En Sıcak Konular

PKK ile mücadelede ABD'nin çözüm önerisi

25 Temmuz 2007 22:55 tsi
PKK ile mücadelede ABD'nin çözüm önerisi Amerikan Merkez Komutanlığı (CENTCOM) Operasyonlar Komutan Yardımcısı Tuğgeneral Robert H. Holmes, Türkiye'nin bölücü terör örgütü PKK ile mücadelesiyle ilgili, ''tek başına askeri çözümün işe yaramayacağını, diplomatik çaba da gösterilmesi gerektiğini

"Tek başına askeri çözüm işe yaramaz"

Tuğgeneral Holmes, New York'ta Türk gazetecilerin terör örgütü PKK'nın Irak sınırını geçerek Türkiye'ye saldırması ve Türkiye'nin buna karşı sınır ötesi harekat düzenlemesi olasılığıyla ilgili sorularını yanıtladı.
 
Tuğgeneral Holmes, "kendisinin bir asker olarak soruları yanıtlayabileceğini, siyasi konulara giremeyeceğini" belirttikten sonra, "Ancak, diplomatik çözümlerin önemini gözardı edemem" diye konuştu.
 
Holmes, "Bir tavsiye değil ama asker olarak şunu söyleyebilirim; günümüzde tek başına askeri çözüm işe yaramıyor. Çok güçlü diplomatik çabaların gösterilmesi gerek" dedi.
 
ABD'li askeri yetkili, "bölgede terör ve şiddete başvuran gruplarla bu mücadeleyi tek bir ülkenin değil, çok sayıda ülkenin bir araya gelerek, bölgesel bir güvenlik anlayışıyla yapmaları gerektiği" görüşünü savundu.
 
"Öncelikle diplomatik yollara başvurmamız gerek" diye konuşan Tuğgeneral Holmes, "sorunların çözümünde sadece askeri değil siyasi, mali, sosyo-ekonomik araçların da kullanılabileceğini" söyledi.
 
Sınır ötesi operasyon tartışması
 
Tuğgeneral Holmes, Türkiye'nin olası sınır ötesi operasyonuna ABD'nin nasıl bakacağının sorulması üzerine, "böyle bir durumun Irak ve ABD için sıkıntı doğuracağını ve kolay olmayacağını" belirtti.
 
Holmes, "bu kapsamda ABD'nin diplomatik çabaların önemine inandığını" ifade ederek, "Bizler Amerikan askerleri olarak tüm siyasi ve diplomatik yolları tüketmeden askeri çözüme başvurmayı hiç düşünmeyiz. Askeri çözüme başvurunca bu başka sorunları ve sonuçları beraberinde getiriyor" ifadesini kullandı.
 
ABD'nin PKK'ya silah sağladığı iddiaları
 
Tuğgeneral Holmes, Amerikan yapımı silahların kuzey Irak'taki yerel yönetim tarafından terör örgütü PKK'ya verildiği yönündeki haberlerle ilgili bir soruya karşılık ise "Önce bu raporları görmek isterim" dedi.
 
Tuğgeneral Holmes, "Bir kez daha şunu söylemek isterim ki, günümüzde artık askeri çözümler diplomatik ve siyasi çabalarla desteklenmeli, ancak ben bir asker olarak diplomatik ve siyasi çabalarla ilgili yorumda bulunamam" dedi.

cnnturk



Bu haber 296 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,983 µs