En Sıcak Konular

Öcalan'ın mektupları ulaştı, süreç nasıl işleyecek?

4 Mart 2013 13:23 tsi
Öcalan'ın mektupları ulaştı, süreç nasıl işleyecek? İmralı Görüşmeleri ile "terör sorunun çözümü" için atılan adımlar birbirini izlerken, ikinci görüşme sonrası Öcalan'ın Kandil, Avrupa ve BDP gönderdiği mektuplar yerine ulaştı. Mektupların ulaşması ile 10 günlük kritik süreç de başladı. Peki 10 günlük

AK Parti'nin terör sorununun çözümü için gösterdiği kararlılıkla devam eden ve çözüm süreci olarak adlandırılan İmralı Görüşmeleri bugünlerde Türkiye'nin en önemli gündemi oldu.

Devlet ile Abdullah Öcalan arasında Türkiye'de terör sorunun bitirilmesine yönelik ilk adım geçtiğimiz Ocak ayı içerisinde atıldı.  BDP milletvekili Ayla Akat Ata, avukat Meral Danış Beştaş ile bağımsız milletvekili ve DTK Eşbaşkanı Ahmet Türk, 3 Ocak 2013 tarihinde Abdullah Öcalan ile görüşmek üzere İmralı'ya gitti. Heyetin İmralı sonrası verdiği mesaj "barış umutları yeşeriyor" şeklinde yorumlandı. Kamuoyunda da sorunun bitmesine yönelik atılan adımlar destek buldu.

Görüşmelerin birkaç taneyle sınırlı kalmayacağı ikinci heyette kimlerin olacağının tartışılmaya başlaması ile belli oldu. BDP Eşbaşkanlarının İmralı'ya gitmek üzere talepleri olduğu iddia edildi. Fakat Adalet Bakanlığı kendilerine bu konuda henüz bir talebin ulaşmadığını açıkladı.

TUTSAKLAR SERBEST KALACAK

Adalet Bakanlığı, Abdullah Öcalan tarafından seçildiği ifade edilen ikinci heyete vize verdi. Heyette 3 isim vardı. BDP'li Pervin Buldan, Altan Tan ve Sırrı Süreyya Önder 23 Şubat'ta  İmralı'ya gitti. İkinci görüşme dönüşünde de BDP heyeti hiçbir soruya cevap vermedi. Yalnız Pervin Buldan, Öcalan'ın "Bu görüşme tarihi bir adımdır, tarihi bir süreç yaşıyoruz. Tüm taraflar çok dikkatli olmalıdır. Devletin elinde tutsaklar var. PKK'nın da elinde tutsaklar var. PKK tutsaklara iyi davranmalıdır. Umarım tutsaklar bir an önce serbest kalır" mesajını iletti...

TUTANAKLAR SIZMIŞTI

Tarihler 28 Şubat'ı gösteriyordu. Milliyet Gazetesi'nde sürmanşetten verilen İmralı Tutanakları başlıklı haber gündeme bomba gibi düştü. İkinci heyet ile Öcalan'ın görüşmesi sırasında yazılan tutanakların sızması ve tutanaklarda yer alan ifadeler kamuoyunda büyük tepkilere neden oldu. Tutanakları kimin sızdırdığı netleşmezken, Ak Parti kanadından da BDP kanadından da tutanakların sızdırılmasına büyük tepkiler geldi. CHP ve MHP ise tutanaklardaki bilgilere tepki gösterdi.

Başbakan Erdoğan Balıkesir'deki konuşmasında tutanakları sızdıranlara ve yayınlayan gazeteye sert tepki gösterirdi. Erdoğan bedeli ne olursa olsun sorunu çözmek için gereken adımların atılacağını yeniledi. Medyada ve kamuoyunda yayınlanan tutanakların, "karanlık güçlerin, savaş baronlarının sabotajı olduğu söyledi bazı medya kuruluşlarından da bunlarla hareket ettiğini öne sürdü.

ÇÖZÜME İLİŞKİN 3 MEKTUP YOLA ÇIKTI

İmralı Görüşmeleri'nde hayati öneme sahip, Öcalan'ın Kandil'e, Avrupa'ya ve BDP'ye gönderdiği mektuplar bir tarafa bırakılarak tutanaktaki Öcalan'ın ifadeleri gündemi meşgul etti.

Abdullah Öcalan'ın, çözüm sürecine ilişkin yol haritasını anlattığı mektupları muhataplarına ulaştırılmak üzere yola çıktı. Mektuplarla ilgili görüşmelerde bulunacak heyetler de Kuzey Irak ve Avrupa'ya gitti.

Öcalan ile görüşen heyette bulunan BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan Brüksel'e giderken, Öcalan'ın Kandil'e yazdığı mektup ile ilgili görüşmeler yapmak için BDP ve DTK heyeti de Kuzey Irak'ın Süleymaniye kentinde mektup diplomasisine başladı.

BDP Eşbaşkanları Selahattin Demirtaş, Gültan Kışanak, Demokratik Toplum Kongresi Eşbaşkanları Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk ile ikinci heyette Öcalan ile görüşen BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, Süleymaniye'ye uçakla gitti.  BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ise uçak korkusu olduğu için karayolunu tercih etti.

10 GÜNDE KRİTİK ADIMLAR ATILACAK

Çözüm sürecine ilişkin mektupların muhataplarına ulaşmasının ardından yeni süreç de başlamış oldu.  Önümüzdeki 10 günde kritik adımlar atılacak...

Peki 10 günlük yol haritasında neler var?

BDP kanadında ilk adım tutunakların sızdırılması ile ilgili atılacak. Milliyet Gazetesi'nde tutanakların yayınlanmasının ardından, tutanakları sızdıran ismin BDP'li vekil olduğu ve görüntülerin Meclis'te kameralara sızdığı iddia edilmişti.  BDP barış sürecinde iplerin kopmaması için kendi içlerinde bir iç soruşturma başlatacaklarını açıkladı. Sızdırma işlemi BDP'den gerçekleşmişse sorumluların bulunup gereken yaptırımın uygulanacağı aktarıldı. BDP heyeti aynı zamanda sürecin zarar görmemesi için AK Parti'nin kurmayları ile de görüşmeyi planlıyor...

21 Mart Nevruz dolayısıyla PKK'ya çatışmasızlık ve ateşkes çağrısı yapılacak. Süreç önce PKK'nın silah bırakması sonra da Türkiye sınırları dışına çıkması şeklinde olacak. Öcalan'ın taleplerine Kandil'in sıcak baktığı belirtiliyor. Zaman zaman aykırı sesler çıksa da Kandil'in de sürece tam destek vermesi bekleniyor.

AK Parti Genel Kurul'da İmralı Görüşmeleri ve sızan tutanaklara ilişkin süreçle ilgili, yeterince bilgi sahibi olmadıklarını iddia eden CHP ile görüşecek. CHP daha önce sorunun çözümü yolunda Ak Parti'ye açık çek verdiklerini ifade etmişti.

Yine Mart ayı içerisinde Öcalan'ın Kandil ve Avrupa'ya yazdığı mektuplarla BDP heyetine gönderdiği mektubun cevabı gelecek. Üç heyetin Öcalan'ın mektuplarına verdiği cevap MİT ile de görüşülecek.

İmralı'ya gidecek üçüncü heyetin başvurusu da Adalet Bakanlığı'na yapılacak... Avrupa, Kandil ve BDP'nin Öcalan'ın mektupları Öcalan'ın mektupları bir araya getirilerek İmralı'ya gidecek üçüncü heyete verilecek.  İmralı'ya gidecek üçüncü heyette BDP eşbaşkanlarının olması bekleniyor.

Tüm süreçte BDP'nin şahin değil güvercin kanat aktif rol alacak...

Süreç herhangi bir aksamaya uğramaz ve sabote edilmezse Türkiye'nin 40 yıllık hayali terör sorununun çözümüne ramak kalacak!

HABER 7

Bu haber 821 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,973 µs