En Sıcak Konular

İtalyanlar krizden bunaldı

25 Şubat 2013 14:03 tsi
Ekonomik krizle boğuşan İtalya’da iki günlük seçim heyecanı sürüyor. İtalyan seçmen krizden bunalırken, AB ve malî piyasalar, mevcut tasarruf ve reform programlarının rafa kaldırılmasından endişeli.

Ekonomik kriz İtalya’yı tamamen sarmış durumda. İtalyan ekonomisindeki resesyon, AB Komisyonu’nun son tahminlerine göre ancak 2014 yılında aşılmaya başlanabilecek, işsizlik oranı artmaya devam ederek yüzde 12’nin üstüne çıkacak. İtalyanlar ise tam bir hayal kırıklığı içinde. Romalı iki çocuk babası diş doktoru Marco Solazzo, şimdiye kadar politikacıların bol bol konuştuğunu, ancak vergi zamları dışında bir icraatta bulunmadığını belirtiyor:

“Kriz sadece sorunun görünen kısmı, tepe noktası. Asıl sorun İtalya Cumhuriyeti’nin kurulduğu 1948 yılından bu yana politikacılarımızla yaşadığımız sorun. Şimdiye kadar sadece bugün ve yarını düşünen pek çok İtalyan şimdi kriz sayesinde uyanıyor. Artık ertesi günü de, geleceği de düşünmek gerektiğini anlıyorlar.”

YUNANİSTAN KÂBUSU

Ülkenin krize hazırlıksız yakalandığını belirten diş doktoru, 2008 yılından bu yana gelirinin yarı yarıya azaldığını, önümüzdeki yıllarda durumun daha da kötüleşeceğine inandığını kaydediyor.

On üç yıldır İtalya’da yaşayan Alman siyaset bilimci Lutz Klinkhammer de seçim kampanyalarında, tasarruf politikalarının yumuşatılacağı yönündeki vaatlerin, kemer sıkmaktan bunalmış seçmenin hoşuna gittiğini belirtiyor:

“Pek çok İtalyan bunu onaylıyor, çünkü gözlerinin önünde Yunanistan örneği var. Böyle giderse İtalya’nın da Yunanistan’ın durumuna düşeceğini düşünüyorlar.”

"SOMUT KONSEPT YOK"

Tasarruf önlemlerinin gevşetilmesi ve vergilerin geri ödenmesi, sadece eski başbakan Silvio Berlusconi değil, seçimlerin yükselen yıldızı eski komedyen Beppe Grillo ve bazı sol politikacıların da başvurduğu seçim vaatleri arasındaydı. Ancak çoğu seçmen, adayların hiçbirinin inandırıcı, somut bir konsept sunmadığı görüşünde. İtalya uzmanı siyaset bilimci Klinkhammer da bu görüşü paylaşıyor:

“Seçimlerde yarışan partilerin çoğu ekonomi politikalarına nasıl devam edecekleri konusunda somut bir konsept sunmadı. Sadece mevcut Başbakan Monti, benzer politikalara devam edeceği işaretini verdi. Aslında herkes istihdamı canlandırmak istiyor, ama tasarruf önlemleri ile ilgili inandırıcı bir program yok ortada.”

Zayıf ekonomik büyüme İtalyan ekonomisini on yılı aşkın bir süredir zorluyor. Ülkenin kamu borçları oranı GSYİH’nın yüzde 130’una doğru ilerliyor. Televizyon yapımcısı Laura Bernaschi ülkede gençler arasında işsizlik oranının yüzde 37’yi bulduğuna dikkat çekerek, eğitimli gençler için iş bulmanın giderek daha da zorlaştığını belirtiyor.

"YATIRIMCILAR KAÇTI"

Milano’daki Alman-İtalyan Ticaret Odası’nın yöneticisi Norbert Pudzich ise İtalya’nın makineden tesise, taşıttan plastik ve kimyevi ürünlere, başarılı ihracat ürünlerine imza atan güçlü bir endüstriyel tabana sahip olduğunu, sorunların daha ziyade yanlış çerçeve koşullar ve nasırlaşmış yapılardan kaynaklandığını belirtiyor.

“İtalya yatırım üssü olarak şirketler gözünde cazibesini önemli ölçüde yitirdi. Dolayısıyla hükümetin, yatırım üssü olarak faktörleri iyileştirmesi, uzun süredir ihtiyaç duyulan vergi reformunu öncelikli olarak hayata geçirmesi gerekiyor. Böylece İtalyan şirketlerin yeniden kendi şirketlerine yatırım yapmaları, yabancı yatırımcıların da İtalya’ya yatırımdan yeniden keyif almaları sağlanabilir.” (DeutscheWelle)

Bu haber 615 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,161 µs