En Sıcak Konular

Bomba, su topuyla etkisiz hale getirildi

25 Temmuz 2007 13:28 tsi
İZMİR'in Bornova İlçesi'nde, hurdacı F.Y. tarafından çöp tenekesinin yanına bırakılan saç kutu içinde bulunan patlayıcının, kriminal laboratuvar incelemesi tamamlandı.

Patlayıcının, ilk olarak El Kaide militanları tarafından daha sonra sol örgütler ve en son da bölücü terör örgütü PKK üyeleri tarafından kullanılan amonyum nitrat karışımı olduğu belirlendi. Emniyet yetkilileri, ağırlığı 20 kilo olan patlayıcının, Türkiye'de ilk kez kullanılan su topu yöntemiyle imha edildiğini açıkladı. Yönteme göre, naylon içinde sıkıştırılan suyun tüpün açık olan ağzına yerleştirildiği, etrafına sarılan fünyeyle küçük bir patlama oluşturulduğu, bu şekilde tüpün içine nüfuz eden su zerreciklerinin karışımı ayırıp patlayıcıyı etkisiz hale getirdiği bildirildi.
     
Geçen 12 Temmuz günü, saat 08.00 sıralarında, Bornova'nın Doğanlar semtinde meydana gelen olayda, hurdacılık yapan F.Y., çöp tenekesi yanında, kapağı kilitli sac bir kutu bulmuştu. Yaklaşık 10 kilometre taşıyıp işyerine getirdiği ve kilitini kırdığı kutunun içinde tüp, saat düzeneği ve çevresinde de kimyasal madde gören F.Y., polis ekiplerini arayarak ihbarda bulundu. Bomba imha uzmanlarıının yaptığı incelemede, sac kutunun içinde bomba düzeneğinin bulunduğu belirlendi. Patlayıcı, etkisiz hale getirilirken, tüp, fünyeler, telsiz ve saat düzenekleriyle birlikte incelenmek üzere Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne götürüldü. İncelemede, patlayıcının, kimyasal maddelerden yapıldığı belirlendi. Teröristlerin, patlayıcının etkisinin artırmak için mutfak tüpü de kullandığı tespit edildi. Patlayıcıyla birlikte içerisine konulduğu kutunun ve mutfak tüpünün toplam ağırlığının 61 kilogram olduğu ortaya çıktı. Patlayıcının konulduğu bölgede yapılan araştırmaların ardından teröristlerin hedefinin, askeri personel taşıyan servis araçları olduğu saptandı. Bombanın askeri araçların geçişi sırasında, düzeneklerin çalıştırılmasıyla patlatılmasının amaçlandığı, polisin araştırmalarının ardından ortaya çıktı. Olayın ardından ifadesine başvurulan hurdacı F.Y. serbest bırakılırken, patlayıcı türünün belirlenmesi için Bölge Polis Kriminal Laboratuvarı'na gönderildi.
     
AĞIRLIĞI 20 KİLO
     
Laboratuvar incelemesinde, ağırlığı 20 kilo olan patlayıcının, amonyum nitrat karışımı olduğu belirlendi. Emniyet yetkilileri, bu tip patlayıcıları ilk kez El Kaide militanlarının kullandığını, daha sonra sol örgütler tarafından yapımının benimsendiğini, en son da bölücü terör örgütü PKK üyeleri tarafından kullanıldığını kaydetti. İnfilak etmesi halinde bulunduğu Doğanlar Mahallesi'ne büyük zarar verecek patlayıcının etkisinin sıkıştırılmasına bağlı olduğu, önce tüp ardından da sac kutunun içine konularak daha fazla zarar vermenin amaçlandığı kaydedildi.
     
SU TOPU YÖNTEMİ ÖNLEDİ
     
Emniyet yetkilileri, patlayıcının, Türkiye'de ilk kez kullanılan su topu yöntemiyle imha edildiğini açıkladı. Bu yöntemle, naylon poşet içinde doldurulan suyun tüpün, düzenek hazırlanırken açık bırakılan ağzına yerleştirildiği, etrafına sarılan fünyeyle küçük bir patlama gerçekleştirildiği, bu şekilde tüpün içine nüfus eden su zerreciklerinin karışımı ayırıp patlayıcıyı etkisiz hale getirdiği bildirildi.
     
SALDIRGANLAR ARANIYOR
     
Polis, olayla ilgili soruşturmanın sürdüğünü, bu şekilde eylemde bulunmak isteyen örgüt üyelerinin kimliklerinin belirlenip yakalanması için Milli İstihbarat Teşkilatı ve İzmir Emniyeti İstihbarat Şube Müdürlüğü ekiplerinin geniş çaplı araştırmalarına devam ettiğini vurguladı.
     
milliyet

Bu haber 400 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,378 µs