En Sıcak Konular

DSP, Köşk oylamasına katılacak mı?

25 Temmuz 2007 17:48 tsi
DSP, Köşk oylamasına katılacak mı? DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, Gül'ün Köşk adaylığı sürerse CHP listelerinden meclise giren DSP'li milletvekillerinin nasıl bir tutum izleyeceği ile ilgili soruya yanıt verdi.

DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, iyi bir muhalefet partisi olacaklarını, sağ duyulu ama aynı zamanda kararlı bir muhalefet örneği vereceklerini belirterek, ''İyi bir muhalefet partisi olacağız. Daha önceden kararlaştırdığımız gibi demokratik sol kültürü benimsemiş arkadaşlarımız DSP'de siyasi yaşamlarını sürdürecekler'' dedi.

Zeki Sezer, DSP Parti Okulu'nda üniversiteli gençlere liderlik konusunda vereceği eğitim öncesi gazetecilere yaptığı açıklamada, ''AK Parti'nin önemli bir seçim başarısı elde ettiğini'' söyledi.

Bunun bekledikleri ve gönüllerinden geçen bir sonuç olmadığını ifade eden Sezer, Başbakan'ın seçim akşamı partisinin balkonundan yaptığı konuşmada uzlaşı ve diyalog mesajı verdiğini anımsattı. Sezer, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, o konuşmanın içeriğine uygun hareket edeceğini umduklarını söyledi. Yeni parlamentonun ilk işinin, cumhurbaşkanlığı seçimi olduğunu belirten Sezer, Başbakan'ın işaret ettiği uzlaşı ve diyaloğu öncelikli cumhurbaşkanı seçiminde gözetmesi gerektiğini vurguladı.

Sezer, ''Bu cumhurbaşkanı seçiminin dayatmayla değil, toplumun çok önemli kesiminin içine sindirebileceği şekilde diyalog ve uzlaşıyla sonuçlandırılması, kalkınma, gelişme ve hızlı büyümenin ilk adımı olacaktır. Bu konuda iktidar partisine büyük görevler düşüyor'' dedi.

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ün bugünkü açıklamasında yeniden cumhurbaşkanı adayı olabileceğini ima ettiğine işaret eden Sezer, ''Ben inanıyorum ki dayatma olmayacak. Hükümet ve aynı zamanda Sayın Gül, görüşünü gözden geçirecektir'' diye konuştu.

Parlamentoda demokratik sol kültürü benimsemiş milletvekillerinin de yer alacağını belirten Sezer, bunların siyasetin sorun değil, çözüm üretir hale gelmesi için büyük bir işlev üstleneceklerini söyledi.

DSP örgütlerinin kararlı ve inançlı olarak dimdik ayakta olduğunu söyleyen Sezer, ''Ülkenin bölünmez bütünlüğü, laik demokrasisi ve sosyal adaleti için her türlü katkıyı vereceğiz. İyi bir muhalefet partisi olacağız. Sağ duyulu ama aynı zamanda kararlı bir muhalefet örneği vereceğiz. Çözüm üreten bir muhalefet olacağız. Doğru yapılanı alkışlayan, destek olan bir muhalefet olacağız'' dedi.

Türkiye'nin ve milletin özleminin bu olduğunu, seçim sonuçlarına bakıldığında milletin artık kavga değil hizmet istediğinin görüleceğini belirten Sezer, muhalefet partisi olarak bunun öncüsü olacaklarını ifade etti.

DSP'nin sağlam ve kararlı örgütlerinin demokratik solun daha da ileriye gitmesi için gayretle çalıştıklarını ifade eden sezer, ''Parlamentodaki demokratik solcu arkadaşlarımız da bunun ileri uç görevlileri olacak'' dedi.

SORULAR

''Gül'ün cumhurbaşkanlığı adaylığı sürerse ve 367 gündeme gelirse buna oylamaya katılıp katılmayacaklarının'' sorulması üzerine, mutlaka sağ duyulu davranacaklarını ifade eden Sezer, ''Ama insana sorarlar; bugün olacaksa Gül'ün cumhurbaşkanlığı, dün niye gerçekleştirilmedi diye. Ben Sayın Gül'ün de AKP'nin de bu konuda gerçekten uzlaşıdan ve diyalogdan yana bir tavır içinde olacaklarına güveniyorum'' dedi.

''Oylamaya girecek misiniz?'' sorusu üzerine Sezer, bunu o gün değerlendireceklerini ifade ederek, Başbakan'ın, 'seçimlerden önce diğer partilere alternatif adaylarla gideceğini' söylediğini anımsattı. Sezer, Başbakan'ın o sözünü yerine getireceğini umduğunu söyledi.

CHP listelerinden meclise giren milletvekillerinin, CHP'den ayrılıp 19 Ağustostaki DSP kurultayına katılıp katılmayacaklarını soran gazeteciye Sezer, ''19 Ağustosa daha zaman var. Bugünün konusu değil bu. Biz Baykal ile daha ilk gün el sıkıştığımızda iki ayrı partinin varlığı ve parti kimliklerinin korunması konusunda işbirliğini açıklamıştık. Ama biz sel önünden kütük kapacak bir parti değiliz. Konuyu sağduyulu bir şekilde değerlendireceğiz. Sonuçta daha önceden kararlaştırdığımız gibi demokratik sol kültürü benimsemiş arkadaşlarımız DSP'de siyasi yaşamlarını sürdürecekler'' şeklinde yanıtladı.

Sezer, ''Cumhurbaşkanlığı konusunda CHP ile birlikte hareket edip etmeyecekleri sorusuna ise ''Biz ülkenin, halkın yararına konularda CHP ile aynı yönde mücadele veririz. Ama başka partilerle de aynı konularda uzlaşmışsak, aynı düşündüğümüz bir konu gündeme gelirse farklı bir parti diye onlardan ayrı düşünmeyiz'' karşılığını verdi.

''Seçim işbirliğinde DSP'nin CHP'nin oylarını artırmadığı'' söylemlerinin anımsatılması üzerine de Sezer, ''Bu konuda yanlış anlaşılacak hiçbir şeyi söylemek istemediğini ifade ederek, halkın DSP'ye olan güvenin ortada olduğunu söyledi. Sezer, bunların polemik konusu yapılacak şeyler olmadığını ifade etti. Konuya ilişkin başka bir soru üzerine Sezer, ''Millet hiçbir şeyi göz ardı etmez'' dedi.

Sezer, Başbakan'ın, Gül'ün kararına saygı duyacağına yönelik bir açıklamasının olduğunun belirtilmesi üzerine, ''Bunu bir doğal bir değerlendirme olarak'' yorumladığını ifade etti.

Sezer, bir başka soru üzerine, ''Biz bir adım attık. Attığımız adım sorumluluk gereğiydi, vatan göreviydi. Biz bir şeyi önümüze hedef olarak belirlediysek onun dışında, arkadan dolanarak başka ayak oyunları yaparak siyasetin doğru bir şekilde yürütülemeyeceği düşüncesindeyiz. Gizli kapaklı hiç kimseye görüşmemiz yok'' diye konuştu.

Haber7



Bu haber 398 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,252 µs