En Sıcak Konular

Alman yatırımcılara davet

1 Mart 2013 14:49 tsi
Türkiye ile Almanya arasındaki ticaretin yanı sıra yatırımların da artırılması hedefleniyor. Yeni kurulan Türk-Alman Ekonomik İlişkiler Çalışma Grubu'nun iki ülke arasındaki ekonomik ilişkileri canlandırması bekleniyor.

Almanya, Türkiye'nin önemli ticarî ortaklarından biri. Ancak bununla yetinmeyen iki ülke karşılıklı yatırımların artırılmasını istiyor. Bu çerçevede, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in geçtiğimiz hafta yaptığı Türkiye ziyaretinde II. Türk-Alman CEO Forumu'na katılması önemli bir mesajdı. Merkel'in ziyaretinin üzerinden kısa bir süre geçmesinin ardından ise Hrıstiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Ekonomi Konseyi bünyesinde Türk-Alman Ekonomik İlişkiler Çalışma Grubu kuruldu. Bu vesile ile Berlin'de düzenlenen etkinliğe katılan Türkiye Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Alman yatırımcıları Türkiye'ye davet etti.

TÜRKİYE'DEN ALMANYA'YA YATIRIMLAR

Hrıstiyan Demokrat Birlik Partisi Ekonomi Konseyi Genel Sekreteri Wolfgang Steiger, Türk-Alman Ekonomik İlişkiler Çalışma Grubu'nun hedefini “Ekonomi Konseyi, yeni kurulan Türk - Alman Ekonomik İlişkiler Çalışma Grubu ile Türkiye ile Almanya arasında başarılı, güven dolu işbirliği ve ortaklık sağlayacak yeni bir dönemi teşvik etmek istiyor" sözleriyle dile getirdi.

Steiger, yaptığı konuşmada, 2012 yılında Türkiye ile Almanya arasındaki ticaret hacminin 30 milyar euroya ulaştığını belirtti.

Ancak Steiger, Türkiye'den Almanya'ya yapılan yatırımların yeterli olmadığını ifade etti: “Türk firmalarının yurtdışında yaptığı yatırımlar, 2012 yılının ilk sekiz ayında 3 milyar Amerikan Doları ile rekor düzeye ulaştı. Bu 3 milyar doların yaklaşık 2 milyar 100 milyon doları Hollanda'ya gitti. Almanya ise sadece 25 milyon dolar ile dokuzuncu sırada yer aldı. Bu sıralamada Azerbaycan ve Hırvatistan ile mücadele ediyoruz.”

Bu çerçevede Almanya'nın yabancı yatırımcılar için koşulları iyileştirmesi gerektiğini belirten Steiger, vergi sisteminin şeffaf olmasını, bürokrasinin azaltılmasını ve işletmelerin kurulmasında bazı engellerin kaldırılmasını istedi.


Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ve Almanya Başbakanı Angela Merkel

TÜRKİYE'YE DAVET

Buna karşılık Türkiye Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Türkiye'de yerli ve yabancı yatırımcı arasında fark olmadığını vurgulayarak, yabancı girişimcilerin de her türlü teşvik, destek ve muafiyetten yararlandığını belirtti. Bakan Ergün, Alman iş adamlarını Türkiye'ye yatırım yapmaya davet etti: “Sizleri ülkemizde karşılıklı ticaret yapmak kadar, karşılıklı yatırım noktasında da daha aktif olmaya davet ediyorum. Çünkü güven veren bir sistem Türkiye'de inşa edildi. Zaten siyasi istikrarıyla bir güven adası. Zaten makroekonomik dengelerini kurmuş bir ülke. Artık bütçe açıklarıyla, yüksek kamu borçlarıyla, yüksek faiz, yüksek enflasyon gibi geçmişte boğuştuğu sıkıntılarla boğuşmayan bir ekonomik istikrar adası haline gelmiş bir ülke. Böyle bir yerde elbette yatırımları artırmak, işbirliğini artırmak daha mümkün.”

Bakan Ergün'ün verdiği bilgilere göre, halen Türkiye'de 5 bin Alman firması faaliyet gösteriyor. Almanya'dan Türkiye'ye yapılan yatırımların tutarı ise 5,5 milyar dolara ulaşıyor. Sadece 2012 yılında Türkiye'de kurulan 3 binden fazla uluslararası sermayeli şirketin 330'unu Alman kökenli firmalar oluşturuyor. Türkiye'nin özellikle otomotiv, makine, kimya, demir-çelik, elektronik, bilişim, havacılık gibi alanlarda teknolojik yatırım ortaklığı ve işbirliğine hazır olduğunu ifade eden Bakan Ergün, bu konuda en önemli partnerin Almanya olacağını kaydetti. Ergün, bu çerçevede özellikle küçük ve orta ölçekli firmalar arasında “diyalogun artırılmasının acil bir ihtiyaç olduğunu” söyledi.

EN ÖNEMLİ SORUN VİZE

Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Almanya Temsilcisi Dr. Wolf-Ruthart Born da yurtdışına açılmamış Alman işadamlarının Türkiye'yi henüz yeterince tanımadığına dikkat çekti. Bu çerçevede diyalogun artırılması için karşılıklı ziyaretlerin önemli olduğuna işaret eden Almanya Dışişleri Bakanlığı eski Müsteşarı Born, ancak Türkiye ile Almanya arasındaki ekonomik ilişkilerde en önemli sorunlardan birinin Türk vatandaşlarına uygulanan vize olduğunu vurguladı:

“Kanımca bu konuda önemli düzeltmeler yapılabilir. Hatta vize zorunluluğunun kaldırılabileceğini düşünüyorum. Eğer, ki bu önemli, yapılacak güvenlik kontrolleri ile gereken denge sağlanırsa. Bu kontroller elektronik olarak yapılabilir, bunun için gereken teknoloji mevcut. Ama Almanya bunu tek başına yapamaz, çünkü vize Avrupa Birliği'ne bağlı bir konu.” (DeutscheWelle)

Bu haber 632 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,998 µs