En Sıcak Konular

MHP-DTP: Meclis'te kavga çıkar mı?

25 Temmuz 2007 10:59 tsi
MHP-DTP: Meclis'te kavga çıkar mı? AKP siyasetine şayet Başbakan'ın seçimin hemen sonrasında yaptığı ılımlı konuşma değil de 22 Temmuz öncesi mitinglerde dillendirdiği anlayış hâkim olursa 'yandı gülüm keten helva!' Avni Özgürel'in yazısı.

Avni Özgürel'in Radikal'deki yazısı

AKP siyasetine şayet Başbakan'ın seçimin hemen sonrasında yaptığı ılımlı konuşma değil de 22 Temmuz öncesi mitinglerde dillendirdiği anlayış hâkim olursa 'yandı gülüm keten helva!'

Bunu söylerken kastım, Erdoğan'ın "Aynı çatı altında olurlarsa çatışma çıkar" havası estirdiği MHP ve DTP'yi, "Ben söylememiş miydim" demek için birbirine karşı kışkırtması... Böyle bir beklenti sadece Erdoğan söylediği için yok elbette. Çoğunluğa hâkim olan ancak Başbakan tarafından dillendirilmiş bir endişeden söz ediyorum.

Uzun uzadıya izaha gerek yok. MHP ve DTP siyasi duruşları kamuoyunca meçhul partiler değil. MHP, DTP'ye 'terör örgütünün siyasi uzantısı' olarak bakıyor; DTP de MHP'yi 'Türk ırkçısı faşist parti' olarak görüyor. Bu bakımdan yakın gelecekte iki partiye mensup milletvekillerinin aynı çatı altında olmalarının hangi durumda çatışma içine gireceği, hangi durumda biribirine tahammül sınırında kalacağı üzerinde durmakta yarar var.

Olası gerilim tablosunun ilk durağı 'milletvekili yemini'dir. Yani: "Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma; hukukun üstünlüğüne, demokratik ve laik Cumhuriyet'e ve Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı kalacağıma; toplumun huzur ve refahı, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerden yararlanması ülküsünden ve Anayasa'ya sadakatten ayrılmayacağıma; büyük Türk Milleti önünde namusum ve şerefim üzerine and içerim" cümlesi.

Seçim öncsinde DTP'lilerin yaptığı açıklamalardan anlaşılan, bu yıl yemin metninin okunması sırasında geçmişte yaşanmış hadiselerin yeni bir örneğine tanık olmayacağımız. Ancak söz konusu merasim hiç şüpheniz olmasın ki ilk adımdır. DTP'li milletvekillerinin yasama faaliyetlerinin her aşamasında TBMM'ye bağcı dövmek için mi üzüm yemek için mi geldiklerini düşünerek hareket etmeleri gerek. Onlardan beklenen, temsil ettikleri insanların ekonomik, sosyal, kültürel taleplerini dile getirmeleri. Bu konuda ısrarcı olmalarına kimsenin bir diyeceği olamaz. Sıkıntı ve gerilim DTP'lilerin ortaya koyacağı taleplerin siyasal nitelikte olanlarında doğar. İzleyip göreceğiz; bakalım DTP grubuna Leyla Zana üslubu mu Aysel Tuğluk üslubu mu hâkim olacak.

Burada ifade etmem gereken husus MHP'nin hassasiyetinin ölçüsünün milletvekili yemini metni olduğudur. Yani ülkenin ve milletin bölünmez bütünlüğü konusunda namus ve şeref üzerine içilen and. DTP'liler zaman zaman ifade ettikleri haliyle 'Türkiye'ye bağlılıkta kimsenin gerisinde değiliz' sözünü unutmadıkları sürece MHP'nin çatışma doğuracak düzeyde tepki göstermesi söz konusu olmaz.

Ancak çatışma potansiyelini DTP'lilerin sırtına yüklemek ve geriye çekilip dedektif gibi onları seyretmek herhalde sıkıntıyı çözmez. Yasama faaliyetinin başlangıcında DTP'lilere 'sabıkalı' muamelesi yapılmasının iyi şeyler davet etmeyeceğini bilmek için kâhin olmaya gerek yok.

Bu noktada kanaatim milliyetçi tavrın var olan farklılıkları derinleştirmek değil bölünme sebebi olmaktan çıkarmak olması gerektiğidir. Kürt meselesi MHP açısından da DTP açısından da her boyutuyla yeniden analize muhtaçtır. MHP etnik kimliğin ulusal bütünlüğü zedelemeksizin yansımasını sağlayacak sosyal ve kültürel kanalları tesis etmenin siyasi endişeleri azaltacağını ve siyasetin üzerindeki baskıyı hafifleteceği herhalde fark edecektir. DTP'de 22 Temmuz'da güneydoğu bölgesinde AKP'yle yarışta geride kalışının ne manaya geldiğine doğru teşhis koyacaktır.

Bu çerçevede hiç şüphe yok ki seçimde ortaya çıkan tabloyu devlet çekirdeğinin, özellikle de terörle mücadelenin temel stratejisini belirleyen kadroların doğru okuması gerek..

Türkiye'nin önemli bir derdi var ve buna çözüm bulunması gerekli diyen herkes -MHP dahil- bence doğu ve güneydoğudan gelen oyların analizini yapmaya çalışmalı, DTP'den uzaklaşma eğilimini iyi tahlil etmeli.



Bu haber 243 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,870 µs