En Sıcak Konular

Rekabet'ten ekmek uyarısı

22 Şubat 2013 10:58 tsi
Fırıncılara Rekabet Kurumu'ndan rekabet şartlarını ihlal ettikleri gerekçesiyle uyarı geldi.

Kurum, şartlara uymayan ekmek üreticilerinin ciddi cezalara maruz kalacağını bildirdi

Rekabet Kurumu ekmek üreticilerine uyarı mektubu gönderdi. Kurum, fırıncıların bir araya gelerek ekmek fiyatını belirlediği, anlaşmak suretiyle satış noktalarına bırakılan kâr marjının sabitlendiği, meslek odalarının hazırladığı azami satış fiyatını gösteren tarifelerin sabit ya da asgari satış fiyatına dönüştürüldüğü ve bunun için baskı yapılıp yaptırım uygulandığı gibi çok sayıda şikayet geldiğini söyleyerek uyardı.

Ciddi cezalar yolda

Fırıncı esnafının uyması gereken kuralların yer aldığı mektupta, kurallara uymayanların hem itibar kaybına hem de ciddi miktarda cezaya muhatap olacağı belirtildi. Rekabet Kurumu Başkanı Nurettin Kaldırımcı, ekmek üreticileri arasında yapılan, özellikle fiyat, arz miktarı, satış şartları gibi piyasa unsurlarının birlikte belirlendiği ya da müşteri veya bölge bazında pazarın paylaşıldığı anlaşmaların 4054 Sayılı Kanun'un 4. maddesi ile yasaklandığını söyledi. Kaldırımcı, "Bu türden, yazılı veya sözlü anlaşmalara taraf olan kişi ve teşebbüsler ile bu teşebbüslerin üye oldukları oda, dernek veya birliklerin ciddi yaptırımlarla karşılaşacaklar" dedi.

39 ilçede farklı fiyat var

İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Fahri Özer, fırıncıların bu şartları ihlal etmediğini savundu. İstanbul'da ekmeğin tavan fiyatının 1 lira olduğunu ancak 39 ilçede 39 farklı fiyat uygulandığını kaydeden Özer, "Kimsenin fiyatına karışmıyoruz. 40-50 kuruşa ekmek satanlar da var" diye konuştu. İstanbul'da 700 adet Halk Ekmek büfesi bulunduğunu belirten Özer, "Bu büfelerin hepsinde ekmek 50 kuruş. Bir tekel, bir rekabet ihlali varsa burada var. Aynı uyarıyı onlara da yapsınlar" dedi.

"Maya alamıyoruz"

Fahri Özer, fırıncıların maya alımında sorun yaşadığını söyledi. Türkiye'de 4 maya firması bulunduğu bilgisini veren Özer, "Biz A firmasından maya alıyorsak bundan vazgeçip B firmasından alım yapamıyoruz. Firmaya gidip iki katı fiyattan alım yapmak istesek bile 'sen A firmasının müşterisisin sana mal satmam' diyor" şeklinde konuştu.

bugün



Bu haber 539 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,942 µs