk-Yunan ilişkilerinde önemli bir kilometre taşı oluşturuyor. İkili ilişkilerimizde çok büyük ivme söz konusu. Önümüzdeki dönemde yeni işbirliği alanları geliştirilmesi için neler yapabileceğimizi gözden geçirme fırsatımız oldu. Türkiye ile Yunanistan arasındaki ticari ilişkiler rekora koşuyor. Ticari denge aleyhimize de olsa biz bunu sorun olarak telakki etmiyoruz. Yunanistan söz konusu dönemde ülkemize en fazla yatırım yapan 5.ülke konumundadır. Bunu önemsiyoruz. Türkiye'den Yunanistan'a yapılan yatırımları artırmanın gayreti içindeyiz. İki senedir toplamda 1 milyonu aşkın Türkiye ve Yunanistan vatandaşları karşılıklı olarak ülkeleri ziyaret ediyorlar."

Samaras ile ikili görüşme yaptıklarını hatırlatan Erdoğan, "Biz ikili görüşmemizi yaparken bakanlarımız heyetler arası görüşmeleri gerçekleştirdiler. Yapıcı atmosferin karşılıklı anlayış ve iyi komşuluk ilişkilerini geliştireceğine inanıyorum. Yunanistan ile aramızda görüş ayrılıklarımız olabilir. Diyalog kanalları ile çözüme kavuşturmak istiyoruz. AB konusunda desteğini yanımızda gördüğümüz bir ülke. Bundan sonraki süreçte bu desteğin artacağına inanıyoruz. Kıbrıs meselesinde her iki ülke garantör ülke. Kıbrıs'taki sıkıntıları alaşım istiyoruz, bu sorunu tarihe gömelim istiyoruz." diye konuştu.

Yunanistan Başbakanı Samaras ise basın toplantısında yaptığı konuşmada, "Bugün yaptığımız görüşme yararlı ve yapıcı. Sıcak misafirperverlik için teşekkür ediyorum. Bugün Türk-Yunan ilişkileri için iyi bir gün. 25 anlaşmaya imza attık. Yeni işbirliği alanları aranıyor. Bunlar bizim bağlarımızı güçlendirecek alanlar. İlişkimiz büyük krizler ve gerginliklerden geçti. Aldığımız kararlarla farklı bir davranış biçimini gerçekleştirmek amacıyla karşılıklı saygıyı temin etmeye çalışıyoruz. Karşılıklı saygı, uluslararası hukuk ve milli egemenlik olmadan gösterilecek çaba ölü doğacak bir çabadır. Yunanistan Türkiye'nin Avrupa vizyonunu desteklemiştir. Gerçekten Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde bu vizyon Türkiye'de gerçekleştirilen başarılı reformlar için lokomotif olmuştur. Bunlar herkesin kabul ettiği reformlardır." ifadelerini kullandı.

Ruhban okulunun açılmasıyla ilgili soruya cevap veren Yunanistan Başbakanı, Ruhban Okulu konusunda Yunanistan'ın uluslararası hukuktan elde ettiği hakların kalıcı olduğunu söyledi. Terör sorunu hakkında sorulan sorulara da yanıt veren Yunanistan Başbakanı, "Yunanistan'ın bu fenomeni en aza indirmesi için iradesi vardır. Terörist olayı sadece Türk ve Yunanistan için kötü sonuçları yoktur. Bütün dünyayı rahatsız edecek sonuçları vardır. Hepimiz bununla mücadele etmelidir." dedi.

Başbakan Erdoğan ise terör sorununa ilişkin yaptığı değerlendirmede, "Yunanistan terörden çok sıkıntı yaşamış ülkedir. İlgili bakanlıklarımız bu konuda çok daha sık temas halinde olacaklar. Teröre karşı ortak mücadelenin adımlarını atacağız." şeklinde konuştu.

İki ülke arasında imzalanan protokollerin amacının sorulması üzerine Yunanistan Başbakanı şunları söyledi: "Krize rağmen Yunanistan bölgenin güvenliği için güçlü bir unsurdur. İstikrar için öyledir. Dolayısıyla iyi komşuluk ilişkilerinin artması bu prosedür çerçevesinde olması, aramızdaki sorunların çözülmeye çalışılması her zaman olumludur. Türkiye'nin Başbakanını duydunuz iki ülke arasındaki ticaret hacminin artması kısa sürede 10 milyara çıkması ben bunu 'olabilir' olarak görüyorum. Bu kalkınma açısından bir dinamik olabilir. Her iki ülkeyi de ilgilendiren uzun zamandan beri konular var. Kıbrıs konusunun adil çözülmesini istiyoruz. Son olarak şunu söylemek istiyorum. Kalkınmayı barışın hizmetine sunuyoruz."

(CİHAN)

Bu haber 746 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,045 µs