En Sıcak Konular

AK Parti neden toplumun merkezinde?

25 Temmuz 2007 11:31 tsi
AK Parti neden toplumun merkezinde?

AK Parti’yi kuruluşundan beri izleyen Selçuk Üniversitesi’nden Siyaset Bilimci Doç. Dr. Şaban Çalış ‘Parti toplumun merkezinde yer almayı başardı’ diyor. Doç. Dr. Çalış'ın önemli bir tespiti daha var:

Selçuk Üniversitesi’nden Siyaset Bilimci Doç. Dr. Şaban Çalış'ın izlenimleri ve değerlendirmeleri...

AK Parti’nin kuruluşunda siyaset içi ve siyaset dışı etkenlerin rolü nedir? 28 Şubat ve 27 Nisan süreçlerini değerlendirir misiniz?

Türkiye’nin demokratikleşme macerası siyasal partilerin doğuş serüvenleriyle örtüşen özellikler taşıyor. Türkiye’deki siyasal partilerin büyük bölümü dışsal faktörlerle ortaya çıkmıştır. 1960 ihtilali ve sonrası gelişmeler Adalet Partisi’ni, 1980 ve sonrası gelişmeler Anavatan Partisi’ni ortaya çıkardı. AK Parti’nin temelleri de 28 Şubat’la birlikte atılmıştır. AK Parti’nin ortaya çıkışında iki önemli dışsal faktör olduğunu düşünüyorum. Bunlardan biri 28 Şubat’tır. Türkiye’deki kurulu düzen Refah Partisi’ni parçalamak istemiştir.

BAŞKA SEÇENEKLERİ YOKTU

BUNU da doğrudan ya da dolaylı bir takım yollarla yürürlüğe koymuştur. Bunun ardından en azından Türkiye’nin geleceğine yön vermek isteyen insanlar AK Parti’yi oluşturmak istemişlerdir. Ama AK Parti’nin oluşumunda 28 Şubat kadar Erbakan ve yakın çevresinin Abdullah Gül ve onun ekibine geçit vermemesi yatmaktadır. Bu iki faktöre baktığımız zaman siyaset yapmak isteyen ve milli görüş çizgisinden gelenler için çok fazla seçenek kalmamıştır. Parti oluşturulurken 1970’lerden bu yana daha liberal görülen çizgi bu arada soğuk savaşın bitiminden sonra 21’inci yüzyılın siyasetine uygun bir dönüşümü, değişimi de yaşamıştır.

MERKEZDEKİ TEK PARTİ

Bu değişim hükümet süresince de sürdü ve AK Parti seçimlerde merkezdeki boşluğu doldurdu. AK Parti size göre merkez parti oldu mu?

Çok oy alan merkezde sayılıyorsa evet AK Parti bugün Türkiye’nin merkezine yerleşmiştir. Eğer Türkiye’nin her yerinden en azından belli oranlarda oy almak merkezde görünmek için yeterliyse evet merkez partisidir. Ama eğer merkez çevreyi analitik bir kavram olarak kullanıyorsak, merkezi özellikle devletçi bir merkez olarak algılamaya yatkınsak ve Türkiye’de kurulu düzenin bulunduğu yer olarak algılıyorsak ben AK Parti’nin merkezden daha ziyade milletin merkeziyle özdeşleştirilmesinin daha doğru olacağını düşünüyorum. AK Parti bugün toplumsal merkez anlamında merkez içinde değerlendirilecek tek partidir.

DİK DURUŞLARI KAZANDIRDI

28 Şubat’ta siyasetin takındığı tavır ile 27 Nisan’da takınılan tavrın karşılaştırmasını yapar mısınız?

AK Parti’yi doğuran önemli taban açısından baktığımızda bu hareket, 28 Şubat’ta Refah Partisi üst yönetiminin Erbakan’ın şahsında belirginleşen yönetimin ortaya koyduğu silik tavırdan ortaya çıkmaktadır. 27 Nisan’da AK Parti, Refah Partisi’nin tavrını sergileseydi yok olurlardı. Cumhurbaşkanlığı konusunun oy patlamasına dönüştürülmesi, AK Parti yönetiminin demokratça ve kamuoyuna karşı dik duruşlarından kaynaklanmaktadır.

Sandık Gül’ü onayladı

DOÇ. Çalış Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili de şunları söylüyor: ‘Sandıktan çıkan sonuçla Cumhurbaşkanlığı seçimi çözüme kavuşmuştur. Abdullah Gül’ün adaylığı onaylanmıştır. Sandık başörtülülerin de Çankaya’ya çıkabileceği mesajını vermiştir.’

Star gazetesi
 



Bu haber 186 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,764 µs