En Sıcak Konular

Musalla taşına yatsın

25 Temmuz 2007 14:04 tsi
Musalla taşına yatsın CHP’nin son yapılan dört seçimden de başarısız çıkması ve bu 4 seçimde de Genel Başkan Deniz Baykal ile parti yönetiminin göreve devam kararları, sosyal demokrat kesimde büyük bir tartışmaya neden oldu.

ERTUĞRUL GÜNAY : SALTANAT KAYIĞINDAN İNSİN

ADNAN KESKİN: BAYKAL ETİK OLARAK ÇÜRÜDÜ

FİKRİ SAĞLAR: ANTALYA’DA TORUN BAKSIN

KAMER GENÇ : MUSALLA TAŞINA YATSIN

AKP’Lİ VEKİLLER: GİTMESİNİ ÖNERİRİZ

 
“Baykal istifa’’ sesleri giderek yükselitrken Baykal’ın iki günlük suskunluğun ardından “Göreve devam’’ kararı, tepkileri iyice arttırdı. GAZETEPORT’un görüşlerine başvurduğu eski ve yeni CHP’lilerden, sosyologlara ve diğer partilerin yöneticilerine kadar hemen herkes, “Artık Baykal çekilmeli’’ görüşünü dile getirdi. Baykal’a “ Musalla taşına yatsın’’ diyenlerden, “Antalya’ya gidip torunlarına baksın’’ ya da “ Rodos’a gerek yok, Antalya’da yüzsün, Ankara’dan uzak dursun’’ önerisinde bulunanlar bile çıktı.
İşte o görüşler:


Mustafa SARIGÜL (Şişli Belediye Başkanı):  CHP’nin bugünkü durumu üzüntü verici.  CHP’yi yönetenlerin halktan ve haktan uzaklaşması sonucunda bu sonuç alındı.  CHP’nin yetkili kurumları halkın kararına saygı göstermeli ve gereğini yapmalıdır.  Sosyal demokratlar sahipsiz değildir.

Hikmet ÇETİN (CHP eski Genel Başkanı): Seçimin mağlubu CHP değil CHP yönetimidir. Partinin başındaki yönetim 4 seçimdir başarısızdır. 4 defa arka arkaya aynı yönetimle seçime gidip başarısız olup, görev başında kalan kimseler dünyada yok. Hele sosyal demokratlık iddiasında olan bir partide bu asla kabul edilemez.  Tüm yönetim istifa etmelidir. Bu ülkedeki seçmen  (Baykal’a rağmen CHP’ye oy verdim) diyorsa onun da oturup düşünmesi lazım.

Fikri SAĞLAR: CHP lideri aynaya bakıyor başarılıyım diyor yerinde kalıyor. Artık seçmene kulak verilmeli. Halk bunalım istemiyor.  Sayın Baykal acilen istifa etsin. Antalya’ya yerleşsin hem torunlarıyla ilgilensin hem de politik bir kişilik olarak hayatını yaşasın. Baykal 4 seçimdir bunalım politikası yürüttü ve başarısız oldu.  Siyaseti kriz üzerine planlayan Baykal artık gerçeği görmeli. Bu seçimde CHP yüzde 20 kusur oy aldı. Geçen seçimdeki yüzde 19’un üzerine 1,5 puan eklenmiş ve bu puan da DSP oyları. Demek ki yeni seçmen ve gençlik CHP’ye hiç oy vermemiş. Baykal’ın Rodos’a kadar yüzmesine de gerek yok. Antalya’ya gidip yüzsün ve Ankara’dan uzak dursun yeter.
Adnan KESKİN ( CHP eski Genel Sekreteri):  Siyaset seçmenle yapılıyor. Dört seçimdir seçmen Baykal'a 'Artık çekil, git' diyor, o ise reddediyor. Baykal, sosyal demokrasinin yakasından düşmeli. Halkın dört seçimdir ortaya koyduğu bu anlayışa rağmen,  halka karşı siyaset yapmak sağlıklı insanların koyduğu bir yaklaşım değildir. Bu iş artık kurultaylarla da düzelmez. Artık kurultaydan vize alsa ne işe yarar. Halkan vize alamıyorsun. Asıl önemlisi halktan vize almaktır. Karşımızda etik açıdan çürümüş bir Baykal var. Mustafa Kemal'in, İnönü'nün koltuğunda oturan bir kişinin bu koşullarda orada oturmaya hakkı yok. Artık CHP'liler  rakam cambazlığı etkisi altında kalmadan partisine sahip çıkmalıdır. CHP'li olmak onurlu bir sıfatı taşımaktır.

Kamer GENÇ ( Eski CHP ve Bağımsız milletvekili) : Deniz Baykal artık bitmiştir, iflas etmiştir. Bence istifa etmesine gerek yok. En yakın camiye gitsin ve musalla taşına yatsın.

 
Mehmet TOMANBAY (CHP eski milletvekili): Tablo ortada. İktidardaki parti pek çok olumsuzluğa rağmen oyunu arttırdı. Deniz Baykal ve CHP’nin durumu da ortada. Bence Baykal, koşulsuz biçimde parti yönetimini bırakmalı. Tansu Çiller ve Mehmet Ağar’ı örnek alsın. CHP’liler anti-demokratik bir yönetimden ve başarısızlıklarından büyük ıstırap duyuyor.


Uluç GÜRKAN (TBMM eski Başkanvekili): Siyasette seçim yenilgileri ve yaşanan sıkıntıların bedeli ödenerek çözüme ulaşılır. Partiler ilerleyen dönemlerde daha etkin olabilmesi ve önlerinin açılması için liderlerin koltuklarını bırakmaları gerekir. Geçmiş dört seçimi CHP açısından başarılı göstermek mümkün değil salt CHP’ye gelen oylarda bile büyük düşüş yaşandı.
CHP’nin başarısızlığının nedeni AKP karşısında inandırıcı, güvenilir ve umut vadeden bir söylem oluşturulamaması. AKP’nin gösterdiği inancı CHP gösteremedi.

AKP’DEN DE İSTİFA ÖNERİSİ

Hüseyin ÇELİK( Milli Eğitim Bakanı) : Mehmet Ağar'ın istifası olması gereken bir istifa. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal da istifa etmeli. Başarısız olan liderin gitmesi gerekiyor. Baykal, geçen seçimdeki oy oranının altına düştü ve muhalefette partisine kan kaybettirdi.  DSP ile birleşti olmadı. Bütün bunlara rağmen sayın Baykal’ın aldığı oy ortada istifa etmesi lazım.

Ertuğrul GÜNAY (Eski CHP Genel Sekreteri AKP İstanbul milletvekili) : CHP yöneticilerinin saltanat kayığından inmeye pek niyetli olmadığını görüyorum. Ama ben artık CHP dünyasının dışındayım. Tartışmalara girmek istemiyorum.  Ben başka partilerin içişlerine karışmam ama seçimden önce Sayın Başbakanımız, batı demokrasilerinde kaybeden partilerin yönetiminin değiştiğini söyledi. Batıda bu yaygın bir kuraldır. Umarım bir gün bu demokrasi kuralı Türkiye'deki bütün partiler tarafından da anlaşılır.

 

 İŞ DÜNYASI NE DÜŞÜNÜYOR?
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı ise Gazeteport’a konu ile ilgili yaptığı açıklama da; yönetimin mutlaka değişmesi gerektiğini fakat yönetimin değişmesinden ziyade yeni dönemde kadroya gireceklerin ortaya koyacakları aklın önemli olduğunu söyledi. Türkiye’de sosyal demokratlara ihtiyacı olduğunu söyleyen Satıcı; yeni bir söyleme duyulan mutlak ihtiyacın da altını çizdi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanvekili Süleyman Orakçıoğlu CHP’deki son gelişmelerle ilgili olarak, seçim sonrası süreçte çok duygusal davranmaktan kaçınılması gerektiğini, bu dönemde reaksiyonların aşırı olabileceğini söyledi. Politikaların eleştirilebileceğini belirten Orakçıoğlu, sosyal demokratların tüm dünyada proje üretme aşamasında önemli rol oynadıklarını, bunun en önemli örneğinin de İngiltere’de görüldüğünü vurguladı. CHP’nin yaptığı en stratejik hatanın “sadece yapılanı eleştirmek” olduğunu söyleyen Orakçıoğlu, daha geniş perspektiften bakılması zorunluluğunu vurguladı. Durumun doğru değerlendirilmesi ve gençlerin enerjisi ile mevcut yönetimin deneyimlerinin birleştirilmesiyle daha doğru bir strateji çizilebileceğinin altını çizen Orakçıoğlu, değişim için geç kalınmadığının sözlerine ekledi.

Gazeteport



Bu haber 254 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,699 µs