En Sıcak Konular

Bakan Çelik: Seçimi kaybeden Atatürk mü oldu, Baykal mı oldu?

25 Temmuz 2007 13:16 tsi
Bakan Çelik: Seçimi kaybeden Atatürk mü oldu, Baykal mı oldu? 
      
Bakanı Çelik, seçim sonuçlarıyla ilgili değerlendirmede bulunarak, "CHP’nin Türkiye’de temsil problemi var...Kendisine sorsan Atatürk’ün koltuğunda oturuyorum der. Ama bence Atatürk’e büyük bir haksızlık bu. Şimdi seçimi kaybeden

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, genel seçim sonuçlarıyla ilgili değerlendirmede bulunarak, "CHP’nin Türkiye’de temsil problemi var. CHP, bütün Türkiye sathına hitap eden bir parti olmaktan çıkmıştır. Kendisine sorsan Atatürk’ün koltuğunda oturuyorum der. Ama bence Atatürk’e büyük bir haksızlık bu. Şimdi seçimi kaybeden Atatürk mü oldu, Baykal mı oldu?"dedi.
     
Çelik, genel seçimlerin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
     
"AK Parti’nin doğu bölgesinde oylarının artırmasını ve oyların yüzde 46.7’ye ulaşmasını nasıl açıklıyorsunuz?" sorusu üzerine Çelik, bu seçimde "ulusalcı fukaralık ve içe kapanmayla ulusal açılım ve zenginliğin mücadele ettiğini" söyledi. Çelik, başını CHP’nin çektiği ulusal fukaralık ve içe kapanmanın diğer partilerde de bulunduğunu kaydederek, "Ama milli zenginlik ve açılımı temsil eden de AK Partiydi. Halkımız ikincisinden yana tavrını koymuştur. 4.5 yıllık icraatımız Türk halkı tarafından onaylanmıştır" diye konuştu. "Özellikle 2002’den önce son kullanma tarihi geçmiş politikalarla sahneye çıkan insanların kaybetmiş" olduklarını ifade eden Çelik, "Kendi yapacaklarını, Türk halkının refahı ve mutluluğunu neyle, nasıl artıracağını anlatmak yerine, hükümete yönelik iftira kampanyalarıyla, ’memleket bölünüyor’ senaryolarıyla korku pompalayarak, insanlar bir şekilde başarı elde etmeye çalıştılar. Ama bu tutmadı" dedi.
     
"İKTİDAR, UYANDIRDIĞI MEMNUNİYET ÖLÇÜSÜNDE OY TOPLAR"
     
Hüseyin Çelik, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da, AK Parti’nin özellikle birinci parti olmasının temelinde etnisiteye dayalı politika, bölgesel, dini milliyetçilik yapmaması olduğunu, 70 milyon Türk vatandaşını aynı potada ele alıp değerlendirdiğini söyledi.
     
Çelik, şunları kaydetti:
     
"Yaptığımız demokratik açılımlar, doğu ve güneydoğu insanında olumlu etki bırakmıştır. Sonra devletin şefkat elinin fakir fukaraya uzanması olumlu etki yaratmıştır. Bazıları ’kömür dağıtarak’ oy toplandığını söylüyor. Ama şunu da söylemiş miyiz, ’Mesela bize oy vermezseniz bu okulunuzu alır buradan götürürüz’, ’Hastaneleri kapatırız’, ’TOKİ’nin yaptığı konutları buradan kaldırırız’ gibi şeyler de söylemiş olabilir miyiz? Bu absürt bir şey. Sonuçta, bir hükümet halkına ne verdiğiyle sorgulanmıyor mu?
     
Köylü, çiftçi kesimi, esnaf, sıradan insan, onlara hizmet etmezseniz, onların hayatında artı değerler oluşturmazsanız sizi niye desteklesin?
     
Bir iktidar, uyandırdığı memnuniyet ölçüsünde oy toplar. Biz memnuniyet uyandırırken de asla popülizme kaçmadık.
     
Siyasetçi kendisiyle tutarlı olmalı. Aldatan da aldanan da olmayacağız dedik. Dolayısıyla bu insanlar bu mesajımızı çok iyi algıladılar." Van’da 2002 yılında 66 bin oy, 2007’de ise 162 bin oy aldıklarını belirten Çelik, gelecek yerel seçimlerde de 200 bini aşacaklarını söyledi. Bunun bir hayal olmadığını ifade eden Çelik, "Eğer bugün doğu ve güneydoğunun birçok vilayetinde AK Parti yüzde 50’nin üzerinde oy alıyorsa bu muazzam bir şeydir" dedi.
     
Halkın, tek partiye hükümet kurduracak biçimde iradesini sandığa yansıttığını ifade eden Bakan Çelik, "Bu arada, Mecliste temsil edilen insan ve kitle sayısının oranı geçen seçime göre bir hayli yükselmiştir.
     
Ben bunun hayırlı olduğunu düşünüyorum. Bazıları bundan hoşlanır, bazıları hoşlanmaz. Ama halkın demokratik tercihine herkesin saygı duyması gerekir" diye konuştu.
     
"İSTİFA ETMESİ GEREKEN SAYIN BAYKAL’DIR"
     
Çelik, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın istifa etmemesini değerlendirmesinin istenmesi üzerine ise, "Ben Sayın Ağar’ın istifasının ardından dedim ki, esas istifa etmesi gereken Sayın Baykal’dır. Etik olan, Sayın Ağar’ın yaptığıdır. ’Ben başarısız oldum...’ Başarısız insanların çekilmeyi bilmesi lazım. Dolayısıyla Sayın Baykal’ın tavrını anlamak mümkün değildir" dedi.
     
CHP’nin, Türkiye’de temsil problemi olduğunu ileri süren Çelik, "CHP, bütün Türkiye sathına hitap eden bir parti olmaktan çıkmıştır. Kendisine sorsan Atatürk’ün koltuğunda oturuyorum der. Ama bence Atatürk’e büyük bir haksızlık bu. Şimdi seçimi kaybeden Atatürk mü oldu, Baykal mı oldu?" dedi.
     
"TOPLUM MÜHENDİSLİĞİ İFLAS ETMİŞTİR"
     
Başbakan’ın seçimi, ’halkın gösterdiği bir milli refleks’, bazı yazarların da ’sivil muhtıra’ olarak diye değerlendirmesinin hatırlatılması üzerine Bakan Çelik, AK Parti’nin bu kadar iyi sonuç almasında pek çok sebebin olduğunu anlattı.
     
Analizleri dolayısıyla Tarhan Erdem’i kutlayan Hüseyin Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:
     
"Tarhan Bey neredeyse, adeta recm edildi. Böyle bir araştırma yapılmışsa ve bundan da böyle bir sonuç çıkmışsa, güneş doğudan doğuyor demek niye suç olsun? Bu görünen bir şey. Perşembenin gelişi çarşambadan bellidir.
     
Toplum mühendisliği iflas etmiştir. Yani sonuçta bu toplum kendisine kim tarafından yapılırsa yapılsın dayatmadan hoşlanmıyor. Özellikle müdahale döneminden sonra yapılan seçimlerde halk, refleksini ve tepkisini sandıkta göstermiştir. Bırakın siyaseti siyasetçiler yapsın, halka dayatmada bulunmayın." Çelik, "Kabinede tekrar bakanlık bekliyor musunuz?" sorusunu da, "Görev istenmez verilir. Biz partinin neferiyiz. Bize nerede hizmet düşerse orada çalışırız" diye yanıtladı.
     
milliyet

Bu haber 193 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,293 µs