En Sıcak Konular

'Türkiye, cemevleri ve başörtüsü sorununu çözmeli'

21 Şubat 2013 14:41 tsi
Avrupa Parlamentosu (AP) Milletvekili İsmail Ertuğ, Türkiye'de cemevleri ve ba örtüsü gibi sorunların bir an çözüme kavuşturularak toplumsal bir uzlaşma sağlanması gerektiğini kaydetti.

AP'nin taslak Türkiye İlerle Raporu'nun ‘dengeli' çıkması için gayret edeceklerini kaydeden AP Almanya Milletvekili İsmail Ertuğ, Mart ayında komisyonda görüşülecek rapordaki değişiklik önergeleri hakkında fikirlerini paylaştı. Bu önergelerde Kıbrıs sorunu, Türkiye'de azınlık hakları, cemevlerinin statüsü gibi Türkiye açısından çok mühim bazı meselelerin geniş bir yelpazede ele alındığını ifade eden Ertuğ bu hususlarda birtakım değişikliklerin yapılması gerektiğini vurguladı.

Hıristiyan azınlıkların mal varlıkları ve cemevlerinin statüsünü konu alan bölüme ekleme yaparak başörtüsünü de AP gündemine alan Ertuğ, "AP olarak cemevlerinin bir statüye kavuşmasını sonuna kadar destekliyoruz. Türkiye'de Aleviler kendi ibadethanelerini rahatlıkla açabilmeli ve devlet de bu kurumları koruma altına alıp onları desteklemelidir." açıklamasında bulundu. Ertuğ, "Cemevlerinin kaderinin Diyanet kurumuna bağlı olmasına karşıyım. Türkiye Cumhuriyeti, Alevi vatandaşları için diyanete benzer özerk bir kurum açmalı." dedi. Ertuğ, "Alevi vatandaşları inançlarını ve kültürlerini kimseye onaylatmak zorunda değildir. Laik bir devlet bütün dini cemaatlere eşit mesafede durmalı ve hepsinin haklarını aynı şekilde koruma altına almalıdır." açıklamasını yaptı.

"BAŞÖRTÜSÜ KUTUPLAŞTIRAN UNSUR OLMAMALI"

Hıristiyan azınlıkların haklarının da eksiksiz korunma altına alınmasını savunan Ertuğ, AP'yi dini haklar konusunda samimiyetsizlikle suçladı. "Azınlıkların hakkını bu kadar düşünen bir meclis yıllardır mağdur olan bir çoğunluğun hakkını niye düşünmüyor?" sorusunu gündeme getiren Ertuğ "Bazı ilerlemelere rağmen Türkiye'de hâlâ başörtüsüyle üniversiteye gidemeyen kadınlar var, başörtülüler kamu alanında çalışamıyor." dedi. Ertuğ, "Başörtüsü takması veya takmaması bir kadının sadece kendinin vereceği bir karardır ve herkes bu karara saygı duymalıdır." ifadeleriyle bu konudaki görüşlerini belirtti ve Türk hükümetine başörtüsünü toplumu kutupsallaştıran bir unsur olmaktan çıkaracak politikalar geliştirmesi için çağrıda bulundu.

Kıbrıs'la ilgili değişiklik önergesinde Ertuğ, Kuzey Kıbrıslı Türklere doğrudan ticaret sözü veren ama maalesef bugüne kadar uygulanmayan 2004 AB Konsey kararlarını AP raporuna sokmak için girişimde bulundu. Ertuğ, "Kıbrıslı vekillere tahsis edilen 6 koltuğun ikisi Kıbrıslı Türklerin hakkıdır ve Kıbrıs'ın AB'ye girmesiyle birlikte Türkçe AB'nin resmi dili olmalıdır. Bu haksızlığa raporda dikkat çekmeye çalışacağız." dedi.

Değişiklik önergeleri 21 Mart tarihinde Dışişleri Komisyonu'nda oylanacak, rapor ardından Genel Kurul'a iletilecek.

CİHAN



Bu haber 663 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,065 µs