En Sıcak Konular

'Enerji'de büyük işbirliğine ihtiyaç var'

25 Şubat 2013 20:55 tsi
'Enerji'de büyük işbirliğine ihtiyaç var' Almanya Başbakanı Angela Merkel: "Almanya'dan gelen yatırımlar da Türkiye için çok önemli. Bu yatırımlar bizi ileriye de taşıyabilir."

Almanya Federal Cumhuriyeti Başbakanı Angela Merkel, Türkiye'nin ekonomik büyüme hızı ile ilgili rakamların Avrupa Birliği'ndeki pek çok ülke için hem bir örnek hem de bir umut kaynağı olabileceğini söyledi.

Türkiye'nin ekonomik büyüme hızı ile ilgili rakamların, Almanya için çok önemli olduğunu belirten Merkel, "Ekonomik durumun bu kadar rahatlıkla düzelmiş olması ve borçlanma durumundaki ilerleme ve iyileşmeler, başka ülkelere örnek olabilir. Almanya'da yüzde 80'in üzerindeki borçlanma oranı var, dolayısıyla biz de sizden çok şey öğrenebiliriz." dedi.

Almanya Federal Cumhuriyeti Başbakanı Angela Merkel ile Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, 2. Türk-Alman CEO Forumu'na katıldı. Forum öncesi, Merkel ile Çağlayan, iki ülkenin iş adamlarıyla basına kapalı bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıya, Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Muharrem Yılmaz ve Alman muadili Alman Sanayiciler Federasyonu (BDI) Başkanı Ulrich Grillo da katıldı.

İŞ ADAMLARININ BEKLENTİSİ

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, CEO'lar toplantısına, 16'sı Alman ve 16'sı Türk firmalar olmak üzere 32 şirketin katıldığını söyledi. Toplantıya katılan 32 şirketin toplam cirosunun 352 milyar dolar olduğunu anlatan Çağlayan, "Bu şirketlerde toplam 1 milyon kişi çalışıyor. Firmaların, birlikte yeni hedeflerle ilgili görüşlerini aldık. Türkiye ekonomisi son derece önemli gelişmeler içerisinde, son yıllarda yaptığı ekonomik açılımlarla Türkiye, Avrupa'nın birçok ülkesinde çok daha önemli bir konumda. İş adamlarının sizden beklentisi son derece önemli; bunun biri, vize konusudur. Vize konusu, geçmişte benim de bir iş adamı olarak karşı karşıya kaldığım bir konudur. Fakat iş alemini haksız rekabetle karşı karşıya getiren bir gelişmedir. Neredeyse haksız rekabetten artık zulüm boyutuna varılmıştır. Bu konuda Türk iş dünyasına; Euro bölgesine, Shengen bölgesine vizesiz girmesinin imkân sağlayacak bir beklenti içerisinde olduğunu ifade etmek istiyorum." diye konuştu.

Avrupa Birliği konusunda, Türkiye'nin son derece kararlı ve emin adımlarla yoluna devam ettiğini ve bu konuda14 başlıkta Kıbrıs engeli olduğunu vurgulayan Çağlayan, "Kıbrıs engeli konusunda Annan Planı'na 'evet' diyen Türkiye cezalandırılmış, 'hayır' diyen Güney Kıbrıs Rum kesimi ise ödüllendirilmiştir. Türkiye, çözümün parçası ve çözüm taraftarı olma noktasındadır. Önümüzdeki 10 yılda enerji alanında 130 milyar dolar, ulaştırma alanında ise 110 milyar dolar yatırım yapılacak." diye ifade etti.

"ENERJİ SEKTÖRÜNDE BÜYÜK BİR İŞBİRLİĞİNE İHTİYAÇ VAR"

Almanya Federal Cumhuriyeti Başbakanı Angela Merkel de Türkiye ile Almanya'nın arasında 30 milyar Euro'luk bir ticaret hacmi bulunduğunu belirterek, "Bu artabilir. Almanya'dan gelen yatırımlar da Türkiye için çok önemli. Bu yatırımlar bizi ileriye de taşıyabilir. Enerji sektöründe büyük bir işbirliğine ihtiyaç var. Alman ve Türk tarafları bu konuyu dile getirdi. Türkiye ekonomisinde önemli büyüme hızı var. Kentlerin gelişmesi altyapının iyileştirilmesi, bunlar dikkate alındığında enerjinin çok önemli bir alan olduğu ortaya çıkıyor." şeklinde konuştu.

Türk iş adamlarının vize konusunda yaşadığı sorunun halledilmesi konusunda, Almanya olarak bir diyalog programı olduğunu anlatan Merkel, "Avrupa Birliği için bir üye devleti olarak olay biraz aksayabiliyor. Çünkü Türkiye'den gelen ve hukuki açıdan diğer üye devletlerde uygun davranışlar sergilemeyen Türk vatandaşlarının geri iadesi ve geri kabul anlaşmasının imzalanması önemli. Vize süreci için bir diyalog başlayacaksa, bu geri kabul anlaşmasının imzalanması konusunda bir ilerleme olmalı. Eminim ki zaman içinde bir çözüm bulunacaktır." dedi.

"BİZ DE SİZDEN ÇOK ŞEY ÖĞRENEBİLİRİZ"

Almanya'nın, Türkiye için birden fazla vize vermekle iş adamlarının hayatını kolaylaştırmaya çalıştığını belirten Merkel, şöyle devam etti: "Bu konuda henüz Avrupa genelinde bir düzenlememiz yok. Bir de Türkiye'nin tam üyelik hedefinin geliştirilmesinde neler yapılabilir? Temaslar nasıl yoğunlaştırılabilir? Yeni bir sayfa açılacak, yeni fasıl açılacak tam üyelik müzakerelerinde. Ancak bir de Ankara Protokolü ile ilgili bir sorun var. Kıbrıs sorunu, bu çerçevede çözüme kavuşturulmadığı takdirde, istediğimiz kadar çok fasılı açamıyoruz. Biz tabiî ki sonuca odaklı bir tam üyelik sürecinin gerçekleştirilmesini istiyoruz. Bu sürecin mutlaka ve mutlaka bir sonucu varmasını bekliyoruz. Tabiî ki daha önümüzde uzun bir yok var. Siyasi olarak size verebileceğim bir güvence var. Türkiye ile Almanya arasında sadece bir köprü yok. Çok köprümüz var. Diplomatik ilişkilerimizin 250. yıl dönümünün ötesinde, Türkiye ile Almanya arasında büyük bağlantılar var. 3 milyondan fazla Türk kökenli Alman vatandaşı yaşamaktadır ülkemizde. Bazıları Alman vatandaşlığını kabul etmiştir, bazıları hala Türk vatandaşıdır. Bu, ülkelerimiz arasında köprü oluşturan bir kitledir. Türkiye'nin ekonomik büyüme hızı ile ilgili rakamlar bizim için çok önemli. Türkiye, pek çok ülke açısından Avrupa Birliği'nde de hem bir örnek hem de bir umut kaynağı olabilir. Ekonomik durumun bu kadar rahatlıkla düzelmiş olması ve borçlanma durumundaki ilerleme ve iyileşmeler, başka ülkelere örnek olabilir. Almanya'da yüzde 80'in üzerindeki borçlanma oranı var, dolayısıyla biz de sizden çok şey öğrenebiliriz."

(CİHAN)

Bu haber 920 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,314 µs