En Sıcak Konular

UAEK Yönetim Kurulu toplantısı başladı

4 Mart 2013 12:57 tsi
Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu(UAEK) Başkanı Yukiya Amano, kurumun Viyana'daki merkezinde bugün başlayan yönetim kurulu olağan toplantısında yaptığı konuşmada, "İran,yeterli işbirliğini göstermediği için nükleer programının tümüyle barışçıl amaçlı ol

Amano, konuşmasında, nükleer başlık deneyleri yapıldığı yolunda kuşkuların bulunduğu Parçin nükleer tesisinin durumuna dikkat çekerek, İran yönetiminin UAEK müfettişlerinin Parçin'e girişine izin vermemesi nedeniyle "İran'ın nükleer programının askeri boyutuna ilişkin gerekli doğrulamayı yapamadıklarını" bildirdi.

İran yönetiminin nükleer tesislerinde IR-2m modeli yeni nesil santrifüjler kurmaya başladığını ifade eden Amano, bu santrifüjlerin planlandığı gibi çalıştırılması halinde kısa sürede büyük miktarda yüzde 20 oranında zenginleştirilmiş uranyum elde edileceğini bildirdi.

BM Güvenlik Konseyi ve UAEK Yönetim Kurulu kararlarına aykırı olmasına rağmen İran'ın zenginleştirme faaliyetlerini durdurmadığına işaret eden Amano, İran'ın, yüzde 5 oranına kadar zenginleştirilmiş 8 bin 271 kilogram, yüzde 20 oranına kadar zenginleştirilmiş 280 kilogram uranyum ürettiğini kaydetti.

Amano, İran yönetiminin nükleer tesislerinde zenginleştirdiği uranyum miktarının enerji amaçlı nükleer tesisler için ihtiyacın çok üstünde olduğunu belirtti.

-Parçin'e giriş izni bekleniyor-

İran yönetimiyle Kasım 2012'den bu yana sürdürdükleri görüşmelere rağmen üzerinde daha önce mutabakat sağlanan "biçimlendirilmiş yaklaşım belgesi"nin imzalanamadığını belirten Amano, "Parçin nükleer tesisinde İran tarafından gerçekleştirilen ve devam eden geniş kapsamlı faaliyetleri de tesise giriş izni verilmediği için doğrulama imkanı bulamadıklarını" bildirdi.

İran yönetimine taraf olduğu Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması'nın (NPT) tüm yükümlülüklerini yerine getirmesi çağrısında bulunan Amano, İran'ın nükleer programına ilişkin bu yıl haziran ayında yapılacak yönetim kurulu toplantısına daha kapsamlı bir rapor sunmayı umduğunu kaydetti.

UAEK Yönetim Kurulu toplantısının bundan sonraki oturumlarında, Amano'nun sunduğu İran'ın nükleer programına ilişkin son raporu ele alınacak ve 35 üye ülkenin heyet başkanları başvuru sırasına göre rapora ilişkin sözlü beyanlarda bulunacak.

Kurumun Viyana'daki merkezinde bugün başlayan Yönetim Kurulu olağan toplantısının 8 Mart'ta sona ermesi bekleniyor.

aa


Bu haber 526 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,940 µs