En Sıcak Konular

Irak, Türkiye'yi savundu

22 Şubat 2013 15:43 tsi
Irak, Türkiye'yi savundu Irak Dışişleri Bakanı: "Suriye'de yaşanan kriz kendi sınırları içinde kalmıyor. Türkiye bundan en çok etkilenen ülkeler arasında. NATO üyesi olarak savunma ihtiyacı hissediyor. "

Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, Türkiye'nin Suriye sınırına yerleştirilen Patriot füzelerinin saldırı amaçlı olmadığını söyledi.

Interfax'a özel açıklamada bulunan Zebari, "Suriye'de yaşanan kriz kendi sınırları içinde kalmıyor. Türkiye bundan en çok etkilenen ülkeler arasında. NATO üyesi olarak savunma ihtiyacı hissediyor. Sınır boyunca yerleştirilen Patriot füzeleri savunma amaçlı, saldırı amaçlı değil." dedi.

Suriye'de devam eden krizden Irak'ın da etkilendiğini kaydeden Bakan, "Çatışmalar Lübnan'da da yaşanıyor. PKK başta olmak üzere, Türkiye Kuzey Suriye'deki gelişmelerden de endişe duyuyor…" değerlendirmesinde bulundu.

Rusya ve Irak arasında imzalanan 4 milyar dolarlık askeri alım anlaşmasının askıya alınması ile ilgili de değerlendirmede bulunan Zebari, "Bu konu para dağılımı ile ilgili. Buna yüksek seviyede dikkat ediyoruz. Şimdi siyasi sorunlarımız var. Henüz 2013 bütçe parlamentodan onay almadı." bilgisini verdi.

Tarafların anlaşmanın uygulanması konusunda niyetleri olduğunu ifade eden Zebari, teknik ertelemelerin de olabileceğini kaydetti. Irak Başbakanı Nuri El Maliki Rusya'ya gerçekleştirdiği ziyarette 4 milyar dolarlık askeri alım anlaşması imzalamış, daha sonra da yolsuzluk olduğu gerekçesi ile anlaşmanın askıya alındığı iddia edilmişti.

GazpromNeft'in Irak'ın farklı bölgelerinde petrol çıkarım anlaşması yapması ile ilgili konuyu da değerlendiren Zebari, "Irak Kürt Bölgesi ya da diğer alanlarda faaliyet göstermesinde sorun yok. Irak Anayasası'na uygun ve şeffaf bir şekilde çalışan tüm şirketler ülkenin her tarafında faaliyet gösterebilir." dedi.

Cihan



Bu haber 961 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,670 µs