iyibilgi Ankara iyibilgi Ankara

En Sıcak Konular

Tehlikeli karışımın kaşığı kimde?

22 Şubat 2013 10:31 tsi
Tehlikeli karışımın kaşığı kimde? MHP’nin önünde üç temel konu bulunuyor.. Her birinde alınacak pozisyon toplamda bir başarı(sızlık) ortaya çıkaracak.. Bu politik iksirin acı mı tatlı mı olacağını şimdiki yönetim belirleyecek... iyibilgi Ankara

Milliyetçi Hareket Partisi’nin liderlik geleneği diğer siyasi partilerden farklı. Bu bilinmeyen bir durum değil. MHP’de Genel Başkan’a muhalif hareketlerin yeşermesi, hele başarıya ulaşması zor. Bu partinin “tabiatıyla” ilgili.

Öte yandan bugün için partinin önünde bulunan karar vermesi gereken 3 temel konu, MHP’nin ve yönetiminin yakın gelecekte başarı/başarısızlık karnesini liderlikten bağımsız olarak verebilir.

1. Seçimler. 2. Parti içi dengeler ve 3. Çözüm sürecine yönelik alınan pozisyon. Bunların hepsinin birbirini etkilemesinden oluşacak siyasi sonuç nasıl olabilir?

Önümüzdeki seçimler döneminde partinin başarısı biraz da diğer iki maddenin nasıl yönetildiğine bağlı olacak.

MHP’de parti içi havanın şu anki temel konusu süren il kongreleri. Daha doğrusu bu kongrelerle birlikte partide yaşanan tasfiye hareketleri. Sakarya, Rize, Konya, Muğla, Çankırı, Kütahya, Edirne vb. il teşkilatlarının kapatıldığını bilmeyen yok. Devam edeceği de söyleniyor.

Bunun nedeni 4 Kasım’da yapılacak parti kongresi ve yukarıda sayılan illerin MHP yönetimine muhalif tavır sergilemeleri. Tasfiyelerin devam edeceğine ilişkin kanaat ve bunun kongre ile ilgisi noktasında çok laf dolaşıyor partide.

Keza, parti içi demokrasi açısından da irdelenebilir bir konu olmakla beraber, nihayetinde iş parti kongresinde sandıktan çıkacak isme bakacak. Ama asıl sonuç, bu iç savrulmaların büyük sandığa nasıl yansıdığı ile sandıktan her ne çıkar ise bu savrulmalara nasıl yansıdığı ile ilgili olacak.

Üçüncü konu ise partinin çözüm sürecine yönelik aldığı pozisyon. MHP’nin tüm konsantrasyonu bu maddeye yönelmiş görünüyor. MHP tüm kadro ve gücüyle, çözüm sürecine ve hükümetin bu noktadaki girişim ve eylemlerine en ağır biçimde muhalefet ediyor.

Fakat bunun politik karşılığı, sandığa nasıl yansıyacağı konusu hayli tartışmalı. MHP söyleminin doğrulu yanlışlığından çok, kamuoyunun bu konuya yani sorunun çözülmesine verdiği destek şu anda hayli güçlü ve yeni/yaratıcı bir söylem kullanamayan MHP’ye bakarak bu desteğinin yönünü değiştirmesi zor.

Haliyle MHP bu kulvarda zaten kendisiyle aynı fikirde bulunanlara konuşuyor. Bunun anlamı siyaseten başarının artmayabileceği demek.

Öte yandan partinin bu konuda bir açmaz içinde olduğu da görülmeli; sürecin başarılı olması halinde hanesine yazılacak puanlar Başbakan ve AK Parti’nin bir daha durdurulamaz bir siyasi zirveye tırmanmasını sağlayabilir.

MHP’nin bu dosyada yürüttüğü muhalefetin niteliği de kamuoyunun gözünden kaçmıyor. Sürece tam cepheden ve en ağır söylemlerle saldırmanın “Kürt sorununa” yönelik bir iyileştirme getirmediği hissediliyor.

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,717 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    2,538 µs