En Sıcak Konular

Arınç: Bosna Hersek'i destekliyoruz

3 Mart 2013 09:25 tsi
Başbakan Yardımcısı Arınç, ''Türkiye hem Avrupa Birliği hem de NATO konusunda bütün Balkan ülkelerini desteklediği gibi başta Bosna Hersek'i destekliyor'' dedi.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun da katılımıyla ''1 Mart Bosna Hersek Bağımsızlık Günü'' nedeniyle Bosna Hersek Bursa Fahri Konsolosluğu'nda düzenlenen resepsiyonda yaptığı konuşmada, Bosna Hersek tarihi itibariyle de son savaş sırasında yaşadıklarıyla da bir destan olduğunu dile getirerek, ''Her karışıyla o topraklara hasretle, sevgiyle bağlıyız. Bosna Hersek'in ekonomik kalkınması, yeni yatırımlar ve iş imkanlarının açılmasına destek veriyoruz'' dedi.

Savaş günlerinin acısını, trajedisini Türkiye'nin de aynen yaşadığını ve son ziyaretinde o günleri tekrar hatırladığını belirten Arınç, ''İnşallah o günler geçti. Türkiye hem Avrupa Birliği hem de NATO konusunda bütün Balkan ülkelerini desteklediği gibi başta Bosna Hersek'i destekliyor'' diye konuştu.
 
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da Bosna Hersek'te hiç unutulmayacak bir miras bırakıldığını ifade ederek, şunları kaydetti:

''Bosna Hersek'te her dilden, kavimden, dinden insanın barış içinde yaşadığı bir miras bıraktık. Bundan 20 yıl önce bu mirası yıkmaya çalıştılar. İnsanlığın onurunu yıkmaya çalıştılar. Bugün başka ülkelerde olduğu gibi o onuru savunanlar, o bağımsızlığı hak ettiler. Bu onur dolayısıyladır ki o zulümlerden, o baskılardan yaklaşık 20 yıl sonra bir BM Genel Sekreteri Srebrenitsa'ya gitti ve bütün insanlık adına özür diledi. O zaman da Bosnalılar suçlanmışlardı, 'cihat yapıyorlar, radikalizm yapıyorlar' diye. Aynen bugün Suriye'dekilerin suçlanması gibi. Ama insanlık onurunu yenebilecek başka hiçbir güç yoktur.''

Geçen sene Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Bakanlar Kurulu'nda alınan bir kararla Bosna Hersek'te yerlerinden yurtlarından edilenlerin şehirlerine, köylerine dönüşü için kredi açtıklarını kaydeden Davutoğlu, şu ana kadar bu kredinin önemli bir kısmının kullanıldığını bildirdi.
 
Davutoğlu, Bosna'da faaliyet gösteren şirketlere de seslenerek, ''Eğer Doğu Bosna'da ya da Banya Luka'da buraları terk etmiş kardeşlerimizin geri dönmesi için projeler geliştirirlerse, bu kredi imkanından istifade edebilirler. Çünkü şu anda Bosna Hersek'i birleştirecek olan şey, bu geri dönüşlerin sağlanmasıdır. Özellikle de bu nüfus sayımına kadar bu geri dönüşlerin sağlanması halinde Bosna'nın bu bölünmüş yapısı aşılır ve inşallah Bosna Hersek birliğini, beraberliğini sağlamış bir şekilde geleceğe yürür'' diye konuştu.

aa


Bu haber 670 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,610 µs