En Sıcak Konular

Çin'in askeri harcamaları neden arttı?

4 Mart 2013 14:35 tsi
Çin'in askeri harcamaları neden arttı? Son yıllarda askeri savunma harcamalarını sürekli olarak arttıran ve bu konuda eleştirilen Çin, yaptığı harcamaların sebebini açıkladı.

 Pekin yönetimi, harcamaların, geçmişten alınan dersler ve giderek büyüyen ülkesini koruma tepkisinden kaynaklandığını savundu.

12. Çin Milli Halk Meclisi 1. Toplantısı Sözcüsü Fu Ying, Pekin'de düzenlenen basın toplantısında, Çin'in büyük bir ülke olduğunu, kendi güvenliğini koruyamayacak olması durumunda bunun dünya barışı içinde kötü bir haber olacağını söyledi. Çin'in geçmişte savunma gücünün geri kaldığı zamanlarda büyük acılar yaşadığını ve bu yaşananlardan ders aldığını dile getiren Sözcü Fu, Çin'in her zaman istikrarlı bir savunma gücüne ihtiyaç duyduğunu aktardı. Fu Ying, ülkesinin askeri gücünü arttırması ile birlikte bölgede düzenin ve dünyada barışın daha kolay sağlanacağını ileri sürdü.

SAVUNMA HARCAMALARI TEHDİT DEĞİL

Çin'in savunma harcamalarının herhangi bir ülkeyi tehdit etme amaçlı olmadığını ifade eden sözcü Fu, harcamaların sadece giderek büyüyen ve güçlenen ülkeyi koruma tepkisinden kaynaklandığı söyledi.

Savunma harcamaları ile ilgili sorunun her yıl sorulduğuna dikkat çeken Sözcü Fu, bazı ülkelerin (Japonya gibi) toprak anlaşmazlığı konusunda provokatif girişimlerde bulunması nedeniyle, Çin'in çözüm için etkili ve kararlı önlemler alması gerektiğini belirtti. Fu ayrıca Japonya'ya da çağrıda bulunarak, Japonların Çin halkının ne düşündüğünü ve tarihi gerçekleri görmeleri gerektiğini belirtti.

Sözcü, son yıllarda, devletin egemenliği, güvenliği ve çıkarlarını korumak ile Çin'e özgü askeri reform talebini karşılamak amacıyla, Çin hükümetinin, hızlı toplumsal ve ekonomik gelişmeye ve gelirlerin istikrarlı bir şekilde artmasına bağlı olarak, savunma bütçesini de makul ölçüde yükselttiğini kaydetti.

Çin'in deniz kuvvetlerine yapılan harcamaları ise Çin'in güçlü bir deniz ülkesi haline gelmenin, ülkesinin modernizasyon inşasından doğan bir ihtiyaç olmasından kaynaklandığını kaydetti. Sözcü Fu, ülkesinin deniz ülkesi inşası için izleyeceği yolun, yine barışçı kalkınma, ortak kazanç ilkesi doğrultusunda işbirliği ve özellikle de komşu ülkelerle deniz işbirliğini güçlendirmek olduğunu ifade etti.

Öte yandan Sözcü Fu Ying, savunma bütçesinin Çin Milli Halk Meclisi'nin yıllık toplantısında onaylandıktan sonra kesinlik kazanacağını belirtti.

Dünyanın en büyük ordusuna sahip ülkesi Çin'de, 2,2 milyondan fazla asker bulunuyor. Geçtiğimiz 2 yılda ilk hayalet uçağı ve ilk uçak gemisini deneyen Çin, ABD'den sonra en çok askeri harcama yapan ikinci ülke durumunda yer alıyor. Çin'in 2012 yılındaki savunma bütçesi 107 milyar dolar olarak açıklanmıştı.

ÇİNLİ LİDERLER YAŞANAN REFORM SÜRECİNDE HEMFİKİR

Çin Ulusal Halk Meclisi'nin yarın başlayacak yıllık toplantısının sözcüsü Fu Ying, ülkesinin reformun derinleşmesi ve dışa açılmanın genişletilmesi konusunda fikir birliği sağlandığını söyledi.

Sözcü Fu, Çin'de geçen 30 yıl içinde reformların sürekli olarak ilerlediğini hatırlatarak, reform ve dışa açılma girişimi olmaksızın bugünkü başarıların sağlanmasının mümkün olmadığını kaydetti.

ÇEVRE KİRLİLİĞİ

Son zamanlarda ülke genelinde yaşanan çevre kirliliği konusu ile ilgili soruyu yanıtlayan Fu Ying, yeni dönem meclisin, hava kirliliğini önleme ve çevre koruma gibi konularda yasal düzenlemelere gideceğini söyledi. Yaşanan hava kirliliğinin ülkesinde yaşanan hızla büyümenin getirdiği olumsuz bir durum olarak adlandıran Fu, sorunun çözümü için mücadele edileceğini kaydetti.

Çin Dışişleri Bakan Yardımcılığı görevi yapan Fu Ying, Çin Milli Halk Meclisi tarihinde sözcü görevini üstlenen ilk bayan temsilci olarak tarihe geçti.

12. ÇİN MİLLİ HALK MECLİSİ BİRİNCİ TOPLANTISI YARIN BAŞLIYOR

Çin'in en yüksek yetki organı olan Çin Milli Halk Meclisi Genel Kurulu yarın yerel saatle sabah 09.00'da başkent Pekin'deki Büyük Halk Toplantı Sarayı'nda toplanacak.

Fu Ying, yılda bir kere düzenlenen ve ''iki toplantı'' olarak da adlandırılan toplantıların ardından 17 Mart'ta liderlerin değişeceğini ve buna göre Cumhurbaşkanı Hu Jintao'nun görevini yardımcısı ve Çin Komünist Partisi Sekreteri Xi Jinping'e, Başbakan Wen Jİabao'ın da yardımcısı Li Ke Qiang'a görevini devredeceğini söyledi.

11. Çin Milli Halk Meclisi Genel Kurul Başkanı Wu Bangguo, 12. Ulusal Halk Meclisi'nin Birinci Toplantısı'nın yarın düzenleneceğini ve tüm hazırlık çalışmalarının tamamlandığını açıkladı. Başbakan Wen Jiabao, yarınki açılışta çalışma raporunu okuyacak.

Yarınki toplantıya katılacak temsilci sayısının 2 bin 987, dün itibarıyla kayıtlı temsilci sayısının ise 2 bin 975 olduğu bildirildi.

Başkanlık divanının, toplumun her kesimini temsil eden 178 kişiden oluştuğu kaydedilirken, Li Jianguo'nun toplantının genel sekreterliği görevine seçildiği aktarıldı.

(CİHAN)

Bu haber 1,156 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,729 µs