iyibilgi özel" /> iyibilgi özel"/>

En Sıcak Konular

Tahran'a uyarı: Işığın Tanrısı geliyor

25 Şubat 2013 10:17 tsi
Tahran'a uyarı: Işığın Tanrısı geliyor Oscar'da herkese bir mesaj var... iyibilgi özel

Bu sene yapılan 85. Oscar ödülleri töreni sona erdi. Gerek aday filmler, gerekse törende yaşanan ilkler açısından siyasi tonu, önceki törenlere nazaran daha koyu bir gece oldu.

Bu yılki ödül töreninde bir ilk de yaşandı. Arkasına Amerikan askerlerini toplayan First Lady Michelle Obama,  en iyi film dalında "Argo"nun ödüle layık görüldüğünü açıkladı. ABD Merkezi Haber Alma Teşkilatı'nın (CIA) 1979'daki İran Rehine Krizi'nde 6 Amerikan vatandaşını kurtarmak için düzenlediği operasyonu anlatan ''Argo''nun heykeli kucaklaması, kimse için süpriz olmadı, keza aylar öncesinden ismi Oscar için sık sık telaffuz edilir olmuştu. Peki ne oldu da, Oscar tarihinde bir ilk yaşandı ve Beyaz Saray, İran'a operasyon yapan CIA için Oscar ödülü duyurma ihtiyacını hisetti? İran'ın vazgeçmediği nükleer programı sebebiyle sürekli İsrail tarafından "vurulma" tehdidine maruz kaldığı bir dönemde bizzat Beyaz Saray'ın böyle bir filme Oscar vermesi, tesadüf olmayacak kadar sembolik önem taşıyor. Hele ki Başkan Obama'nın İsrail ziyaretine az bir süre kalmışken. 

Belki de işin sırrı Argo'nun gerçek isminde saklıdır. CIA'in film çekiyoruz bahanesiyle İran'a giriş yapmak için kullandığı bilimkurgu eserinin adı 'Işığın Efendisi'dir. CIA film senaryosuna dönüştürdüğü hikayeyi, Argo diye adlandırır. Bilimkurgu'nun Oscarı sayılan Hugo ödülünü almış olan bu eser, Amerikalı bilimkurgu yazarı Roger Zelazny tarafından kaleme alınmıştır. Kitabın konusu kısaca şöyle:

"Dünya'nın ölümünden çağlar sonra, uzak bir gezegende bir grup insan teknolojik bilgileri tekellerine alıp halktan esirgeyerek kontorlü ele geçirmiştir. Tutsak dünyalarını da Hindu panteonunun kişiliklerine bürünerek yönetmektedirler. Onları Tanrılaştıran ise, teknolojiden yararlanarak geliştirerek ve tekrar doğuş zincirinde bildikleri güçleridir. Yıkım Tanrıçası Kali, Ölüm Tanrısı Yama ve Şehvet Tanrısı Krishna'ya meydan okuyacak olan da bir zamanlar Siddartha, şimdiyse Mahasamatman, İblis Tutan ve Işık Tanrısı olan Sam'dan başkası değildir. Sam, barışçı ve çilekeş öğretisiyle sözde Hindu tanrılarının gazabıyla kıvranan halkın gönüllerine seslenecek, birçok defa ölmek pahasına onları zoraki cehaletlerinin karanlığından kurtaracaktır. "

Kitapta Buddha'nın öğretmeni olan çilekeş ve barışçı, İblis Tutan Sam (Amca) üzerinden genel seçimleri yaklaşan İran'a bir mesaj verilmek istendiği düşünülebilir. Önemli olan Tahran'ın -varsa- böyle bir mesajı nasıl algıladığı. (Bu arada Tahran yönetimi Oscar'ın kime geleceğini sanki sezmişcesine, geçtiğimiz hafta Buda heykelciklerini “kültürel işgalin sembolü" olarak tanımlayarak, başkent Tahran'da satılan heykelcikleri toplatma kararı almıştı)

Bununla bağlantılı olarak siyasi mesaj açısından önemli bir nokta daha var. En İyi Erkek Oyuncu ödülünü kazanan 'Lincoln'ün (Daniel Day Lewis) suikaste uğramadan önce Kudüs'e gitmek istediğini söylemesi hangi başkente bir mesajdır?

www.iyibilgi.com  özel



Bu haber 3,988 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,679 µs